În luna august au fost semnate contracte de racordare la rețeaua de înaltă tensiune a trei parcuri fotovoltaice mari, cu o putere instalată totală de aproape 900 MW, arată datele Transelectrica. Cele mai mari sunt proiecte ale Enel Green Power, care vor fi preluate de grecii de la PPC.
Cel mai mare parc pentru care s-a semnat contract de racordare este unul de 363,7 MW, amplasat în Arad, Nădab 1. Proiectul a primit aviz tehnic de racordare (ATR) în 5 august 2022, iar în 4 august 2023 (deci ultima zi de valabilitate a ATR) a fost semnat și contractul de racordare. Termenul estimat de punere în funcțiune este 31 decembrie 2025. Proiectul este dezvoltat de compania Solas Electricity SRL, care, potrivit datelor Termene.ro, este un vehicul al Enel Green Power – va trece în propietatea grecilor de PPC odată ce se va finaliza tranzacția prin care PPC preia tate afacerile Enel din România, inclusiv cele din regenerabil.
Al doilea ca mărime pentru care s-a semnat contract de racordare la rețeaua de înaltă tensiune luna trecută este tot un proiect din Arad, Nădab 2, cu o putere de 302,7 MW. La fel, proiectul a primit ATR în 5 august 2022, iar în 4 august 2023 a fost semnat și contractul de racordare. Termenul estimat de punere în funcțiune este tot 31 decembrie 2025. Proiectul este derulat de firma Dara Solar Investment, care este deținută tot de Enel Green Power România.
Al treilea parc ca mărime pentru care s-a semnat contract de racordare luna trecută este unul de 221,9 MW, care urmează să fie ridicat în localitatea Bucșani din județul Giurgiu. Contractul de racordare a fost încheiat la data de 26 august (după reînnoirea Avizului Tehnic de Raoordare), iar data estimată de punere în funcțiune este 31 decembrie 2025. Proiectul este derulat de Copper Beech Urban Development, care primește și fonduri nerambursabile prin PNRR, de circa 74 de milioane de lei, lucru despre care am scris AICI. Parcul ar urma să fie funcțional, la fel, la 31 decembrie 2025.
Pipeline-ul Enel în România: peste 5.000 MW în fotovoltaic și eolian
Așadar, cele mai mari două dintre cele trei proiecte pentru care s-au semnat contracte de racordare – un moment foarte important în dezvoltarea proiectului, chiar dacă nici acesta nu garantează că el va fi terminat – în luna august sunt ale Enel. Amintim că grupul grec PPC a semnat deja pentru achiziția afacerilor Enel din România, iar finalizarea tranzacției este estimată pentru toamna acestui an. Odată cu activele funcționale pe care le achiziționează, grecii cumpără și un portofoliu vast de proiecte în derulare.
“Enel România are proiecte substanțiale de energie regenerabilă, cu o capacitate cumulată de circa 5,4 GW, în diferite faze de dezvoltare, dintre care 2,3 GW eolian și 3,1 GW solar. Acest „pipeline” va permite o creștere semnificativă pe termen scurt, mediu și lung în domeniul regenerabilelor”, transmitea grupul grec în iunie, într-un răspuns trimis după o solicitare de informații făcută de noi.
În acest an, Enel Green Power România a pus în funcţiune parcul fotovoltaic Lumina, în localitatea Călugăreni din judeţul Giurgiu – una dintre puținele puneri în funcțiune de la începuul anului, în ciuda boom-ului regenerabilelor despre care se tot vorbește. Parcul are o capacitate instalată de 63 MW şi o producţie de energie electrică anuală de aproximativ 99 GWh, și este cel mai mare de până acum din portofoliul fotovoltaic al Enel în România.
Astfel, Enel Green Power România a atins o capacitate de aproximativ 100 MW a parcurilor sale fotovoltaice, după punerea în funcţiune a centralei de la Călugăreni, şi de aproximativ 600 MW – capacitate totală instalată în centralele eoliene şi fotovoltaice în România.
Citește și: