EXCLUSIV Scrisoarea trimisă de Guvern Bruxelles-ului pentru a scăpa de infringementul pe gaze. Ce liberalizare propunem şi ce răgaz solicităm

Pe ultima sută de metri înainte ca România să intre efectiv în procedura de infringement pe gaze, care ne-ar fi adus amenzi zilnice, Guvernul României a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care arată cum va liberaliza piaţa de gaze, pe baza unui calendar pe care îl propune Bruxelles-ului. Guvernul cere Comisiei să ne dea un răgaz de trei luni pentru a implementa legislaţia care schimbă actualele reguli care ne-au adus la infringement, generate de OUG 114/2019.

România are ca termen data de 26 septembrie pentru a răspunde avizului motivat al Comisiei, ultima etapă înainte ca ţara noastră să primească amenzi pentru încălcarea legislaţiei comunitare. Principala problemă: reglementarea din OUG 114 care obligă producătorii de gaze româneşti, Petrom şi Romgaz, să aloce cu prioritate gaze din producţia internă pentru consumul intern, al propulaţiei şi centralelor termice, la preţ plafonat, 68 de lei/MWh.

Cu câteva zile înainte de data-limită, Guvernul a redactat o scrisoare, pe care o trimite Comisiei. Executivul arată că este iniţiată o propunere legislativă în Parlament, care să corecteze OUG 114, care instituie un mecanism de de-reglementare în etape a pieţei gazelor, cu un calendar de implementare graduală.

Puteţi citi scrisoarea trimisă Comisiei AICI:scrisoare catre Comisia Europeana

Mecansimul de dereglementare propus l-aţi putut citi deja aici:

EXCLUSIV. Cum se va liberaliza piaţa gazelor naturale. Calendarul şi etapele

Guvernul solicită Comisiei să accepte ca România să se conformeze legislaţiei europene (deci să nu ne trimită în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene) până la data de 26 decembrie 2019, argumentând că este nevoie de timp pentru ca procedurile parlamentare de modificare a legislaţiei să fie parcurse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *