Ploile şi vremea mai rece din iulie au dus la scăderea preţurilor la energie pe piaţa spot cu 18%

Preţul mediu de închidere al Pieţei pentru Ziua Următoare – piaţa spot de energie electrică de la Bucureşti, a scăzut în luna iulie, atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi lună din 2017, potrivita datelor Operatorului comercial (OPCOM). Au scăzut şi preţurile de pe piaţa unde se tranzacţionează energia pentru consumul populaţiei.

Preţul mediu de închidere a PZU a fost, în luna iulie 2018, de 181 lei/MWh, în scădere cu 18% faţă de luna iunie, şi cu 21% faţă de iulie 2017, arată ultimele date publicate de OPCOM. A scăzut şi volumul energiei tranzacţionate pe piaţa spot (1,75 TWh), cu 4,8% faţă de iunie şi cu 18% faţă de iulie 2017, ceea ce a coborât cota PZU din consumul naţional la sub 40%-38,9%, scădere cu 6,7% faţă de luna precedentă şi cu 16% faţă de 2018.

Coroborat, scăderea volumelor şi a preţurilor a codus la o diminuare a volumului tranzacţiilor pe piaţa spot. S-a comercializat energie în valoare de doar 70 de milioane de euro, faţă de 89 de milioane luna precedentă şi 111 milioane în iulie 2017.

Explicaţiile principale ale acestei scăderi a preţului ţin de condiţiile meteo. Luna iulie a fost o lună ploioasă în România, iar temperaturile nu au fost le fel de mari ca în alţi ani. Aşadar, în primul rând a crescut producţia de energie în hidrocentrale, care a trebuit să preia fluxul suplimentar de apă. Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea a declarat că, în iulie, compania a produs 2 TWh de energie electrică, un nivel istoric. În al doilea rând, temperaturile mai scăzute au condus la un consum mai redus de energie electrică, în condiţiile în care nu a fost la fel de mare cerera de energie pentru aparatele de aer condiţionat, de exemplu.

Citeşte şi:

Vom avea aplicaţii gratuite de mobil pentru compararea ofertelor de gaze şi electricitate

Aşadar, pe fondul unei producţii mai mari de energie hidro şi a unui consum mai mic, preţurile în piaţa spot au scăzut substanţial.

Pe pieţele la termen operate însă de OPCOM, evoluţiile nu au avut chiar aceeaşi anvergură, dar preţurile au scăzut şi aici. Pe piaţa contractelor bilaterale cu negociere dublă continuă, cea mai lichidă piaţă la termen, preţul pentru energia contractată în iulie a fost de 227 de lei. Scăderea a fost de doar 5% faţă de nivelul de 239 de lei, preţ mediu ponderat pentru energia tranzacţionată în luna iunie pe această piaţă.

Pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU), mai relevantă pentru preţurile finale din facturile consumatorilor casnici, în iulie preţul mediu a fost, pentru energia contractată în această lună, de 254 de lei/MWh, în scădere cu 11%  faţă de preţul de 287 lei din iunie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *