Piața spot de energie electrică din România se cuplează la cele din Germania și Austria luna viitoare

Proiectul DE-AT-PL-4M MC, denumit și proiectul Interim Coupling, care ar fi trebuit pus în practică la finalul anului trecut, este deja în faza ultimelor teste. Primele tranzacții cu energie electrică în noul regim cuplat vor avea loc la jumătatea lunii viitoare.

Piața românească spot de electricitate (piața pentru ziua următoare) este cuplată deja prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia (mecanismul 4M MC), și planul este ca aceste piețe să fie cuplate și cu cele spot din Germania, Austria și Polonia. Proiectul, amânat, va fi pus în practică începând de luna viitoare

Iată ce a comunicat ieri Transelectrica:

„Operatorii Piețelor de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și de Sistem (OTS) din Austria, Germania, Polonia și țările din 4M Market Coupling (4M MC), respectiv Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, informează părțile interesate cu privire la actualizarea planificării proiectului.

Părțile proiectului au finalizat cu succes prima fază a testelor regionale comune (Full Integration Testing – FIT) la sfârșitul lunii februarie 2021. Următoarea fază a testării (Simulation Integration Testing – SIT), axată pe testarea procedurilor operaționale regionale, a început în data de 22 martie 2021. Testele regionale SIT au fost planificate inițial să fie finalizate până la data de 4 mai 2021. Părțile proiectului au decis să prelungească această fază de testare regională cu o săptămână, pentru a permite testarea suplimentară cu scopul asigurării robusteții și fiabilității soluției implementate. Planificarea actualizată a fost, de asemenea, coordonată cu Autoritățile Naționale de Reglementare implicate și cu părțile SDAC.

Ca urmare a acestei actualizări a planificării, se preconizează că testele regionale vor fi finalizate până la data de 12 mai 2021, fiind urmate de testele procedurale realizate la nivel european extins, împreună cu toate părțile SDAC. În prezent, se preconizează că testele cu participanții la piață (Member Tests) se vor desfășura între 31 mai 2021 și 7 iunie 2021.

Participanții la piață vor fi informați cu privire la detaliile acestor teste într-o comunicare separată.

Lansarea proiectului este planificată în acest moment pentru ziua de 17 iunie 2021 (prima zi de tranzacționare, cu livrare în data de 18 iunie 2021), sub rezerva confirmării pregătirii tehnice și din punct de vedere legal a tuturor părților.

Părțile proiectului își mențin angajamentul deplin de a realiza Interim Coupling, marcând o etapă de referință a finalizării Cuplării unice europene a piețelor pentru ziua următoare (SDAC)”.

Citește și:

Prețul energiei electrice sparge orice prag. În 2021 avem deja o scumpire de 1,5 ori față de anul trecut, pe tranzacțiile spot

Ce înseamnă cuplarea

Odată ce va fi funcțională, această interconectare extinsă va permite practic cuplarea pieței spot din România (pe cale de consecință) și la cele din Germania, Austria și Polonia, prin același sistem în care funcționează acum piața cuplată România-Ungaria-Cehia-Slovacia. Cu alte cuvinte, pentru energia care urmează să fie contractată azi și livrată ziua următoare, ofertele de vânzare sau cumpărare puse de un participant la piața din România își pot găsi direct contrapartea și pe toate aceste piețe „adunate” și viceversa, iar tranzacțiile se realizează la cel mai bun preț obținut pe toată această piață lărgită.

Amintim că pentru tranzacțiile fizice cu energia electrică contractată pe piața spot, nu se plătesc tarife de rezervare a capacității pe liniile de interconexiune între țări.

Foarte pe scurt, cuplarea înseamnă că, pentru energia care se tranzacționează azi pentru a fi consumată mâine, fluxurile fizice “curg” dinspre piețele cu cele mai mici prețuri spre cele cu prețurile mai mari, în zona cuplată. Iată aici prețurile spot din Europa de ieri, pentru energia livrată azi:

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *