Nou calendar de liberalizare a prețurilor la gaze și electricitate-surse

Guvernul va legifera un nou calendar de liberalizare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, potrivit mai multor surse din piața de energie. Pentru gaze, piața va fi liberalizată mai devreme, iar pentru energie electrică mai târziu decât ultimele termene vehiculate.

Ultima variantă de dereglementare a piețelor energetice care este în atenția Executivului prevede liberalizarea totală a prețurilor la gaze naturale la 1 iulie 2020 și a prețurilor la energie electrică la 1 ianuarie 2021, potrivit unor surse din piață.

Această propunere ar fi primit deja acordul Comisiei Europene dar încă nu este o certitudine că termenele vor fi cele finale.

Săptămâna trecută scriam că, la acea dată, se discuta un alt calendar: de la 1 octombrie preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie să fie liberalizate 100%. Sursele noastre au spus atunci că încă se discuta cu ANRE pe marginea acestui calendar.

Autoritatea ar fi dorit atunci un calendar mai lung pentru preţurile la energie electrică, adică măcar 1 ianuarie 2021, dintr-un motiv simplu: pierderile din trecut ale furnizorilor să fie trebuie recuperate mai lent, tocmai pentru a se evita creșteri mari de preţ pentru populaţie, întrun timp scurt.

Vechiul calendar de liberalizare, despre care s-a vorbit până acum şi la care a lucrat ANRE arăta în felul următor: la electricitate, în prima jumătate a anului viitor, cei patru Furnizori de Ultimă Iinstanţă vor primi 60% din energia necesară consumatorilor casnici de la Hidro și Nuclearelectrica, iar restul din piața liberă. De la 1 iulie, procentul de achiziție reglementată scade la 40%, urmând ca de la 1 ianuarie 2021 el să scadă la 20%, iar de la jumătatea anului viitor piața să fie dereglementată 100%. La gaze, furnizorii populaţiei şi ai centralelor termice urmau să primească gaze de la Petrom şi Romgaz la actualul preţ de 68 de lei/MWh, până la 31 martie 2020, urmând ca, apoi, populaţia şi CET-urile să primească, timp de un an, doar jumătate din necesarul de gaz la preţ de 68 de lei, de la cei doi producători, restul din piaţa liberă. Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa urma să fie complet liberalizată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *