Debranşarea de la RADET devine imposibilă. Se schimbă legea energiei termice

Debranşarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a cetăţenilor care locuiesc în blocuri, procedeu oricum destul de anevoios şi până acum, va deveni efectiv imposibilă după intrarea în vigoare a noii legi a energiei termice, aflată acum în dezbaterea Parlamentului.

Noua lege, care modifică legea 325/2006 a energiei termice, face practic imposibilă debranşarea, prin mai multe prevederi, potrivit ultimului draft al actului normativ, obţinut de e-nergia.ro.

În primul rând, legea introduce noţiunea de zonă unitară de încălzire. Adică orice zonă, care va fi definită de autoritatea locală (poate fi nu neapărat un oraş întreg, poate fi un cartier sau un cvartal de blocuri), în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică, după cum a explicat mai demult vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. „Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”, se arată în noua lege.

Aşadar, dacă Primăria a definit zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat cartierul în care locuiţi, sau cvartalul în care este blocul dvs. sau, de ce nu? tot oraşul, drebranşarea este interzisă din start. Asta în condiţiile în care, în majoritatea oraşelor din România, Primăria este şi „patronul” regiei locale sau a societăţii comerciale care distribuie energia termică în sistem centralizat.

Deci debranşarea se poate face doar în cazul imobilelor care nu sunt în această zonă unitară deservită de regiile locale care furnizează apă caldă şi căldură în regim centralizat. Însă, chiar şi aici, procedura va fi mult mai complicată.

Citeşte şi:

Constructorii de locuinţe care pun centrale pe gaz trebuie să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea. Altfel nu primesc autorizaţie de construire

Dacă în forma actuală a legii debranşarea era permisă cu acordul Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, de acum încolo va fi nevoie de acordul scris al fiecărui membru al asociaţiei. În plus, dacă acum cel care doreşte desbranşarea trebuie doar să anunţe că ulterior vrea un nou sistem de încălzire, în viitor, trebuie să vină şi cu o autorizaţie de construcţie pentru viitorul sistem.

Iată forma actuală şi forma viitoare a legii

Forma actuală:

Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;

c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

Citeşte şi:

Ce spune Radet vecinilor celor care cer să se debranşeze: Riscaţi explozii în bloc şi veţi plăti mai mult dacă vecinul pune centrală

Forma viitoare:

Art.30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se va face în următoarele condiţii cumulative:

a) acordul scris al tuturor membrilor asociaţiei de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale;

b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică se face doar cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu o sursă de producere a energiei termice, corespunzătoare zonei unitare în care se afla condominiul, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;

b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare de către consumator a unui sistem individual de încălzire;”
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

d) existenta unei autorizaţii de construire, obţinută în condiţiile legii, care va prevedea toate măsurile tehnice pentru a nu influenţa condiţiile de mediu din imediata vecinătate, astfel încât să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat şi echilibrat ecologic; deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică.

În luna decembrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.

Citeşte şi:

Tarifele la energia termică ar putea creşte cu peste 30% în Bucureşt

5 Comments

 1. Acesti mari ganditori sunt niste animale,sau sunt animale dupa felul de gandire,limitati, cu afectiuni psihice grave,tulburari,nu se poate asa ceva,in fond e vorba de banii nostri,platesc iarna cat pentru o centrala termica,m-am saturat sa imi depinda viata de niste nimicuri de politicieni ,care sigur au casele pline de centrale termice,de caldura si apa calda neconditionata, de legile ce le dau. Crapati fir-a-ti ai dracului,suntem satui de voi ca de gunoaiele din tomberoanele de gunoi din cartierele tarii

 2. In concluzie , nu se mai poate debransa nimeni , de la sistemul actual !!! Inca o modalitate de a tine sub control ” totul ” !! D-na FIREA , are ocazia sa castige , capital electoral , acordand ,subventii , pentru energia termica .

 3. Ar fi o lege abuziva care ar încalca drepturile proprietarilor, în condițiile în care de ani de zile radet îngreunează bunul mers al lucrurilor!
  In plus dacă tot se dorea o așa lege, de ce se intervine cu o scumpire? Bani mulți pe servicii de rahat! Cei care susțineți o așa lege as fi interesata sa aflu cu
  ce va încălziți locuințele? De unde puterea sa ne interziceți instalarea de centrale termice dacă acestea corespund din punct de vedere tehnic cerințelor europene? Cine are interes ca elcen radet și firmele capusa sa nu moara, ajungand pana la a emite o lege neconstitutionala? Tribunalul de la Haga va putea da un răspuns în cazul în care aceasta lege va fi pusă în vigoare!

 4. Incep prin a preciza ca eu nu m-am debransat (înca).
  Pentru creierele de bibilica ce compun tot felul de texte: care este diferenta de comportare hidraulica între un dop (=calorifer debransat) si un robinet cu termostat (instalat la toate caloriferele cu repartitoare de costuri, obligatorii) pe care locatarul îl tine pe pozitia închis?
  Oare daca-mi cumpar radiatoare speciale, cu termostat, mi se va cere la magazin aprobarea RADET? Ca mie nu-mi plac (din motive de exploatare) centralele de apartament?
  Dar daca toti din bloc se hotarasc sa scape de RADET (sau altii ca ei), ce va face autoritatea dupa citirea unui contor care arata consum ZERO?
  Cât despre interdictia de debransare de la apa calda, asta ar fi echivalenta cu interdictia de a renunta la utilizarea tramvaiului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *