Cum se alocă pe regiuni subvențiile de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice. Programul începe săptămână viitoare

Ediția din acest an a programului “Casa verde Fotovoltaice”, prin care statul subvenționează montarea de instalații fotovoltaice de către persoane fizice începe săptămâna viitoare, pe 22 decembrie, ora 10.00. Iată cum se alocă banii de la stat, în total 263,7 milioane de lei, pe fiecare regiune.

Potrivit uniei informări a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), sumele alocate regiunilor în cadrul Programului, destinate înscrierii solicitanților, sunt următoarele:

Regiunea Bucureşti-Ilfov – 36.760.000 lei;

Regiunea Nord Est – judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui – 51.720.000 lei;

Regiunea Sud Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea – 43.240.000 lei;

Regiunea Sud Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman – 37.980.000 lei;

Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea – 13.400.000 lei;

Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – 26.380.000 lei;

Regiunea Nord Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş – 34.900.000 lei;

Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu – 19.320.000 lei.

AFM precizează că înscrierile cererilor de finanțare în cadrul aplicației informatice se realizează în limita a 150% din valorile alocate fiecărei regiuni.

Cum funcționează

Persoanele fizice care doresc să își instaleze panouri fotovoltaice acasă beneficiază  o subvenție de până la 20.000 de lei, maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. Ele trebuie să contracteze în acest sens un instalator validat de către AFM, care va depune în numele lui cererea în aplicația informatică a programului, operată de AFM.

Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt:

-cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura  de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

-cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

-TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi AFM.

Citește și:

Parlamentarii lovesc dur miile de mici prosumatori de energie electrică. Compensarea cantitativă devine o glumă proastă, oamenii vor plăti și pentru dezechilibre

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice și obținerea certificatului de racordare.

Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în ghidul de finanțare al proiectului se face de către AFM, pe o perioadă de șase ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *