Prețul energiei electrice sparge orice prag. În 2021 avem deja o scumpire de 1,5 ori față de anul trecut, pe tranzacțiile spot

Cum nu mai există suficientă energie în piață, raliul prețurilor nu se oprește. După martie, și aprilie a venit cu o scumpire dramatică, iar, după primele patru luni, 2021 avem un record de preț al ultimilor cinci ani pe piața spot.

După o creștere semnificativă în luna martie, și în aprilie au cresut prețurile pe piața spot de energie electrică de la București (piața pentru ziua următoare-PZU), o situație neobișnuită pentru această perioadă a anului, venirea primăverii fiind însoțită de o scădere a prețurilor, pe fondul unei hidraulicități crescute. Iar creșterea este masivă.

Prețul mediu al PZU pentru luna aprilie 2021 a fost de 309 lei/MWh, în creștere accentuată față de luna precedentă – în martie fusese 265 de lei, oricum un preț mare.

Niciodată în luna aprilie nu a fost înregistrat un preț mediu în piața spot de peste 300 de lei, în ultimii cinci ani analizați de noi, acesta fiind un preț caracteristic lunilor de iarnă. Iar prețul din luna aprilie 2021 este de, atenție, două ori și jumătate mai mare decât cel din aprilie 2020, lună în care, într-adevăr, România era în lockdown din cauza pandemiei.

De asemenea, aprilie vine după o lună martie și ea cu un preț record al ultimilor cinci ani pentru acea lună, 265 de lei/MWh, în creștere cu 85% față de martie 2020.

Toate aceste evoluții fac ca prețul mediu spot pentru primele patru luni ale anului să ajungă la 270,7 lei/MWh, care este de 1,5 ori mai mare decât cel din primele patru luni ale anului trecut.

Citește și:

Prețul spot al energiei a ajuns în 2021 la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. Consumatorii vor resimți scumpirile

Mai jos, un tabel cu toate cifrele:

Cifrele arată că, dincolo de efectul pandemiei, care ar putea distorsiona putin realitatea, svem parte de o realitate incontestabilă: energia electrică se scumpește rapid și accentuat în Ronânia. PZU este o piață spot, într-adevăr, dar cota acestei piețe este mare raportată la consumul național (tranzacțiile de vânzarea și cumpărare din PZU înseamnă cam 40% din consum) însă prețurile au crescut și pe celelalte platforme de tranzacționare cu livrare la termen.

Prea puțină energie în piață

Cauza principală a acestei creșteri masive de preț este lipsa tot mai acută a capacităților noi de generare. În ultimii doi ani, România a fost importator net de energie electrică, iar situația se va acutiza, pe măsură ce vechile centrale pe cărbune ies din piață și nu apare nimic în loc. Proiectele de centrale de bază mult așteptate (mai ales noua centrală a Romgaz de la Iernut, a cărei punere în funcțiune se tot amână) întârzie să apară, iar în regenerabil nu s-a instalat în ultimii trei ani niciun MW nou, în condițiile în care reglementările din ultimii ani nu au favorizat dezvoltarea lor.

În aceste condiții, nu există practic energie suficientă, și de aceea prețurile tot cresc, inclusiv pe fondul unei tendințe la niveșl european. Tot ce se scoate la vânzare pe piețele forward se cumpără imediat, la prețuri din ce în ce mai mari, după cum am scris deja aici:

Foame mare de energie electrică: se cumpără imediat tot ce se scoate la vânzare în piață, la prețuri din ce în ce mai mari

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *