Parlamentarii lovesc dur miile de mici prosumatori de energie electrică. Compensarea cantitativă devine o glumă proastă, oamenii vor plăti și pentru dezechilibre

Un proiect legislativ aflat deja pe circuitul parlamentar amputează conceptul de compensare cantitativă a micilor prosumatori de enegie electrică, concept pe care Guvernul dorea să îl introducă în legislație. Mai mult, micii proprietari de instalații fotovoltaice vor fi chiar penalizați.

Este vorba despre un proiect de modificre a vechii legi 220/2008, cea de promovare a producției de energie din surse regenerabile. Proiectul a trecut de Senat, după care a primit un amendament, care a trecut la vot de Comisia de Industrii din Camera Deputaților, care este cameră decizională. Mai trebuie votat doar de plenul Camerei pentru a intra în vigoare și, dacă nu va fi amendat ulterior de altceva, va duce în derizoriu conceptul de compensare cantitativă și va afecta chiar și mai mult micii prosumatori.

Despre ce este vorba?

Proiectul de OUG al Guvernului introducea compensarea cantitativă a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii urmau să fie obligați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Compensarea urma să se facă în regim de 1:1. Schema de compensare cantitativă urma să fie valabilă până în anul 2030. Nu se introduceau obligații suplimentare pentru prosumatori.

Ei bine, amendamentul votat deja de deputați în Comisie schimbă fundamental ce voia să facă Guvernul. În primul rând, scade pragul de putere de la 200 la 100 kW, iar perioada în care se poate compensa energia livrată scade de la doi la un singur an. Dar acestea sunt cea mai mica problemă. Esențial este că, deși se vorbește despre compensare cantitativă, ea va fi doar parțială.

Prima problemă: prosumatorul va fi obligat să plătească toate tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuția de cogenerare aferentă și TVA pentru cantitatea de energie compensată. Se compensează doar la nivel de preț al energiei active.  Practic, dacă a dat în rețea 1.000 kWh, prosumatorul primește într-adevăr înapoi din rețea cei 1.000 kWh, dar va plăti toate tarifele de rețea și taxele pentru această cantitate. Deci va primi de fapt doar prețul energiei active, adică o situație cumva identică cu cea de acum, când prosumatorul nu beneficiază de vreo compensare, ci primește prețul mediu al pieței spot din anul precedent pentru ce livrează în rețea

A doua problemă: cel puțin după cum scrie în amendament, prosumatorii ar urma să plătească și un cost al dezechilibrelor pe care îl cauzează rețelei, dacă este cazul. Nu se știe cât și cum se va calcula acest cost.

Iată amendamentul deja votat în Comisie:

“În cazul prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice cu acești prosumatori sunt obligați:

 1. a) la solicitarea prosumatorilor, să realizeze în factura emisă acestora o compensare cantitativă între energia electrică livrată și energia electrică consumată din rețeaua electrică de către aceștia, conform prevederilor contractului cadru aprobat prin ordin ANRE, într-o perioadă de cel mult un an de la data livrării de către prosumator a energiei electrice în rețeaua electrică;
 2. b) să deconteze cantitățile în procesul de compensare cantitativă utilizând prețul energiei electrice active prevăzut în contractul de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor și prosumator;
 3. c) să nu includă în prețul energiei electrice active utilizat la decontare conform lit. b) costul cu dezechilibrele și taxe precum: TVA, servicii de transport și distribuție, contribuția de cogenerare, certificate verzi, acciza;
 4. d) să includă în factura pentru energie electrică furnizată prosumatorului în calitatea sa de consumator, taxele prevăzute la lit. c) și, după caz, costul cu dezechilibrele menționate distinct pe factură, conform prevederilor contractului de furnizare a energiei electrice încheiat între furnizor și prosumator”.

 

Tip de calcul

În momentul de față, un prosumator plătește pentru ce consumă din rețea, unui anumit furnizor mare din zona București-Ilfov, să spunem, 1,3 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Din care componenta de energie activă este de 0,80 lei. Dacă se aplica acea compensare cantitativă, prosumatorul nu plătea nimic pentru energia livrată în rețea pe care ulterior o consuma. Acum, el va plăti furnizorului pentru energia produsă anterior, pe care o extrage din rețea, 50 de bani/kWh. Plus eventualele dezechilibre, despre care nu se știe cât sunt și cum se vor calcula.

 

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a declarat în septembrie că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai erau alte “câteva mii” în procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor era de 70 MW, la jumătatea anului.

 

10 Comments

 1. Pai dacă este așa înseamnă că se folosesc de bani tăi un an de zile . Dacă o compensează cu prețul mediu stabilit ,nu mai bine îți dă bani pe energia livrată și plătești tu prețul întreg când o cumperi (preț mediu plus alte taxe și TVA ) ?, dacă tot plătești taxele și TVA ?

  1. Deci pentru energia verde produsă de prosumator din fonduri propiu fără subvenții plătești toate taxele(certifice verzi ,cogenerare,accize,TVA)iar marile corporații care au scos din circuitul agricol mii și mii de ha le acorzi subventii

 2. Se cunoaște ca a venit PSD la guvernare, tot timpul au dat legi cu dedicație, pentru grupările mafiote, care duc la devalizarea bugetului de stat și pe principiul câte puțin de la mulți, ca se aduna, ca să aibă ce fura.

 3. Încă statul ne crede pe toți prosti! Dezinteresul manifestat de actuala guvernare este clar în detrimentul omului de rand și în favoarea „giganților” producători de energie electrica.
  Nu cred că este greu de înțeles de ce….

 4. Uite asa guvernantii nostri mai fac o lege in defavoarea cetatenilor si favorizeaza marii operatori de distributie si furnizare .
  Dlor deputati, senatori guvernanti reveniti cu picioarele pe pamant, aveti datoria sa lucrati in favoarea noastra si a Romaniei.
  Lasti interesele de partid la o parte. Sper sa nu se voteze asa ceva si sa se revina la compensare 1 la 1 fara alte taxe .

 5. Ce credeati ca am scapat de baietii destepti? Ei sunt in toate Partidele. Interesele Alesilor nostri este mai mare decat cel al cetatenilor.

 6. Sunteți culmea culmilor.Importati.Importati.De ce sa fie balanta spre ZERO,productie-consum? Nu vedeți că luam în general 1000 Mw din afara? Am impresia și sint sigur că nu multi știu cum circula curentul prin sirme.

  1. Mircea, cand salariul este mare la fel si bonusuri , guvernantii uita tot. Ai dreptate, multi nu stiu cum circula curentul, in localitatea mea nu am vazut de 30 de ani pe nimeni facand investitie in liniile de transport curent, dar taxe platim.
   Asta este, …”Unde esti tu Tepes Doamne”..

 7. Ce vad ma apuca groaza. Credc a o sa trecem sa aprindem opaitul.
  Am investit intr-un sistem voltaic, aproape montat doua kituri 6kw deoarece vreau sa renunt la centrala pe lemne (pretul crescut lalemne si multa munca) si sa instalez o pompa caldura apa-aer. Tot surplusul de energie sa fie dat in retea vara iar iarna sa fie compesat 1:1 cum era vorba. Astazi am primit oferta de la un distribuitor (1.208 lei/kw fara taxe acize) Am intrebat de pretul pentru prosumatori si surpriza, la fel ca anul trecut, nu 1:1. Vom continua sa taiem padurile ca e mai bine.
  Vad ca guvernantii una zic si una fac.
  PS. Am instalat panouri ptr caldura – investitie proprie- din anul 2006. Statul nu a dat nimic
  Asta este Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.