Hidroelectrica angajează avocaţi specializaţi ca să se bată în instanţă cu Consiliul Concurenţei

Hidroelectrica, acuzată de abuz de poziţie dominantă pe piaţa de energie, a decis să achiziţioneze servicii juridice specializate pentru a se apăra în faţa acuzaţiilor Consiliului Concurenţei.

„Cu unanimitatea voturilor exprimare, se aprobă achiziţionarea de către S.P.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii juridice specializate în domeniul concurenţei pentru asistenţă şi reprezentare în legătură cu investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei privind un abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România” se arată în hotătârea Adunării Generale a Acţionarilor, care a avut loc pe 12 decembria.

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei.

„Consiliul Concurenţei are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE)” a informat instituţia într-un comunicat. Ulterior, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a spus că furnizorii de energie electrică au fost cei care, până acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multă energie pe piaţa de echilibrare, unde preţul este mai mare, însă şi consumatorii ar fi avut de suferit dacă acest lucru ar fi continuat.

În replică la acuzaţiile Consiliului Concurenţei, Hidroelectrica spune că piaţa spot este una marginală pentru companie, că autoritatea de Concurenţă s-a aantepronunţat în concluzii, şi că vinde majoritatea energiei pe contracte pe termen lung, pe bursă, în condiţiile în care face echilibrarea sistemului la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional.

„În ultima vreme suntem paralizaţi de controale, avem controale de la toţi: de la Curtea de Conturi, de la ANAF, de la Consiliul Concurenţei, de la ANRE. Poate că este o coincidenţă că au venit toţi în acelaşi timp. Suntem acuzaţi ba că vindem prea ieftin, ba prea scump…”, a spus şeful Hidroelectrica, Bogdan Badea

Totodată, întrebat dacă, din punctul său de vedere, Hidroelectrica a avut în această perioadă o poziţie dominantă în piaţă şi a abuzat de ea, aşa cum suspectează Consiliul Concurenţei, Badea a răspuns: „Nu-mi dau seama, nu comentez. Nu ştim încă de ce suntem acuzaţi. Săptămâna trecută am avut control inopinat, am depus toate actele, vom coopera cu dânşii, vom contracta servicii juridice specializate şi ne vom apăra cu toate mijloacele legale”.

Hidroelectrica a obţinut anul trecut cel mai mare profit din istoria companiei, rezultatul net fiind de 1,36 miliarde de lei, faţă de 1,22 miliarde de lei în 2016.

Profit brut de anul trecut a fost de 1,603 de miliarde de lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,254 miliarde lei şi o EBITDA de 69%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *