Oficialii CEZ au vorbit recent despre înmulțirea furturilor de energie din rețea și despre noi metode, mai sofisticate, de sustragere de energie electrică. Pe baza datelor publice, am făcut niște calcule și am estimat amploarea acestor furturi, pentru rețeaua administrată de Distribuție Energie Oltenia.
Deși furturile de energie electrică sunt o problemă pentru toată țara, singurii care au vorbit în ultima vreme cu subiect și predicat despre asta au fost oficialii CEZ, companie care administrează și rețeaua de distribuție din zona Oltenia, una dintre cele opt din România.
„Pandemia ne-a adus în situaţia de a gestiona metode noi de furt. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar cazurile de fraudă au crescut foarte mult în acest an şi ne-am întrebat ce se întâmplă.
Motivul este că, în afară de ‘specialiştii’ locali, cu care deja începuserăm să gestionăm problemele, le învăţaserăm metodele, am început să anticipăm paşii lor şi eram oarecum în victorie în lupta asta – şi să ştiţi că mereu în lupta noastră cu frauda am fost sprijiniţi de autorităţile locale, de poliţie, jandarmerie, de toţi cei care ne puteau facilita accesul şi să ne ajute în definitivarea dosarelor – deci faţă de acei clasici ‘jucători’, pe această piaţă au început să apară noi ‘jucători’ ultrapecializaţi în furturi de energie electrică şi în diverse dispozitive foarte sofisticate cu care reuşesc să oprească contoarele, bazate pe telecomandă.
N-o să mă credeţi la ce nivel de tehnologizare s-a ajuns în acest domeniu! Este vorba despre cei întorşi din străinătate, odată cu pandemia, iar cazurile de fraudă au crescut”.
Declarația a fost făcută de Doina Vornicu, director operaţional al CEZ România, și a fost consemnată de noi în acest text:
„Jucători” ultraspecializaţi în furturi de energie s-au întors în ţară, odată cu pandemia – Doina Vornicu, CEZ
Și totuși, cât se fură?
CEZ administrează prin Distribuție Energie Oltenia (DEO), rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Potrivit ultimelor date din raportul de sustenabilitate al DEO pentru 2020, publicat recent, pierderile totale din rețea în 2020 au fost de circa 804 GWh (consum propriu tehnologic CPT), cea mai mare parte fiind însă CPT tehnic.
Însă, din acest volum total, 89,85 GWh de energie electrică au reprezentat CPT comercial, adică furturile de energie electrică din rețea.
Adică s-au furat 89,85 milioane de kilowați-oră, în anul 2020, în total din rețeaua DEO. Putem face o estimare a valorii acestei energii neplătite, care , comparativ, ar fi asigurat lejer consumul anual de energie electrică a circa 60.000 de gospodării (am estimat un consum mediu de 125 kWh/lună). Deci s-a furat într-un an cam cât ar consuma un oraș de dimensiuni mici spre medii într-un an.
Pentru a estima pierderea totală, am ales să folosim vechiul preț reglementat pe care îl plăteau clienții casnici din zona de rețea a CEZ, adică 0,66 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Rezultă o valoare totală a furturilor de aproape 60 de milioane de lei, adică circa 12 milioane de euro, în anul 2020. De reținut că CPT comercial, adică furturile de energie nu sunt recunoscute de ANRE în calculul tarifului de distribuție, deci suma rămâne pierdere pentru companie.
De ce nu vorbește nimeni de furtul de energie practicat de operatorii rețelelor de distribuție?
89MWh nu cred că reprezintă nici 10% din cât fură operatorii de distribuție în România.
Avem metode din ce în ce mai diverse și marea majoritate a consumatorilor furați nu ajung nici o dată să își recupereze paguba. De la setări greșite (celebra constantă K) la contoare special destinate pentru a fura.
Câteva din metodele uzuale de furt utilizate de operatorii de distribuție:
– Contoare care înregistrează consum relativ constant chiar și atunci când nu există nici un fel de consum iar instalația de consum este deconectată. Ultima fraudă în cazul unui singur consumator: 127MWh în puțin peste 2 luni, sau o factură de vreo 90000RON pentru un șantier abandonat unde nu exista nici un consumator.
– Contoare care înregistrează armonicile, perturbațiile, distorsiunile formei de undă ca și consum. Dimensiunea furtului în acest caz este imposibil de determinat și din câte cunosc mai mulți distribuitori folosesc această metodă pe scară largă. Unul din contoarele folosite: lTron SL7000.
– Contoare setate să înregistreze consum în ambele sensuri. Aici intră cei care au instalații de producere însă nu și statutul de prosumator. Sunt acei consumatori care au impresia că „injectează energie gratis în rețea”. Pagubele sunt imense și fiecare kWh injectat ajunge să fie plătit ca și consum pe factură. Dacă nefericitul are norocul ca contorul său să fie un lTRON SL7000, deja paguba este imensă.
– Contoare care nu fac suma vectorială și atunci când injectezi pe două faze și injectezi pe una, contorul va înregistra și consum și producție chiar dacă ar trebui să înregistreze consum zero. Metoda este folosită în cazul prosumatorilor, există cel puțin un contor produs de AEM folosit pe scară largă care nu face suma vectorială.
Culmea e că mai toate aceste tipuri de furt ajung să fie legale, BRML nu are nici proceduri și nici oameni specializați care să constate astfel de metode de furt. Altfel spus, când te prinzi și ajungi cu contorul la metrologie acesta va trece și va fi declarat conform pentru că este testat în condiții complet diferite de cele din teren.
A durat mai bine de un an în cazul meu până ce ANRE a decis că lTron SL7000 nu este contor de decontare și nu are ce căuta la un consumator final. Au fost retrase aceste contoare de pe piață? Evident că nu.
De ce nu vorbește nimeni despre lucrurile astea, sau aveți impresia că distribuitorii nu fură?
Adevărații hoti sunt in interiorul sistemului de distributie in Oltenia. De la firmele de constructii montaj pana la cei care dau contoarele înapoi, toti se gasesc in interiorul sistemului, începând cu managementul.