ENGIE Romania, mai cunoscută la noi pentru activitatea din sectorul gazelor naturale, accelerează puternic producția de energie electrică din surse regenerabile vizând 1 GW instalat până în 2030. Compania își propune să vândă majoritatea energiei prin contracte directe negociate cu clienții – PPA – care au avantajul predictibilității prețului pentru marii clienți comerciali. O practică la care este lider mondial și care crește puternic în Europa și chiar dacă încă timid, și în România.
În ultima vreme, pe fondul dezvoltării capacităților de producție de energie electrică din surse regenerabile, dar și al dorinței clienților comerciali mari de a se poziționa cât mai “verzi”, dar și de a avea în același timp costuri previzibile cu energia, se dezvoltă – mai accelerat la nivel global, mai timid în România – așa-numitele contracte bilateale pe termen lung de vânzare a energiei – PPA (Power Purchase Agreement). Sau, mai precis, “green PPA”, pentru că vorbim despre energie verde.
Despre PPA a vorbit recent chiar liderul pieței globale, ENGIE, companie cu o prezență importantă în peisajul energetic din România.
“ENGIE este numărul 1 mondial, la zi, în furnizarea și încheierea de PPA-uri de energie regenerabilă. Suntem la peste 9 GW în total, sunt peste 70 de contracte încheiate, dintre care 2,3 GW doar anul trecut. Ca să vă faceți o idee, am instalat 3 GW anul trecut, dintre care 2,3 GW i-am securizat prin PPA. Adică avem peste 75% din venituri asigurate pe termen lung la ce am pus în producție anul trecut”, a spus recent, la o conferință chiar pe tema PPA-urilor, Cristian Buzan, director general adjunct al ENGIE Romania.
“În România, avem o flotă de 211 MW de energie regenerabilă, majoritatea vânt, însă avem ambiții să ajungem la 1 GW la sfârșitul anului 2030. Avem peste 800 MW în dezvoltare în diverse stadii, am investit până acum peste 180 de milioane de euro în energie regenerabilă în România, deci avem planuri mari. Dar este evident că aceste planuri mari trebuie să aibă în spate o decizie de business, niște contracte (de vânzare a energiei electrice produse – n.red.) pe termen lung și tocmai de aceea vorbim despre necesitatea de a avea PPA-uri”, a explicat Buzan referitor la activitatea grupului în România pe acest segment.
ENGIE este, de fapt, una dintre primele companii care au semnat PPA în România. Se întâmpla acum mai bine de un an, când parafa un astfel de acord cu Orange – de tip “virtual PPA” -, prin care s-a angajat să furnizeze companiei telecom energie din surse fotovoltaice timp de 6 ani, în total 30 GWh.
De ce PPA și care sunt avantajele lui
Criza energetică din anul 2022, în urma căreia prețurile la energie electrică au crescut până la niveluri duble, triple sau chiar mai mult pe piețele europene, a dat mari bătăi de cap mai ales consumatorilor mari de energie, care s-au confruntat brusc cu o creștere a costurilor. Tot mai mulți au înțeles care este avantajul unui contract de achiziție de energie electrică, pe termen lung, la prețuri sau formule de preț stabilite dinainte. De aici și dezvoltarea pieței de PPA și pentru că Europa este în plin proces de tranziție energetică, precum și dezvoltarea de contracte PPA care au ca obiect vânzarea de energie din surse regenerabile, PPA-uri verzi, “green PPA”. În anii 2022 și 2023, volumul energiei contractate prin PPA de către clienții finali corporate în Europa a crescut cu 74%.
Un contract de tip PPA este, la bază, un contract pe termen lung – se ajunge și până la 25 de ani, prin care un vânzător de energie electrică se înțelege cu un consumator pentru a se livra o anumită cantitate de energie, la un anumit preț convenit anterior, pentru o anumită perioadă. Pentru vânzător – mai ales pentru un producător de energie – este preferat, pentru că are asigurată vânzarea energiei produse pe termen lung, iar, pentru cumpărător, că are siguranța că i se va livra energia la un anumit preț, care nu îl mai lasă astfel victimă a fluctuațiilor de preț din piață. Producătorul poate folosi acest contract PPA pentru a-și finanța investițiile în noi capacități de producție, mai ales în domeniul regenerabilelor – riscul său este mai mic, așadar proiectul devine mai “surâzător” pentru băncile finanțatoare, iar finanțarea lui devine mai facilă și, nu în ultimul rând, mai ieftină.
La bază, sunt mai multe tipuri de PPA. Unul este de tip virtual PPA (vPPA), care este mai mult un instrument financiar și nu presupune neapărat livrarea fizică a energiei, dar prin care cumpărătorul achiziționează energie din surse regenerabile. Aceste contracte se încheie cu plata diferenței dintre un preț fix agreat în contract și un preț variabil (de obicei, prețul pieței). PPA-urile fără livrare sunt folosite ca acoperire împotriva fluctuațiilor prețului energiei, deoarece producătorul dorește stabilitate și predictibilitate în prețul de vânzare/venituri pentru a face proiectul atractiv pentru finanțare, iar clientul își dorește stabilitate și predictibilitate în prețul de achiziție a energiei, adică în costuri.
Apoi, mai important, avem PPA-urile cu livrare fizică, prin care un producător produce și vinde energia electrică din surse regenerabile unui client final corporate sau unei companii de utilități, pe termen lung, și în baza unui preț stabilit anterior, care poate fi ajustat sau nu în baza unei formule convenite. Scopul este același pentru ambii parteneri: predictibilitatea livrării și a prețului/costului energiei. Pot fi PPA-uri off-site, prin care energia este produsă într-un parc amplasat mai departe de locul de consum al clientului și este transportată prin rețea (sunt și PPA transfrontaliere) sau on-site. În acest ultim caz, dezvoltatorul construiește o centrală (de regulă, fotovoltaică) în “curtea” clientului, pe un teren sau pe acoperișuri, cu costuri inițiale zero pentru cel din urmă. Dezvoltatorul se ocupă de tot, iar clientul se angajează, printr-un contract de tip PPA, să achiziționeze energia verde produsă de sistemul aflat pe proprietatea sa, la prețul și în termenii conveniți. De regulă, după expirarea contractului, clientul rămâne proprietar al instalației fotovoltaice.
ENGIE își “hibridizează” parcurile, tocmai pentru PPA-uri mai competitive
ENGIE a instalat recent în localitatea Gemenele (județul Brăila), în care avea un parc eolian operațional încă din 2013, de 47,5 MW, și un parc fotovoltaic de 9,3 MWp, astfel că a rezultat un parc hibrid cu o capacitate totală de circa 57 MW, pe care oficialii companiei l-au inaugurat oficial în luna septembrie. Potrivit datelor e-nergia.ro, în acest moment, acesta este cel mai mare parc hibrid, eolian-fotovoltaic, operațional din România. Este, de asemenea, primul parc hibrid din portofoliul ENGIE Romania.
“Am mai adăugat încă o capacitate de producție, este primul proiect hibrid unde combinăm solar și vânt, și asta ne va ajuta să oferim mai multe contracte de tip PPA clienților noștri. Este una dintre soluțiile pe care trebuie să le punem pe piață pentru a evita volatilitatea”, a declarat la momentul inaugurării Nicholas Richard, CEO al ENGIE Romania.
ENGIE Romania este una dintre filialele grupului ENGIE, lider mondial în sectorul energiei și al serviciilor cu emisii reduse de carbon. Împreună cu cei peste 97.000 de angajați, Grupul s-a angajat să accelereze tranziția către o economie cu impact neutru în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon, având ca obiectiv Zero emisii de Carbon până în 2045. Grupul ENGIE susține clienții și partenerii în demersul de decarbonare, oferind soluții prietenoase cu mediul înconjurător și încurajând un consum redus de energie.
Grupul de companii ENGIE Romania activează în domeniile distribuţiei şi furnizării de gaze naturale, producției din surse regenerabile și furnizării de energie electrică, precum și în soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de peste 2,2 milioane de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 211 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.