Ce se întâmplă cu rafinăria Petrotel Ploiești? Litasco, divizia de trading a Lukoil, care controlează rafinăria, nu mai are dreptul să vândă produse energetice în România

Autoritatea Vamală a ridicat companiei Litasco, acționarul majoritar al rafinăriei Petrotel, atestatul de vânzare de produse energetice angro în România.

Listasco SA Geneva Sucursala București nu mai are, începând din 24 octombrie, atestat de comercializare angro de produse energetice în România, potrivit unui răspuns al Autorității Vamale Române la o solicitare din partea presei. Atetstatul a fost invalidat la acea dată.

Vama a fost întrebată atunci despre sitiație pe fondul unor informații care apăruseră în piață legate de faptul că rafinăria Petrotel Lukoil din Ploiești, care este deținută de Litasco, la rândul ei divizia de trading a gigantului rus Lukoil, nu ar mai vinde produse petroliere și nu ar mai primi țiței.

Vama spunea atunci și că “lista atestatelot de comercializare emise va fi actualizată pe site-ul Autorității Vamale Române până pe data de 15.11.2023”.  Într-adevăr, și pe lista cu “Atestate angrosişti produse energetice” actualizată pe data de 15.11.2023, Listasco SA Geneva Sucursala București apare ca fiind “invalidă”. Vama nu explică de ce a fost invalidat acest atestat, care era valabil din 25 noiembrie 2021.

Așadar, înțelegem că, de la finalul lunii trecute, Litasco nu poate vinde niciunei entități din România produse energetice, adică petrol și produse petroliere.

În această situație se pune întrebarea ce se va întâmpla cu rafinăria din Ploiești, a treia din România în termeni de capacitate de rafinare. Rafinăria este momentan în revizie, fiind oprită toată luna noiembrie, dar nu este clar ce se va întâmpla apoi, mai ales că nimeni, nici de la Petrotel, și nici de la compania care administrează rețeaua cu cele circa 320 de statții din România, Lukoil România, nu comunică nimic, în general.

După cum știm, România s-a aliniat embargoului UE privind inerdicția de a importa petrol ruesc pe cale maritimă, ceea ce a afectat rafinăria din Ploiești, care primea țiței rusesc de la compania mamă Lukoil. Ulterior, autoritățile au spus că toate rafinăriile din România respectă embargoul, deci și Petrotel, iar în piață a apărut informația că și la Petrotel se rafinează țiței non-rusesc, inclusiv adus de Litasco, care a devenit între timp acționarul majoritar în locul Lukoil, din Kazahstan, unde compania rusă are participații la unele perimetre din care se extrage țiței. Nu a fost niciodata clar cât țiței rafinează Petrotel, cât din rețeaua de benzinării a Lukoil din România este alimentată din carburanți produși la Petrotel și cât din import,  inclusiv de la rafinăria bulgară a Lukoil de la Burgas. Acum, în condițiile în care înțelegem că Listasco nu mai are atestat de la vamă să vândă în România produse energetice, aceste semne de întrebare se accentuează.

Potrivit unei știri publicate de Profit.ro, Litasco se judecă și în prezent cu ANAF pentru o decizie de impunere prin care Fiscul i-a cerut, în urma unei inspecții, să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export

Petrotel Lukoil a raportat, pentru 2022, o pierdere netă de 483 de milioane de lei, echivalentă cu aproximativ jumătatea cifrei de afaceri de 984 de milioane de lei.

Citește și:

Petrom a devenit principalul client al Oil Terminal, devansând Litasco (Lukoil)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *