Guvernul a aprobat din nou schema de sprijin pentru marii consumatori de energie. Lipsesc un an și 40 de milioane de euro față de legea inițială

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie, aceasta fiind o modificare a ordonanţei care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la finalul şedinţei de guvern, citat de Agerpres. Nu este însă clar despre ce sumă este vorba și cine va beneficia în final, și pentru cât timp.

Întâi, declarația:

„Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea ordonanţei 81 aprobată anul trecut în decembrie. O ordonanţă care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie. Repet, deci producătorii români care au angajaţi direct şi indirect peste 100.000 de salariaţi, unde exista un risc foarte mare de relocare. Vă reamintesc, şi nu vreau să se uite acest lucru, că prin Ordonanţa 114 guvernul PSD practic a aruncat în aer piaţa de energie electrică şi gaze naturale, iar preţul energiei electrice a crescut foarte mult, scăzând puternic competitivitatea industriei româneşti. Practic, companii mari precum Sidex Galaţi, Alro Slatina şi mulţi alţii s-au trezit puşi în imposibilitatea de a mai face faţă presiunii preţului energiei electric”, a afirmat Popescu, citat de Agerpres.

Ministrul Economiei a subliniat că schema de stat pe care a propus-o în decembrie 2019 a fost aprobată de Comisia Europeană. Aceasta a fost transpusă din nou în ordonanţă de urgenţă în legislaţie, urmând să fie publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordin al ministrului în termen de două zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei şi demararea procedurii de oferire a acestui ajutor de stat

„Practic, putem spune că am adus din nou competitivitate în industria românească. Am salvat câteva sute de locuri de muncă. Am salvat industria românească de o guvernare care nu a făcut decât să mărească preţul energiei electrice”, a mai spus Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Ulterior declarației ministrului, a venit și un comunicat de presă. Cităm din el:

Astfel, se implementează și la nivelul României o schemă de ajutor de stat sub formă de subvenție directă, pentru consumatorii electro-intensivi pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze, transferate în prețul electricității, după modelul aplicat în alte State Membre.

Ca urmare a îndeplinirii procedurii de notificare și analizării de către Comisie a măsurii aprobată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2019, schema de ajutor de stat a fost autorizată de forul comunitar în data de 08.05.2020. Totodată, ulterior autorizării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană a fost necesară modificarea OUG nr. 81/2019, astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanță cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8.05.2020.

Măsurile propuse prin prezentul act normativ permit păstrarea competitivității firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Măsura contribuie astfel la menținerea competitivității produselor din sectoarele energointensive și permite păstrarea competitivității întreprinderilor atât în raport cu ceilalți competitori din afara spațiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât și în raport cu ceilalți competitori din Statele Membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie. De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activității industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creșterii prețului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe si indirecte din industriile afectate.

Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menținerea gradului de ocupare a forței de muncă, limitarea șomajului, păstrarea forței de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective”

Întrebarea

Într-adevăr, la 11 mai, Comisia Europeană anunța într-un comunicat că a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS)

Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro, mai spunea Comisia. De această măsură vor beneficia companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională. Compensaţiile vor fi acordate prin rambursări parţiale ale costurilor indirecte ETS către companiile eligibile.

Însă, atunci când a aprobat schema prin Ordonanță, în decembrie 2019 (OUG 81), Guvernul a scris în ea: “Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 331 milioane euro”, menționând tot cele 15 sectoare de activitate. Scriam atunci că 170 de companii vor beneficia de această schemă.

Însă, în același OUG, scria că “Durata de valabilitate a schemei de ajutor de stat este aferentă perioadei 2019-2021, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”.

Deci, de la intenția anunțată de spijin, la prima OUG, la aprobarea Comisiei și la această a doua OUG, pare că avem o scădere a spijinului de 40 de milioane de euro (de la 331 la 291-această ultimă sumă o deducem din comunicatul Comisiei, nu a spus-o nici ministrul nici comunicatul) o aplicare redusă în timp la nivelul anului 2020, nu 2021, tot la 15 domenii de activitate, și, cel mai probabil, tot la cele 170 de companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.