Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței

OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) după luna iunie, dar ar putea prelungi reducerile dacă cererea nu se redresează, potrivit a trei surse citate de Reuters.

Cartelul OPEC+ a operat o serie de reduceri ale producției de țișei  înccepând cu sfârșitul anului 2022, pe fondul creșterii producției în SUA și în alte țări non-OPEC, precum și a îngrijorărilor legate de cerere, în condițiile în care principalele economii se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, a precizat agenția de țtiri/

Următoarea reuniune OPEC+ va avea loc la 1 iunie la Viena pentru a stabili politica de producție de petrol.

OPEC nu a răspuns solicitării Reuters de a face comentarii.

În prezent, OPEC+ produce cu o reducere cu 5,86 milioane bpd, ceea ce echivalează cu aproximativ 5,7% din cererea globală. Reducerea include 3,66 milioane b/d de către membrii OPEC+, care se va aplica până la sfârșitul anului 2024, și reduceri voluntare de 2,2 milioane bpd ale unor membri care expiră la sfârșitul lunii iunie.

„Prețurile petrolului au fost susținute în acest an de conflictul din Orientul Mijlociu, deși persistă îngrijorările legate de creșterea economică și de ratele ridicate ale dobânzilor. Miercuri, petrolul Brent a atins un minim al ultimelor șapte săptămâni și s-a stabilit la 83,44 dolari pe baril”, adaugă Reuters.

Trei surse Reuters din țările care au redus în mod voluntar livrările de petrol au declarat că sunt probabile noi reduceri. Potrivit unui interlocutor, reducerile ar putea continua până la sfârșitul anului, iar potrivit altui interlocutor, este nevoie de un salt neașteptat al cererii pentru ca OPEC+ să facă modificări.

Alte două surse din OPEC+ au declarat că nu au avut loc încă discuții oficiale, în timp ce una a spus că OPEC+ nu înclină încă într-o parte sau alta în privința continuării reducerilor de producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *