Furizarea de țiței kazah, inclusiv către rafinăria Petromidia, prin conducta CPC, a fost reluată parțial

KMG International Group (KMGI- Rompetrol) deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas, confirmă reluarea parțială, în această dimineață, a operațiunilor de încărcare a țițeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Reluarea activităților este un semnal pozitiv pentru întreaga industrie de rafinare, dar și pentru consumatorii din regiunea Mării Negre, arată compania.

“Președintele Consiliului de Administrație al KMGI – Daniyar Berlibayev, care deține și funcția de președinte al Consiliului CPC, a avut o intalnire pe 23 martie cu reprezentantii companiei Transneft (care reprezinta interesul părții ruse în CPC), la Moscova.

Părțile și-au exprimat interesul pentru soluționarea rapidă a situației actuale și au subliniat importanța respectării tuturor cerințelor de mediu.

Astăzi, Daniyar Berlibayev se îndreaptă către Novorossiysk pentru a evalua situația actuală a terminalului, impactul condițiilor nefavorabile, dar si planurile de a redeveni complet operațional în cel mai scurt timp.

KMG International, împreună cu divizia sa de trading – KMG Trading, va asigura în continuare aprovizionarea cu țiței către clienții săi, dar și reluarea activităților de producție în regim normal a rafinăriei Petromidia Năvodari, după finalizarea lucrărilor de revizie”, mai arată comuicatul.

Kazahstan este un acționar important al CPC, cu o participație totală de 20,75% (KazMunayGas – 19%, Kazakhstan Pipeline Ventures LLC – 1,75%). În 2021, volumul de țiței tranzitat prin CPC s-a ridicat la 60,7 milioane de tone, din care circa peste 87% a fost încărcat și expediat de companii de profil din Kazahstan (perimetrele Tengiz – 26,6 milioane de tone, Karachaganak – 10,3 milioane de tone și Kashagan – 15,7 milioane de tone).

Citește și:

UPDATED Risc de perturbare a alimentării României cu petrol și carburanți. Ce soluții se caută acum. Poziția Rompetrol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *