Mecanismul de compensare financiară dintre furnizori şi prosumatori poate fi definit ca o schemă de minimis, nu e nevoie de autorizarea Comisiei – vicepreşedinte ANRE

Mecanismul de compensare financiară dintre furnizori şi prosumatori ar putea fi definit ca o schemă de ajutor de tip minimis, ceea ce nu presupune o autorizare din partea Comisiei Europene, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres.

„Suntem în discuţii cu Consiliul Concurenţei şi cu Ministerul Energiei pentru a definitiva statutul acestui mecanism. După primele discuţii, se pare că vom reuşi să definim acest mecanism ca o schemă de sprijin de tip minimis, ceea ce nu presupune o autorizare din partea Comisiei Europene, doar o aprobare la nivelul Guvernului sau al Ministerului Energiei. Chiar săptămâna aceasta am definitivat o descriere detaliată a mecanismului de compensare financiară între furnizori şi prosumatori şi vom avea discuţii în cursul săptămânii cu Ministerul Energiei şi Consiliul Concurenţei, pentru a vedea care sunt paşii următori”, a spus Zoltan Nagy-Bege, la o conferinţă organizată în cadrul Târgului Naţional de Energie.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte legislaţia naţională, modificarea Legii 220 a fost cel mai important eveniment al anului.

„Cred că cel mai important lucru care s-a întâmplat este modificarea Legii 220, care, pe lângă faptul că a venit cu câteva soluţii salvatoare pentru producătorii energiei regenerabile, în privinţa eficienţei cred că cel mai mare impact îl va avea apariţia în piaţa românească a prosumatorilor. Aceşti prosumatori în primul rând au fost definiţi prin Legea 184, care este o lege ce modifică Legea 220. Deci, în primul rând, primul pas, am definit prosumatorii. Măcar există pe hârtie această categorie şi în România şi aceeaşi lege prevede şi un mecanism de preluare a energiei de către furnizorii acestor prosumatori. Un mecanism de compensare financiară”, a afirmat vicepreşedintele ANRE.

Citeşte şi:

Ghidul de finanţare pentru montarea panourilor fotovoltaice va fi lansat până la 15 octombrie – promisiune de la Mediu

Parlamentul a adoptat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n. r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică, produsă şi livrată în reţeaua electrică, furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.

Totodată, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior.

„Prin derogare de la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi de la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prosumatorii, persoane fizice, sunt exceptaţi/scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor”, mai spune legea votată în iulie.

De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *