Hidroelectrica a redus prețul de vânzare a energiei către clienții proprii, dar l-a crescut pe cel cu care a vândut în piață

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a avut, în primul trimestru al anului, prețuri mai scăzute și mult sub piață pentru proprii săi clienți din furnizare, dar prețuri mai mari pentru energia vândută în piețe.

Prețul mediu cu care Hidroelectrica a vândut energia pentru proprii clienți din furnizare a fost de doar 408 lei/MWh, în scădere cu 14% față de cel din primul trimestru al anului trecut. Prețul mediu cu care Hidroelectrica a vândut energie în pieșele angro a fost însă de 529 de lei/MWh, în creștere cu 21% față de prețul mediu din primul trimestru al anului 2024.

Asta în condițiile în care producția de energie a Hidroelectrica a scăzut cu 38%, compania având cel mai prost trimestru 1 din punct de vedere al resurselor de apă din ultimii zece ani.

“În perioada ianuarie-martie 2025, pretul mediu de vanzare pe segmentul angro a înregistrat o creștere semnificativă de aproximativ 21% comparativ cu perioada similară din anul anterior. Această creștere a fost preponderent din tranzacționarea pe piețele forward, urmare a eliminării mecanismului reglementat MACEE incepând cu data de 1 ianuarie 2025. Tranzacționarea pe piețele forward a permis companiei să obțină prețuri mai bune pentru energia electrica vanduta, contribuind astfel la atenuarea impactului hidrologiei scazute asupra veniturilor pe segmentul angro.

Pe termen scurt, raportat la trimestrul I al anului 2024, diminuarea cantităților disponibile la vânzare in perioada trimestrului I 2025 a limitat capacitatea companiei de a valorifica pe deplin majorarea veniturilor pe piata angro (compania neputand beneficia intr-o proportie mai mare de creșterea prețului pe piața SPOT cu aproximativ 83% față de perioada similară din anul 2024)”, a transmis Hidroelectrica referitor la evoluția din piața angro.

În ceea ce privește segmentul propriei furnizări, “reducerea prețurilor de vânzare practicate de companie a fost influențată, în principal, de volatilitatea accentuată a pieței de energie electrică, care a generat fluctuații semnificative în nivelul tarifelor aplicabile consumatorilor finali. Un alt factor relevant îl constituie modificarea cadrului fiscal aplicabil producătorilor de energie, prin reducerea plafonului valoric de la care se aplică impozitul pe veniturile suplimentare, ceea ce a contribuit indirect la relaxarea presiunii asupra prețurilor din lanțul de furnizare”.

“În al doilea rând, evoluțiile din piața angro, in perioadele anterioare de raportare, caracterizate de un dezechilibru între cerere și ofertă în favoarea acesteia din urmă, au condus la formarea unui surplus de energie disponibil, cu efect de scădere a prețurilor de tranzacționare. Acest context de piață a permis furnizorilor concurențiali să acceseze energie la costuri mai reduse, ceea ce a influențat direct nivelul prețurilor de revânzare în segmentul cu amănuntul”, arată Hidroelectrica.

Citește și:

Cu cât s-a scumpitenergia electrică pentru clienții actuali ai Hidroelectrica. Mai merită să treci de la furnizorul tău actual la Hidroelectrica după ce se va liberaliza piața?

Pe segmentul de furnizare, Hidroelectrica a ajuns al doilea furnizor de energie electrică de pe piața concurențială, cu 14% din piață, după PPC. Compania are 630.000 de clienți, în creștere cu 8%, dintre care 601.000 de clienți casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *