Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică, o provocare pentru toți participanții la piața de energie, se va face începând cu data de 1 octombrie 2021, nu de la 1 ianuarie, așa cum este stipulat acum, potrivit unui nou calendar propus de Transelectrica.
Momentan, decontarea tranzacțiilor cu energie electrică se face orar, iar regulamentele europene impun și României scurtarea acestui interval. Autoritățile de la București aveau de gând să introducă decontarea la 15 minute începând cu data de 1 ianuarie 2020 (există un ordin al ANRE, în acest sens, nr. 63/2020). Până atunci însă, operatorii de distribuţie şi Transelectrica au avut la la dispoziţie un calendar cu termene pentru a implementa toate soluţiile tehnice necesare scurtării perioadei de decontare. După parcurgerea tuturor etapelor, urmau să se facă teste cu toate părţile implicate, timp de două săptămâni începând cu data de 15 decembrie.
Însă, un document cu propuneri referitoarea la funcționarea pieței de echilibrare realizat de Transelectrica și trimis către ANRE arată că noul termen propus pentru decontarea la 15 minute este 1 octombrie 2021. La aceeași dată vor intra în vigoare și noile prevederi referitoare la piața de echilibrare, care îi privesc pe furnizorii de servicii de echilibrare.
Puteți consulta documentul aici:
clauze si conditii furnizori servicii echilibrare
Decontarea la 15 minute este o provocare pentru tot sistemul energetic pentru că cei care nu sunt pregătiți riscă să plătească foarte mult pentru dezechilibre.
Extragem câteva declarații ale lui Mihai Dârzan, CEO, Ringhel, furnizor de software din România ce se adresează industriei de energie electrică și gaze, care tocmai a câștigat competiția CEE Startup Challenge 2020, făcute într-un interviu acordat publicației specializate energynomics.ro.
“Pentru participanții la piață care nu au sistemele adaptate și automatizate, timpul acordat, respectiv munca dedicată va crește de patru ori pentru efectuarea calculelor; vor apărea dezechilibre mai mari pentru anumite entități. Așa cum se întâmplă la orice schimbare în piață, sunt companii care vor acționa rapid pentru a beneficia de noile reglementări, consolidându-și business-ul în acest mod. Altele vor fi reticente și vor risca să dezvolte puncte de vulnerabilitate, în detrimentul unor afaceri de viitor”.
“Decontarea la 15 minute înseamnă în primul rând un avantaj pentru membrii pieței care dețin sisteme automatizate de calcul, cu ajutorul cărora își pot realiza o prognoză de energie apropiată de realitate și care își pot automatiza cât mai mult fluxurile de business. Trăim în era digitală și trebuie să profităm din plin de asta. Este ineficient să lăsăm oamenii să facă calcule sau procese repetitive în contextul competitivității din piața actuală. Oamenii ar trebui să-și canalizeze efortul pentru dezvoltarea unor noi linii de business care să aducă noi canale de profit, într-un mod sustenabil și efficient”.
“Deși sintagma “anul viitor” pare că se referă la ceva îndepărtat și poate da impresia că mai este timp suficient, în realitate timpul trece foarte repede. Adaptarea la noul context de piață poate fi consumatoare de timp și de resurse, iar pe unii membri ai pieței îi poate lua prin surprindere, dacă nu acționează din timp. Această pregătire presupune adaptarea sistemelor actuale sau adoptarea/implementarea unor sisteme software care să preia toată munca la care mă refeream mai devreme”
Exprimarea lui Mihai Darzan „Decontarea la 15 minute înseamnă în primul rând un avantaj pentru membrii pieței care dețin sisteme automatizate de calcul…” este nepotrivita.
Decontarea la 15 minute este un dezavantaj pentru TOTI cei care fac dezechilibre, pentru ca dezechilibrul la 15 minute va fi intotdeauna mai mare (ocazional mult mai mare) decat cel calculat la ora, asta e cert, matematica pura.
Ce vrea sa spuna de fapt Mihai e altceva – ca aceia mai bine pregatiti, automatizati etc. vor avea de suportat o crestere mai mica a costurilor de echilibrare decat aceia, sa le zicem nepregatiti, asa ca vor avea un avantaj relativ fata de acestia din urma. Adica, acum si tu, si eu avem costuri cu echilibrarea de 10 lei/MWh (simplu exemplu), dupa ce se introduce decontarea la 15 minute tu o sa ai 20 lei/MWh, dar eu o sa am doar 15, avantaj eu.
Insa costurile per ansamblu vor creste pentru toata lumea, asa ca, in final, clientul va plati mai mult.
Avantajate efectiv vor fi doar entitatile care incaseaza banii din echilibrare.
Avantajati efectiv vor cei care vor folosi algoritmi de prognoza cu o acuratete mai buna si astfel sistematic vor imprima sistemului un dezechilibru mai mic la nivel de interval de decontare.
Altfel consider corecta exprimarea cu privire la faptul ca o automaitzare mai buna va duce la o optimizare mai buna a costurilor pentru participantii in piata.
Aceasta schimbare (impreuna cu o alta schimbare in plan – cea de pret unic al costului cu dezechilibru) cred ca au rostul de a conditiona si mai mult (prin mecanismul incentive-penalty) jucatorii din piata in vederea obtinerii unui SEN sigur cu o interventie cat mai redusa din partea Transelectrica.