OPCOM recunoaște în premieră: Prețurile mari la electricitate sunt generate de prețurile din piața de echilibrare. Ce vină are ANRE

Studiul de adecvanță al Transelectrica, cu care Guvernul va merge la Bruxelles pentru a explica de ce e sunt vitale pentru România centralele pe cărbune din Oltenia, conține și o constatare extrem de interesantă, făcută chiar de responsabilii Operatorului Pieței de Energie, OPCOM, în premieră: prețurile din piețele de energie, plătite în final de consumatori, prin facturi, sunt trase în sus de prețurile din piața de echilibrare. Iar din ce arată datele, prețurile au crescut ca urmare a unei intervenții a reglementatorului, ANRE, care a schimbat regulile pe această piață anul trecut.

Întâi, vă prezentăm un  grafic referitor la evoluţia preţurilor la energie pe toate pieţele importante, aşa cum apare în studiul de adecvanţă al Sistemului Electroenergetic Naţional, făcut de Transelectrica şi care va fi prezentat Comisiei Europene în încercarea Guvernului de a obţine schema de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia, despre care am scris AICI

 

Mai întâi, concluziile din document, exact așa cum apar scrise:

“Din alura curbelor se constată congruența dintre prețurile energiei în livrare ca urmare a contractelor încheiate pe piețele centralizate de contracte bilaterale de energie electrică și prețurile pe PZU.Concluzia operatorului pietei de energie electrica si gaze naturale, OPCOM, este ca tendința de creștere a prețurilor pe piețele centralizate de contracte bilaterale de energie electrică este determinată de evoluția crescătoare a prețurilor înregistrate pe PZU care sunt influențate de prețurile de deficit din Piața de Echilibrare”.

Şi acum, explicaţiile și posibilii vinovați

După cum vedeţi pe grafic, linia neagră este cea a preţurilor de deficit din piaţa de echilibrare (PE) şi, aşa cum puteţi vedea mai sus, şi cum este şi concluzia operatorului pieţei, OPCOM, linia galbenă, care arată evoluţia preţurilor de pe piaţa spot (PZU) urmează clar evoluţia liniei negre.

Iar Operatorul Pieței OPCOM a scris că preţurile spot, care au tras după ele preţurile din pieţele la termen, au fost influenţate de preţurile din PE.

Aşa cum se poate constata, preţul de deficit din piaţa de echilibrare a crescut abrupt, începând de la jumătatea verii şi au atins vârful în toiul iernii. Ce nu se spune aici este că că preţurile din PE au crescut şi ca urmare a unei reglementări a ANRE, deci a unei intervenţii administrative. Iată de ce:

La finalul lui ianuarie 2018, intra în vigoare Ordinul 31/2018 al preşedintelui ANRE, referitor la modificarea unor regulamente ale PE. Relevant pentru discuţia e faţă este o prevedere care a intrat în vigoare şase luni mai târziu, deci la finalul lunii iulie, şi care a eliminat o prevedere din regulile se funcţionare a pieţei de echilibrare: ecartul obligatoriu între cele mai mici şi cele mai mari preţuri

Pentru cei mai puţin familiarizaţi, piaţa de echilibrare este cea cu cele mai mari preţuri la energie, unde vând producătorii care sunt cei mai flexibili sau au capacităţi de rezervă disponibile şi cumpără producătorii care au creat un dezechilibru între ce au anunţat anterior că produc şi ce au produs de fapt (producţia mai mică decât cea estimată). Este practic, “ultima piaţă”, în care se asigură egalitatea perfecta între producţia de energie şi consum la nivelul sistemului. Cine se dovedeşte că nu a produs (sau cumpărat) energia pe care a anunţat anterior că o vinde, a creat un deficit sistemului, deci va cumpăra energie la preţ de deficit. Vinde cine are energie disponibilă atunci-ofertele pentru această piaţă sunt acceptate într-o ordine de merit, în funcţie de preţ, de regulă mai ales centralele hidro, care au capacitatea de a “intra” foarte rapid în sistem.

Ei bine, înainte e apariţia acestui ordin, exista un “ecart” de 250 lei/MWh pentru diferența dintre prețurile maxime și cele minime pe care participanții le pot oferi pe piața de echilibrare. Ordinul 31 a eliminat acest ecart, iar consecinţa a fost, aşa cum se observă, creşterea spectaculoasă a preţurilor pe această piaţă.

Singura limitare care a mai rămas referitoare la PE este un plafon de 450 lei/MWh stabilit pentru diferența dintre prețurile de pe piaţa spot și prețurile maxime de ofertare de pe piaţa de echilibrare. Ceea ce înseamnă că, spre exemplu, în data de 19 septembrie, când a fost înregistrat cel mai mare preț orar din istorie pe piața spot (750 lei/MWh), limita până la care ar fi putut ajunge prețurile în piața de echilibrare a fost de peste 1.000 de lei/MWh (prețul mediu de închiedere a PZU a fost de 578 de lei

Ce ar putea urma

Este pentru prima dată când apare, asumat clar de către o instituție (de data aceasta Operatorul Pieței, OPCOM) faptul că creșterea prețurilor din piața de energie este determinată și de prețurile din piața de echilibrare. Și, după cum se vede clar din grafic, prețurile au crescut susținute și de introducerea acelei reglementări de către ANRE: a fost ridicat ecartul de 250 de lei/MWh.

În viitorul design al pieței de energie, dat de noile reglementări europene, se vor schimba și din regulile pieței de echilibrare, spun reprezentanții ANRE, care apreciază însă că se tranzacționează prea multă energie pe această piață.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Generale Piața de Energie și Prețuri din cadrul ANRE, a spus că, uneori, piața de echilibrare are un volum prea mare “ar trebui să fie de 1% din consum, dar se ajunge și la 6-7%”, a spus el..

Iar cifrele arată exact asta. Spre exemplu, în data de 27 august,(dată luată în calcul aleator, dezechilibrele pe septembrie nu sunt încă disponibile) la ora 21.00, sistemul era în dezechilibru cu o valoare de 416 MWh/h, potrivit datelor centralizate de OPCOM, în condițiile unui consum de circa 8.000 MWh în acel interval orar. Deci mult peste acel procent de 1%.

Dumbrăveanu spune că regulile pieței de echilibrare se vor schimba, odată cu noul regulament de funcționare a pieței de energie electrică, ce va trebui adoptat și de România: va fi un singur preț (nu două, ca acum, cel de deficit și cel de excedent), limitările legate de prețuri trebuie eliminate, și și această piață va funcționa în regim cuplat cu piețele din Europa (așa cum funcționează acum PZU).

4 Comments

  1. Din pacate preturile le energia electrica nu vor reale si suportabile pentru consumatori din reglementari ANRE.Singura solutie este reorganizarea sectorului de productie.Problema e ce mai face ANRE daca va fi o piata a energiei electrice care se va regla printr-o concurenta reala nu prin ordine.

  2. Spunem asta , dl. Lungu si cu mine , de ani de zile. Am scris de nenumaeate ori ANRE solicitind sa discutam sybiectul PE . Nimeni nu ne-a raspuns. A trebuit sa vina regulamentul UE ca sa spuba adevarul. ANRE da reglementari dupa cum.ii dicteaza Trans. Trans este interesata de dezechikibre mari , de preturi mari la dwzechilibrele deficit. Trans factureaza ilegal, imoral si penal aceste dezechilibre , neluind in consideratie compensarea instantanee , necontrolata. Trans factureaza un serviciu neprestat. ANRE s -a trezit dupa 10 ani de acoperire a acestor furturi. 300 milioane de EYR/an schimbau proprietarul . Sa recunoasca dl. DG Dumbraveanu de cite ori i-am solicitat sa discutam avest subiect .Vina este si a dvs dle Dumbraveanu !

    1. @Jack Cutisteanu
      Atatea greșeli și atâtea prostii spuse într-un singur comentariu n-am văzut demult. Sunteți total pe dinafara cu domeniul energiei. Nu degeaba ați dat faliment cu PETPROD domnule „băiat deștept”.

  3. @Jack cu vreju’
    O tineti de atatia ani cu aceleasi prostii… Degeaba ati avut relatii daca nu ati stiut cum functioneaza piata, rezultatul fiind falimentul. De ce nu faceti plangere penala daca sunteti sigur ca Transelectrica factureaza „penal”? Nedeclararea unei infractiuni parca este tot infractiune… Si nu-l mai asociati pe domnul Lungu care este un profesionist al pietei de energie, sunt convins ca nu a fost niciodata de acord cu ideile pe care le aveti despre PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *