EXCLUSIV 170 de companii mari consumatoare de energie vor avea reduceri la plata facturilor. Ajutorul de stat total depășește 300 de milione de euro. UPDATED

Guvernul aprobă în ședința de azi chema de ajutor pentru sprijinirea marilor consumatori industriali de energie electrică. Potrivit infomațiilor obținute de noi, pe baza consulării draftului de act normativ care va fi aprobat, puteți citi mai departe câte companii vor fi ajutate, din ce domenii, care este valoarea maximă totală și care este mecanismul. Menționăm că unele date s-ar putea modifica în final, în funcție de potențialele modificări care ar fi putut avea loc în cadrul ședinței de Guvern.

UPDATE 13.00 Guvernul a aprobat schema. Detalii la finalul textului

„Aş dori introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice”, a spus Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Cine beneficiază de schemă

Companiile industriale care au următoarele domenii de activitate:
1. Producția de aluminiu (Cod CAEN 2742);
2. Extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale (Cod CAEN 1430);
3. Fabricarea altor produse chimice anorganice (Cod CAEN 2413);
4. Producția de plumb, zinc și cositor (Cod CAEN 2743);
5. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele (Cod CAEN 1810);
6. Producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură (Cod CAEN 2710);
7. Fabricarea hârtiei și a cartonului (Cod CAEN 2112);
8. Fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase (Cod CAEN 2415);
9. Producția de cupru (Cod CAEN 2744);
10. Fabricarea altor produse chimice organice de bază (Cod CAEN 2414);
11. Filarea fibrelor tip bumbac (Cod CAEN 1711);
12. Fabricarea fibrelor sintetice și artificiale (Cod CAEN 2470);
13. Extracția minereurilor feroase (Cod CAEN 1310);
14. Următoarele subsectoare din cadrul sectorului Fabricarea materialelor plastice în forme primare (Cod CAEN 2416):
– Polietilena de joasă densitate (LDPE);
– Polietilena lineară de joasă densitate (LLDPE);
– Polietilena de înaltă densitate (HDPE);
– Polipropilenă (PP);
– Clorură de polivinil (PVC);
– Policarbonat (PC);
15. Următorul subsector din cadrul sectorului fabricării celulozei (Cod CAEN 2111):
– Pastă mecanică.

Numărul beneficiarilor și valoarea maximă a ajutorului

“Valoarea ajutorului care poate fi acordat este calculată pe baza unei formule care ține seama de nivelul producției de referință a instalației sau de nivelul consumului de energie electrică de referință al instalației, astfel cum sunt definite în Orientările ETS, precum și de factorul de emisie CO2 pentru energia electrică furnizată de instalațiile de ardere care utilizează drept combustibil cărbunele, din diferite zone geografice ale Uniunii Europene. Ajutorul de stat va fi acordat beneficiarilor sub forma de granturi din sumele virate conform art. 10 alin. 1) din OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituțional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de a scoate la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Intensitatea ajutorului de stat acordat va fi 80% pentru costurile suportate in anul 2018 si 75% pentru costurile suportate în anii 2019 și 2020.

Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 331 milioane euro. In ultimii trei ani România a obținut 1.687.084.380 Euro din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare (EUA).

Perioada de valabilitate a schemei este 2018 – 2020 și se va aplica ulterior notificării și aprobării acesteia de către Comisia Europeană.

Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei scheme este de aproximativ 170

Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

UPDATE: Guvernul a aprobat schema de sprijin

Guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Ordonanţa de urgenţă cu privire la modificarea Ordonanţei 115 a Fondului de mediu (OUG 115/2011 – n.r.) şi instituirea unei scheme de ajutor de stat (…) a fost aprobată astăzi. Practic, ea este împărţită în două părţi – o parte alocă banii procentual din Fondul de mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg către proiecte ale Fondului de mediu, 15%, de data asta, am căzut de acord în Guvern, împreună cu ministrul Mediului şi premierul, pentru această schemă de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale aprobate de Comisia Europeană. Industria acestor sectoare va fi ajutată cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi vândute şi banii se vor strânge în Fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge către proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de mediu”, a afirmat Popescu, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a explicat că, prin actul normativ, Guvernul ajută şi industria din cele 15 sectoare şi se creează premisele unor colaborări viitoare de reducere a emisiilor de CO2.

„Eu cred că este un lucru bun, riscam relocarea industriilor din aceste sectoare, cred că reuşim să venim în sprijinul industriilor respective şi reuşim să menţinem locurile de muncă în România, ceea ce este foarte important, şi să creştem competitivitatea industriei româneşti”, a spus Popescu.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *