E-nergia.ro a scris în ultimele două luni despre creşterile masive de preţ al energiei electrice de pe piaţa spot. Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a explicat, într-o declaraţie pentru cotidianul Bursa de ce s-a scumpit energia şi ce face Autoritatea pentru a limita viitoarele scumpiri.
„Apa şi vântul au fluctuaţii foarte mari, iar în astfel de cazuri se trece pe fosile şi hidrocarburi. Cărbunele este mai scump, iar, acum, 30%-33% din consum este asigurat de Combinatul Energetic Oltenia”, a declarat preşedintele ANRE, pentru Bursa.
El a explicat că, în data de 10 august, va avea loc o procedură de licitaţie pentru furnizorii de ultimă instanţă (Enel, E.ON, CEZ, Electrica) – care sunt obligaţi să asigure consumul de electricitate în cazul în care ceilalţi furnizori nu dispun de energie, trebuind să aibă, astfel, disponibile cantităţile necesare de energie electrică. După licitaţia din august, autorităţile speră să urmeze o perioadă cu un grad mai mare de hidraulicitate şi cu vânt mai puternic, urmând ca, în perioada septembrie-octombrie, ANRE să efectueze o analiză a preţului ca să poată lua o decizie referitoare la valoarea din facturile consumatorilor, a mai spus Havrileţ, pentru Bursa.
Preţul mediu înregistrat pe piaţa spot de energie electrică a fost, în luna iunie, de 194 lei MWh, cu 43% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut, potrivit datelor centralizate de OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România, după cum a scris e-nergia.ro aici.
O creştere anuală şi mai mare a avut loc în luna precedentă. Preţul mediu înregistrat pe aceeaşi piaţă a fost, în mai, de 193 lei MWh, cu 60% peste nivelul înregistrat în luna mai a anului trecut. Detalii puteţi citi aici
Deşi reprezintă doar o piaţă spot, pe care, teoretic, se tranzacţionează doar energia care nu a putut fi contractată pe termen lung, PZU a ajuns să devină o piaţă foarte lichidă pentru tranzacţiile cu energie electrică. Aici se tranzacţionează circa 40% din consumul national de electricitate.
E-nergia a avertizat asupra faptului că aceste preţuri mari de pe piaţa spot se vor vedea în facturile de energie electrică ale populaţiei. Scriam că preţurile de pe PZU au început să conteze şi mai mult în factura finală a consumatorilor casnici, dat fiind că, recent, ANRE a anunţat că până la data de 10 august vor fi suspendate sesiunilede licitaţii simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal (PCSU), adică piaţa de unde cumpără energie furnizoorii pentru clienţii pe care îi au în regim reglementat. Mai mult, de la 1 iulie, factura de electricitate pentru clienţii casnici alimentaţi în regim reglementat a crescut cu 8% în medie, la nivel national (vârf de 11,6% în Bucureşti), iar de vină pentru această scumpire au fost şi tarifele istorice de la început de an de pe PZU, piaţă de pe care au ajuns să cumpere energie şi furnizorii de ultimă instanţă.
Oficiali din industria energetică confirmă acest lucru. “Evoluţia preţului este uşor inexplicabilă, iar aceste creşteri se vor regăsi în facturile oamenilor, peste câteva luni”, a spus, pentru Bursa, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER)