Guvernul cere companiilor din energie proiecte pentru a le finanţa prin sistemul EU-ETS. Sunt disponibile miliarde de euro

Ministerul Energiei a publicat un anunţ în care invită companiile din energie ca, pe baza unui chestionar, să transmită proiectele care se pot califica la schema de finanţare din directiva EU-ETS. Chestionarul trebuie completat până la jumătatea săptămânii viitoare.

“Ministerul Energiei doreşte să identifice zonele de interes investiţional care să contribuie la atingerea obiectivelor României în domeniul asigurării siguranţei şi securităţii energetice a Sistemului Electroenergetic Naţional, dar şi pentru atingerea ţintelor stabilite prin Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice, în domeniul surselor regenerabile de energie, eficienţei energetice în electricitate, încălzire / răcire şi transport.

Întrucât până la 30 iunie, respectiv, 30 septembrie 2019, România trebuie să decidă asupra utilizării instrumentelor de finanţare puse la dispoziţie prin Fondul de Modernizare, Fondul de Inovare şi Mecanismul Articolului 10c, în condiţiile specificate de Directivă, vă rugăm  să ne sprijiniţi în acest demers, să completaţi şi să transmiteţi Ministerului Energiei şi Consultantului SC Deloitte Consultanţă,  până cel târziu 22.05.2019, chestionarul anexat completat”, se arată în anunţ.

Puteţi descărca chestionarul de aici:

Chestionar mecanism ETS

România va dispune de câteva miliarde de euro, prin intermediul sistemului de emisii de noxe european (EU ETS) pentru atingerea obiectivelor sale pentru 2030 și perspectivele unei economii decarbonizate total până în 2050.

Potrivit unui document consultat de publicaţia energynomics.ro, dacă valoarea unei alocări ETS este de 20 de euro (scenariul minim), România are la dispoziție până în 2030 aproximativ: 2,5 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru Solidaritate, altul cel puțin 1,87 miliarde de euro prin Derogarea de la articolul 10c, aproximativ 756 de milioane de euro de la cel mai important și cel mai nou instrument – Fondul de Modernizare (care poate primi bani și de la celelalte facilități), caz în care România ar putea primi până la 5,3 miliarde de euro și o sumă nespecificată dintr-un fond nou, Fondul pentru Inovare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *