Cum a împărţit statul energia nucleară produsă la Cernavodă pentru populaţie, în acest an

Centrala nucleară de la Cernavodă livrează circa 1,38 TWh de electricitate, în perioada 1 martie-31 decembrie, la preţ reglementat de stat, 188 de lei/MWh, către cei patru furnizori de ultimă instanţă obligaţi (Enel, Electrica, E.On, CEZ) care vor asigura consumul populaţiei, la preţ reglementat. Puteţi vedea contractele cu fiecare furnizor, inclusiv graficele de livrare.

Societatea Naţională Nuclearelectrica, operatorul centralei, va livra aşadar circa 12% din producţia acestui an celor patru FUI, la acest preţ reglermentat, impus de ANRE după formul cost plus marjă de profit de 5%. Preţul este mai mare decât cel stabilit pentru Hidroelectrica (111 lei), şi mai mic decât cel al OMV Petrom (259 de lei).
Cum a decis ANRE să împartă energia nucleară

Am studiat contractele încheiate de Nuclearelectrica cu fiecare FUI şi vă prezentăm mai jos cantităţile alocate pentru fiecare, în ordine descrescătoare.

Electrica Furnizare – 490 GWh

Electrica asigură furnizarea reglementată pentru trei dintre cele opt zone de reţea şi va cumpăra de la Nuclearelectrica 490 GWh în cele zece luni din acest an. Pentru zona Muntenia Nord, va folosi energie nucleară în lunile martie, aprilie, iulie, august, septembrie, octombrie, noeimbrie şi decembrie, pentru Transilvania Nord, în toată perioada martie-decembrie cu excepţia lunilor mai şi iunie,, iar pentru Transilvania Sud doar în intervalul iulie-decembrie. Cu foarte puţine excepţii, şi acelea în perioada de primăvară, livrările către toate zonele de reţea ale Electrica acoperă toate intervalele orare.

contract Electrica Nuclearelectrica

Citeşte şi:

Cum a împărţit ANRE cea mai ieftină energie din ţară, cea de la Hidroelectrica, pentru piaţa reglementată. Cât au primit Electrica, Enel, CEZ şi E.On

CEZ Vânzare – 302 GWh

CEZ Vânzare, care asigură furnizarea de energie reglementată în zona Oltenia, primeşte de la Nuclearelectrica 302 GWh. Perioada de livrare acoperă toate lunile din intervalul martie-decembrie, mai puţin lunile mai şi iunie. În general, energia este livrată în toate intervalele orare, cu excepţia lunilor martie şi aprilie, când este livrată doar în vârful de seara (orele 18-22).

contract CEZ Nuclearelectrica

E.On – 270 GWh

E.On este FUI obligat pentru zona de reţea Moldova. E.On primeşte, în acest an, de la Nuclearelectrica circa 270 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că E.On va primi energie nucleară în tot intervalul rămas din acest an, mai puţin lunile mai şi iunie. Livrările acoperă toate intervalele orare din ultimele şase şuni ale anului, şi doar vârful de seară din lunile martie şi aprilie, în aceste două luni cantităţile fiind oricum mici

contract E On Nuclearelectrica

Citeşte şi:

Cum împarte Petrom energia pe care o produce la Brazi pe piaţa reglementată în acest an. Contractele cu Enel, Electrica, CEZ şi E.On

Enel Energie Muntenia – 180 GWh
Enel Energie Muntenia este FUI obligat pentru zona de reţea Muntenia Sud, care include şi Bucureştiul. Enel Energie Muntenia primeşte, în acest an, de la Nuclearelectrica, circa 180 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că Enel Energie Muntenia va primi energie nucleară doar în ultimele şase luni ale anului.Livrările acoperă toate intervalele orare, în acea perioadă

contract Enel Energie Muntenia Nuclearelectrica

Enel Energie -134 GWh

Enel Energie este FUI obligat pentru două zone de reţea, Banat şi Dobrogea. Enel Energie primeşte, în acest an, de la Hidroelectrica, circa 134 GWh de energie electrică. Graficul de livrare arată că Enel Energie va primi energie nucleară doar în ultimele şase luni ale anului, cu excepţia unei mici cantităţi, în aprilie, pentru vârful de seară. În rest, energia pentru Enel Energie este livrată în toate intervalele orare.

contract Enel Energie Nuclearelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *