Polonezii au vândut 7% din cea mai mare companie energetică

Guvernul de la Varşovia a vândut, pe piaţa de capital, 7% din cea mai mare companie de utilităţi a ţării, pentru aproape 800 de milioane de dolari.

Trezoreria poloneză a anunţat azi că a vândut 131 de milioane de acţiuni ale companiei  PGE Polska Grupa Energetyczna, adică 7% din capital, pentru 2,5 miliarde de zloţi (796 de milioane de dolari). Statul polonez a rămas acţionar majoritar la PGE, una dintre cele mai mari companii energetice ale ţării, participaţia sa scăzând de la 69,3% la 62,3%.

Polonia, singura ţară europeană care n-a cunoscut recesiunea, derulează un program masiv de privatizare, care să-i furnizeze lichidităţile necesare pentru reducerea deficitului bugetar până la 2,9% în acest an, de la 7,8%, cât a fost în 2010. În acest an, Polonia vrea să strângă 10 miliarde de zloţi (circa 3 miliarde de dolari) din privatizări.

PGE este o companie energetică integrată, cu activităţi de extracţie de cărbune, generare de electricitate (atât din surse convenţionale, cât şi regenerabile), distribuţie şi furnizare. În 2010, compania a produs 53 TWh electricitate, volum comparabil cu tot consumul de electricitate al României. Grupul are 46.000 de angajaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *