Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru populaţie a fost amânată cu doi ani

Organizaţiile internaţionale au fost de acord ca România să amâne momentul liberalizării preţurilor la electricitate. În ceea ce priveşte preţurile la gaz, încă se mai discută.

Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat duminică şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

„Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze. Noi am cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct (…) Este foarte important să ne asigurăm că la momentul 1 ianuarie 2014 să nu aibăloc o creştere foarte mare care să şocheze industria”, a mai spus Szekely în conferinţa de presă susţinută de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la sfârşitul misiunii FMI, CE şi BM în România, citat de Mediafax.

Oficialul a adăugat că piaţa trebuie să decidă preţul, iar instituţiile financiare internaţionale vor încuraja guvernul spre această ţintă, însă modificările trebuie să fie graduale, transparente şi previzibile.

„Trebuie să ne asigurăm că afacerile vor avea timp suficient să se ajusteze la schimbări. Am încurajat guvernul să aibă o strategie clară, pentru a permite companiilor să-şi ajusteze strategiile”, a afirmat Szekely.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România Jeffery Franks a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.

În privinţa preţurilor la gaze pentru populaţie, Franks a arătat că ajustarea ar trebui să înceapă gradual din 2013. „În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili”, a spus oficialul FMI.

Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până la finele 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *