Consumatorii casnici de gaze au acum trei opțiuni: fie nu semnează nimic timp de un an, fie semnează un nou contract acum, pentru a primi gaze la preț de piață după 1 iulie, fie semnează după 1 iulie.
De la data de 1 iulie 2020 se liberalizează piața de gaze pentru consumatorii casnici, și, de la acel moment, nu vom mai avea prețuri reglementate de stat la gaze. În teorie, ar trebui să semnați un nou contract, fie cu furnizorul dvs. fie cu altul, în baza căruia să primiți o gaze de la 1 iulie încolo.
Mai întâi, după cum ați putut citi deja în acest text, nu sunteți momentan obligat să faceți nimic dacă nu doriți, puteți primi gaze timp de un an de zile la prețurile pe care le plătiți acum. Detalii, la acest link:
Piața de gaze se liberalizează în câteva zile. Ce se întâmplă dacă nu semnați nimic
Dacă totuși vă gândiți să schimbați acum contractul, apare întrebarea: semnez acum un contract nou sau mai aștept?
Răspunsul nu este simplu. Dacă semnez acum, nu vor fi oare oferte mai bune în viitor, și eu rămân să plătesc un preț mai mare timp de un an? Dacă nu semnez acum, tot va trebui să semnez cândva, și atunci nu vor fi oare prețuri mai mari?
Ce se schimbă
Înainte de a citi mai departe, trebuie să știți că factura dvs. de gaze este formată din: prețul gazului ca atare, tariful de transport, tariful de distribuție, marja furnizorului, acciza la gaz (nesemnificativă pentru consumul casnic) și TVA. Acum, toate sunt reglementate de stat, și ce se va schimba de la 1 iulie va fi doar prețul gazului ca atare și marja furnizorului. Doar acestea pot fi negociate. Toate celelalte componente ale facturii: tariful de distribuție, de transport, acciza, TVA, case se adaugă prețului “mărfii gaz” în factura dvs rămân reglementate de stat. Prețul final pe care îl plătiți acum, la reglementat, este de 125 lei/MWh pentru Engie, și 136 lei/MWh pentru E.On, plus TVA.
Acum, în factura dvs, prețul gazului este de 68 de lei/MWh (sau 6,8 bani kWh) pentru ce este producție curentă de gaz, circa 90 de lei pentru gaze extrase din depozite (înmagazinate anterior), plus o componentă de ajustare din trecut pentru furnizori. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrat populației la 6,8 bani kWh, din producția curentă, iar restul, din înmagazinare, la circa 9 bani.
Și acum, să revenim la răspunsul pe care încercăm să îl dăm
De ce să semnez acum
În momentul de față, există deja în piață prețuri sensibil mai mici decât cele la care voi continua să primesc gaze de la 1 iulie, de la Engie sau E.On, de 125, respectiv 134 lei/MWh, dacă nu semnez nimic.
Pentru clienții din zona de rețea unde Engie este furnizorul populației sunt cel puțin zece furnizori cu oferte mai bune, după cum se poate observa în comparatorul de preț al ANRE, un instrument pe care vă sfătuim să îl utilizați când faceți alegerea. La fel și pentru clienții din zona de rețea ai E.On, cu mențiunea că, acolo, mai bun decât prețul concurențial al E.On este chiar prețul Engie, deci dacă doriți să schmibați furnizorul dar sunteți tentați să rămâneți la unul mare, puteți trece de la E.On la Engie și aveți un câștig de 9 lei/MWh.
Cel mai bun preț, pentru un contract pe un an cu preț fix pe toată perioada este cel al AIK Energy, fosta Valahia Gaz, care vine cu un preț final de furnizare de 112 lei/MWh, deci cu 13 lei sub Engie și cu 22 de lei/MWh sub E.On.
Aproape toate aceste oferte expiră la data de 30 iunie, deci dacă semnez acum un contract pe un an deja fac o economie, și am garanția că nu se schimbă prețul nici la iarnă, când voi consuma mai mult gaz, deci pot să mi fac de pe acum niște calcule legate de cât voi plăti atunci. Trebuie însă să semnez până marți, 30 iunie.
Dacă după ce am semnat cu un furnizor apare o ofertă de preț mai bună de la altcineva decât prețul pe care îl am eu în contractul proaspăt semnat, pot schimba furnizorul, în 21 de zile, fără niciun cost. Trebuie doar să îl anunț pe cel care îmi face o ofertă mai bună ca vreau să devin clientul lui, și el mă va prelua fără altă bătaie de cap din partea mea.
De ce să nu semnez acum, și să mai aștept
Aș putea aștepta mai mult înainte de a face o alegere, pentru că există posibilitatea să apară oferte și mai bune decât cele de acum, în special de la marii furnizori, Engie și E.On, dacă nu vreau să schimb furnizorul mare la care sunt.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri că se așteaptă ca prețurile la gaze să scadă cu 10-15%, după 1 iulie. Prețul gazului este deja mult mai mic în piață acum decât cel cu care cei doi furnizori mari ni-l vând nouă. Spre exemplu, în oferta Engie, componenta “mărfii-gaz”, cu marja de furnizare cu tot este acum de 93 de lei/MWh. Ea conține costul gazului din producția curentă, de 68 de lei, costul gazului din înmagazinare, și acea componentă de ajustare prin care în factură sunt trecute costuri nerecunoscute din trecut. De la 1 iulie, acea componentă nu va mai exista, deci este loc de ieftinire.
Pe de altă parte, autoritățile au impus producătorilor Petrom și Romgaz să pună pe piață gaze prin licitații care au prețuri de plecare mult mai mici decât cel reglementat de 68 de lei de acum, printr-un program de ofertare în fiecare lună. Aceste prețuri pleacă de la 24 de lei, pentru lunile de vară și de la 50 de lei pentru lunile de iarnă și, deja la primele licitații s-a vaândut gaz pentru al treilea trimestru al acestui an la 38 de lei. Prețurile de pornire se ajustează în fiecare lună în funcție de cotația gazelor de la Viena, unde prețurile sunt în continuare mici, deci furnizorii vor avea din ce în ce mai mult gaz la prețuri mai mici și este și aici mai mult loc pentru ieftinire.