OPCOM: Pe piața de echilibrare există o concentrare excesivă și un singur participant dominant

În contextul în care noul regulament european al pieței de electricitate impune inclusiv modifcarea regulilor din piața de echilibrare, piața cu cele mai mari prețuri din România, OPCOM a transmis ANRE că pe această piață este o concentrare excesivă și un participant dominant, Hidroelectrica.

Operatorul pieței de electricitate și gaze. OPCOM, a trimis mai multe observații ANRE referitoare la modificările pe care care fiecare actor din piață le solicită pentru adaptarea unui ordin, aflat încă la stadiul de proiect, prin care se va decide cum se sa implementa și la noi celebrul regulament 943, de funcționare a pieței de electricitate în UE. O dezbatere publică pe marginea acestor modificări va avea loc mâine, 17 decembrie.

Una dintre modificările care vor surveni se referă la schimbarea regulilor din piața de echilibrare, unde, când și România va adopta regulamentul, va fi un singur preț, nu două ca acum: unul de deficit și unul de excedent, și va dispărea și limita superioară de preț de excedent, impusă acum de ANRE la nivelul prețului mediu din PZU plus 450 de lei/MWh.

Am scris în trecut despre prețurile mari din Piața de Echilibrare și efectele lor. Puteți citi mai multe aici:

OPCOM recunoaște în premieră: Prețurile mari la electricitate sunt generate de prețurile din piața de echilibrare. Ce vină are ANRE

OPCOM arată că există o concentrare excesivă acum pe aceastră piață de echilibrare, singura pe care apare această situație de fapt. Iată ce a transmis operatorul pieței.

“Pe Piața de Echilibrare:

-în anul 2017 „Valorile indicatorilor de concentrare indică, şi în anul 2017, o concentrare excesivă a pieţei de echilibrare pentru toate categoriile de reglaj şi existenţa unui participant dominant pe tipurile de reglaj secundar şi terţiar rapid. Față de anul 2016, se constată creşterea gradului de concentrare pe reglajul terţiar rapid la creştere cu cca. 20 puncte procentuale.”

De remarcat că C1 pe reglaj secundar la crestere de putere este de 58 %, iar pe reglaj terțiar rapid la crestere de putere este 82 % (față de 63 % înregistrat în anul 2016), în condițiile în care C1 > 50 % indică o poziție dominant pe piață. Deasemenea indexul HHI pe reglaj terțiar rapid la crestere de putere este de 6811 (față de 4432 înregistrat în anul 2016), iar pe toate tipurile de reglaje, atât la creștere de putere cât și la reducere de putere, indexul HH este mai mare de 2350, în condițiile în care HHI > 1800 indică o concentrare ridicată a pieței.

-în anul 2018 „Valorile anuale ale indicatorilor de concentrare indică în 2018 o concentrare ridicată a pieţei de echilibrare pentru toate categoriile de reglaj (cu excepţia reglajului terţiar rapid la scădere), în creştere faţă de valorile anuale ale celor 4 ani anteriori cu care s-a realizat comparaţia. Se remarcă, de asemenea, existenţa participantului dominant Hidroelectrica, pe tipurile de reglaj secundar şi terţiar rapid la creştere   și pe reglaj terțiar rapid la scădere.”

Valorile indicatorilor de concentrare pe Piața de Echilibrare prezentați de către ANRE în Rapoartele anuale pentru anii 2017 și 2018 indică o concentrare excesivă a acestei piețe și existența unui participant dominant”.

OPCOM propune modificarea întregii legislații anterioare

“Având în vedere construcția prezentului document de discuție, propunem, în conformitate cu principiile tehnicii legislative aplicată până în prezent de către Autoritatea competentă, precum și pentru ușurința înțelegerii de către participanții la piață a prevederilor noii reglementări, ca modificările efectuate să completeze/reformuleze/abroge, după caz, prevederile articolelor incidente din legislaţia secundară elaborată și aprobată de ANRE, în vigoare.

Față de cele prezentate, vă rugăm să dispuneți analiza acestora, precum și adaptarea prevederilor acestui document de discuție în concordanță cu prevederile art.10 alin. (4) și alin. (5) din Regulamentului (UE) 2019/943  al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică și cu principiile tehnicii legislative aplicată până în prezent de către Autoritatea competentă”, arată operatorul pieței.

1 Comment

  1. Cea mai eficienta si mai rapida cale de evitare a pozitiei dominante pe piata de echilibrare este chiar cuplarea acesteia cel putin la nivel regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *