Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile proprii, astfel că motorina devine și mai ieftină comparativ cu benzina,

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 3 mai 2024 un preț al benzinei standard de 7,38 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,31 lei/litrul.

Așadar, azi, compania petrolieră a redus prețul motorinei cu cinci bani pe litru, menținând însă prețul benzinei, sitiuație pe care o vom vedea, probabil, și la celelalte lanțuri de distribuție a carburanților din România.

Este a cincea ieftinire consecutivă a carburanților și observăm că, după această mișcare de prețuri, motorina devine și mai ieftină decât benzina, o situație atipică pentru România, care este consumatoare preponderent de motorină, și care a început să se manifeste de la finalul lunii trecute.

Ieftinirea de azi vine după una identică ce a avut loc pe 27 aprilie,  atunci când compania a ieftinit doar motorina. În ziua precedentă, Petrom a redus prețul motorinei cu trei bani pe litru, le fel, fără a umbla la prețul benzinei. Iar ieftinirea de ieri a venit la trei zile de la precedenta scădere de preț. Atunci, compania petrolieră a redus prețul motorinei patru bani pe litru și a coborât prețul benzinei cu doi bani pe litru. Cu trei zile înainte de ieftinirea de atunci, a mai avut loc una, când s-a ieftinit doar motorina, cu șase bani pe litru.

Scăderea prețului motorinei la pompele din România vine ca urmare a scăderii cotațiilor pe plan internațional unde, cel puțin acum, se pare  că există suficientă ofertă care nu își poate găsi cerere, în condițiile unor estimări de creștere economică slabă.

Carburanții se vor scumpi cu certitudine la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și:

Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *