Livrările de mărfuri petroliere în portul Constanța făcute de firma Petrotel Lukoil, înainte inexistente, sunt acum mult mai mari decât cele făcute prin Litasco, divizia de trading a Lukoil, potrivit datelor Oil Terminal, operatorul de stat al celui mare mare terminal de țiței și produse petroliere din România.
Petrotel Lukoil, compania care operează rafinăria Lukoil de la Ploiești, a treia din România în termeni de capacitate de rafinare, a fost, în primul trimestru al anului 2024, cel mai important client al Oil Terminal. Compania a plătit către Oil Terminal servicii de 26 de milioane de lei, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului precedent, valoarea a fost zero. De altfel, cu această sumă, compania de rafinare deținută de Lukoil a adus aproape un sfert din toate veniturile terminalului petrolier de la Marea Neagră în primul trimestru din 2024. Următorii clienți importanți au fost Petrom și Oscar – Rometrol își folosește propriul terminal, cel de la Midia.
Litasco, divizia de trading a grupului rus și compania care controlează de fapt și Petrotel Lukoil, nu a mai folosit însă în aceeași măsură serviciile Oil Terminal. În primele trei luni alea acestui an, terminalul a facturat către Litasco doar 2,14 milioane de lei, în scădere cu 85% față de cele 14,5 milioane de lei aferente primelor trei luni din anul trecut.
Nu putem spune cu exactitate care au fost motivele pentru care rușii de la Lukoil folosesc acum rafinăria din Ploiești pentru a aduce petrol și/sau produse petroliere în România, în condițiile în care comunicarea publică a companiilor Lukoil din România este inexistentă.
Totuși, așa cum am scris toamna trecută, Listasco SA Geneva Sucursala București nu a mai avut, începând din 24 octombrie, atestat de comercializare angro de produse energetice în România, potrivit unui răspuns al Autorității Vamale Române la o solicitare din partea presei. Din asta se înțelege că Litasco nu mai putea vinde niciunei entități din România produse energetice, adică petrol și produse petroliere. Deci nici firmei care operează rafinăria de la Ploiești și nici firmei care operează rețeaua de benzinării Lukoil – circa 320 de stații – din România. Potrivit datelot de luna trecută ale Vămii, situația nu s-a schimbat, atestatul fiind în continuare invalid, dar o altă firmă, Lukoil România, cea prin care este controlată rețeaua de stații, are acest atestat valid.
Lukoil are o situație particulară în România, în condițiile în care țara noastră respectă embargoul UE privind inerdicția de a importa petrol ruesc pe cale maritimă, ceea ce a afectat rafinăria din Ploiești, care primea țiței rusesc de la compania mamă Lukoil. Ulterior, autoritățile au spus că toate rafinăriile din România respectă embargoul, deci și Petrotel, deși nu a fost niciodată clar cât din rețeaua de benzinării folosește carburanți obținuți în rafinăria de la Ploiești și câți carburanți importați, aduși inclusiv de la rafinăria mult mai mare a Lukoil din Burgas, Bulgaria.
Potrivit unei știri publicate de Profit.ro, Litasco se judecă cu ANAF pentru o decizie de impunere prin care Fiscul i-a cerut, în februarie 2023, în urma unei inspecții, să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export.
Petrotel Lukoil a raportat, pentru 2022, o pierdere netă de 483 de milioane de lei, echivalentă cu aproximativ jumătatea cifrei de afaceri de 984 de milioane de lei. Pentru 2023 datele nu sunt încă disponibile.