Guvernul dă bani Primăriei Capitalei să plătească subvenția restantă la apă caldă și căldură

Guvernul a găsit o soluție temporară pentru rezolvarea situației dificile a termoficării din București. Primăria va primi de la Guvern peste jumătate de miliard de lei pentru a plăti societății Termoenergetica, moștenitoarea fostei RADET, subvenția restantă la energia termică.

Ministerele Dezvoltării și Finanțelor au elaborate un proiect de ordin comun pentru alocarea banilor către Primăria Capitalei.

Iată exact ce scrie în Ordin:

“Până la lichidarea obligaţiei de plată în sumă de 543.186.308,39 lei, datorată Societății Compania Municipale Termoenergetica București S.A. de către municipiul București, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice București alocă bugetului local al municipiului București cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligației către Societatea Compania Municipală Termoenergetica București S.A”.

Despre ce este vorba exact

Prețul energiei termice este puternic subvenționat în București. Populația plătește un preț local, stabilit de Primărie, de 163 lei, dar prețul real este de 400 de lei, pentru producția, transportul și distribuția de energie termică. Diferența este suportată de Primărie din subvenții de la bugetul local, pe care le alocă acum către Termoenergetica (înainte către RADET) bani din care este plătită inclusiv energia termică produsă de Elcen în cele patru CET-uri din București.

Ani de zile însă Primăria a rămas restantă la plata acestor subvenții, iar din această cauză s-au acumulat datorii, pe lanț, inclusiv către Elcen, care la rândul ei plătea cu greu, din această cauză, gazele necesare producției de energie electrică și termică.

Situația de acum, așa cum apare în referatul de aprobare al Ordinului de mai sus: “Municipiul București datora la data de 14 iunie 2021 Companiei Municipale Termoenergetica București S.A. suma de 543.186.308,39 lei, reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru consumul de energie termică înregistrat în luna decembrie 2020 parțial – aprilie 2021”.

Cum s-a ajuns la banii de la Guvern

Există o lege (OG. 36/2006) care spune că dacă primăriile nu plătesc subvențiile la care s-au angajat,  furnizorii de energie termică sesizează Guvernul. Acesta din urmă, în baza unui ordin comun al ministrului dezvoltării şi al ministrului finanţelor, alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligaţiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligaţiilor respective.

Practic, cum Termoenergetica, societate din subordinea Primăriei, nu primea banii de subvenție de la Primărie, s-a dus la Guvern să-i ceară, pe lege. Inițial, în discuțiile dintre Termoenergetica, Primărie și Guvern pentru reglarea situației, Primăria Capitalei a spus că poate achita eșalonat, până la sfârșitul anului 2021, 400 de milioane de lei. Termoenergetica a respins oferta, pe motiv că se pune în pericol funcționarea sistemului de termoficare și nu se poate asigura în condiții adecvate pregătirea pentru iarna viitoare.

Ca atare, Guvernul va aloca Primăriei banii din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru ca Primăria să plătească subvenția restantă. O soluție de compromis și oricum temporară pentru sistemul de termoficare și, mai ales, cu efecte asupra altor tipuri de cheltuieli ale orașului, pentru care nu se mai alocă acești bani care acum se duc pe subvenția la energia termică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.