mn

Polonezii au vândut 7% din cea mai mare companie energetică

Guvernul de la Varşovia a vândut, pe piaţa de capital, 7% din cea mai mare companie de utilităţi a ţării, pentru aproape 800 de milioane de dolari.

Trezoreria poloneză a anunţat azi că a vândut 131 de milioane de acţiuni ale companiei  PGE Polska Grupa Energetyczna, adică 7% din capital, pentru 2,5 miliarde de zloţi (796 de milioane de dolari). Statul polonez a rămas acţionar majoritar la PGE, una dintre cele mai mari companii energetice ale ţării, participaţia sa scăzând de la 69,3% la 62,3%.

Polonia, singura ţară europeană care n-a cunoscut recesiunea, derulează un program masiv de privatizare, care să-i furnizeze lichidităţile necesare pentru reducerea deficitului bugetar până la 2,9% în acest an, de la 7,8%, cât a fost în 2010. În acest an, Polonia vrea să strângă 10 miliarde de zloţi (circa 3 miliarde de dolari) din privatizări.

PGE este o companie energetică integrată, cu activităţi de extracţie de cărbune, generare de electricitate (atât din surse convenţionale, cât şi regenerabile), distribuţie şi furnizare. În 2010, compania a produs 53 TWh electricitate, volum comparabil cu tot consumul de electricitate al României. Grupul are 46.000 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.