Prețul energiei electrice tranzacționate azi pe piața de la București cu livrare mâine este negativ, în unele intervale orare, repetându-se astfel situația de sâmbăta aceasta și de duminica trecută. Cu mențiunea că prețul negativ este și mai mic mâine, iar numărul intervalelor orare cu preț negativ este mai mare.
Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare de la București aferent livrărilor de duminică, 28 mai, este de 198 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței OPCOM, mult sub cei 315 lei/MWh pentru livrările din ziua de sâmbătă.
Dar, în nu mai puțin de șapte intervale orare ale zilei de duminică, prețul este din nou negativ.
Astfel, strict teoretic, producătorii sunt cei care plătesc pentru a li se consuma energia în fiecare oră din intervalul 12-19. Minimumul a fost la ora 13, când prețul a fost de minus 115 lei/MWh
Iată mai jos graficul cu prețurile orare ale zilei de duminică:
Situația intervine, ca de obicei, pe fondul consumului redus al zilelor de week-end, în condițiile în care producția de energie este asigurată preponderent din surse hidro (în ultimele zile Hidroelectrica a ajuns la peste 50% din producție) iar mâine, chiar dacă volumele nu sunt excepționale, există suficientă producție din vânt și soare – undeva la o medie orară a zilei de peste 1.200 MW din ambele surse, potrivit prognozei de acum, desigur cu fotovoltaicul concentrat în orele de la jumătatea zilei, când este soare.
Pe de altă parte, și aici poae fi principala cauză, este foarte clar că piața românească, ca și cele din jurul nostru, sunt invadate de energie foarte ieftină, cel mai probabil de la fotovoltaicele din Germania, unde, similar cu noi, în intervalul 10-19, prețul spot este negativ (minus 130 de euro/MWh la miezul zilei). Prin mecansimul de cuplare al piețelor sport, acest preț le influențează și pe celelalte, iar energia “curge” de pe piața de cea mai ieftină spre cea mai scumpă.
În toate intervalele orare cu preț negativ din România, în rețeaua noastră intră energie din Ungaria, la o putere orară care ajunge și la 2.000 MW. Mare parte din ea “curge” apoi spre Bulgaria, dar la un maxim orar de 1.600 MW, cee ace arată că sunt și cumpărători din România care se bucură de această situație.
Este a treia oară în istorie când pe piața spot de energie electrică se înregistrează prețuri negative, o situație care pe alte piețe este mai des întâlnită., după ce premiera a fost consemnată duminica trecută, când prețul a coborât la sub minus 100 de lei/MWh.
E nevoie de stocare
Producția unor capacități regenerabile a fost oprită duminica trecută, pe fondul prețurilor negative din piața spot și a prețurilor foarte mari din piața de echilibrare. Soluția este montarea de instalații de stocare
“Duminica trecută am oprit parcurile. Cum prețul a fost negativ, notificarea in piață a fost zero, pentru că toata energia noastră ar fi ajuns în dezechilibru pozitiv, iar acolo pretul pentru dezechilibrul pozitiv a ajuns la 2.000 euro/MWh. Daca am fi produs atunci, am fi platit 2.000 euro pentru fiecare MWh produs. De aceea, decizia logică a fost de a opri cetralelele”, a spus Martin Moise, vicepreședinte al PATRES, patronatul “regenerabililor” la evenimentul Solar Energy Bucharest Summit, care a avut loc joi.
El a spus că situația probabil se va repeta (ceea ce se și întâmplă, după cum se vede, și de aceea a îndemnat investitorii să prevadă orice proiect din regenerabil cu stocare.
“Situația se va înrâmpla din ce în ce mai des, se întâmplă deja destul de des în Germania, și nu ne va ocoli nici pe noi. Aproape în orice week-end când va fi mult vânt și soare riscăm să ajungem la prețuri negative. De aceea recomandarea mea este ca, atunci când gândiți orice proiect de parc, gândiți-l cu stocare!”, a afirmat Martin Moise.
Citește și: