Cum împarte Petrom energia pe care o produce la Brazi pe piaţa reglementată în acest an. Contractele cu Enel, Electrica, CEZ şi E.On

Alături de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, Petrom este producătorul de electricitate cu un aport semnificativ pentru consumul populaţiei în acest an, potrivit reglementărilor ANRE. Preţul Petrom este cel mai mare, în condiţiile în care va livra energie doar ziua şi va folosi pentru producerea ei inclusiv gaz mai scump din import. Vă arătăm contractele încheiate între Petrom şi fiecare FUI, cu graficele de livrare, semnate în baza dispoziţiilor ANRE 

Petrom este producătorul de energie electrică cu cele mai mari obligaţii pentru piaţa reglementată în acest an, raportat la producţia sa de electricitate. Compania petrolieră, care operează centrala pe gaze de la Brazi, singura capacitate de generare clasică construită de la zero din ultimii 30 de ani din România, trebuie să livreze pentru piaţa reglementată în acest an aproape 1,14 TWh, care înseamnă aproximativ 30% din toată producţia sa. Compania va folosi gazele din producţia proprie, dar este obligată să şi importe gaze ruseşti, potrivit metodologiei, pentru a produce energie electrică.

Preţul stabilit de ANRE, pe baza metodologiei cost de producţie plus profit reglementat de 5%, este de 259,58 lei/MWh, preţ care este plătit de cei patru furnizori de ultimă instanţă obligaţi (FUI) Enel, Electrica, CEZ şi E.On), pentru energia care va fi livrată consumatorilor casnici, la preţuri reglementate. ANRE a stabilit, pentru fiecare FUI, cantitatea de energie pe care o cumpără de la Petrom.

Am analizat contractele, pe care le puteţi descărca şi vedea, cu grafice de livrare cu tot.

Primul lucru care trebuie spus este că energia livrată de Petrom este livrată ziua, nu şi noaptea, în orele de gol.

E.On – 469 GWh

Din cei 1,14 TWh, cea mai mare cantitate de energie produsă în centrala de la Brazi merge în acest an la E.On, adică 469 GWh. Perioada de livrare pentru furnizorul din zona de reţea Moldova acoperă toate lunile din intervalul martie-decembrie, mai puţin lunile aprilie şi mai.

contract E On Petrom

CEZ-245 GWh

CEZ Vânzare, care asigură furnizarea de energie reglementată în zona Oltenia, primeşte de la Petrom 245 GWh. La fel, perioada de livrare acoperă toate lunile din intervalul martie-decembrie, mai puţin lunile aprilie şi mai.

contract CEZ Petrom

Electrica Furnizare-240 GWh

Electrica asigură furnizarea reglementată pentru trei dintre cele opt zone de reţea şi va cumpăra de la Petrom 240 GWh. Pentru zona Muntenia Nord, va folosi energie de la Petrom în lunile martie, iunie, iulie, august, septembrie, octombrie şi decembrie, pentru Transilvania Nord, în toată perioada martie-decembrie cu excepţia lunilor aprilie şi mai, iar pentru Transilvania Sud doar în lunile octombrie şi noiembrie.

contract Electrica Petrom

Enel Energie-99,7 GWh

Enel Energie asigură furnizarea reglementată în zonele de reţea Banat şi Dobrogea şi va primi de la Petrom 99,7 GWh de energie electrică în acest an. Pentru zona Banat, livrările acoperă toată peioada martie-decembrie, mai puţin lunile aprilie şi mai, iar pentru Dobrogea, nu se va folosi energie de la Brazi timp de patru luni: martie, aprilie, mai şi decembrie.

contract Enel Energie Petrom

Enel Energie Muntenia-82 GWh

Enel Energie Muntenia asigură furnizarea reglementată în zona Muntenia Sud, inclusiv Capitala. Cei 82 GWh vor fi livraţi de Petrom doar în lunile iunie, iulie, august, septembrie, noiembrie şi decembrie, dar în lunile iunie, iulie şi decenbrie cantităţile sunt mici.

contract Enel Energie Muntenia Petrom

Citeşte şi:

Cum a împărţit ANRE cea mai ieftină energie din ţară, cea de la Hidroelectrica, pentru piaţa reglementată. Cât au primit Electrica, Enel, CEZ şi E.On

Câteva concluzii:

41% din energia vândută de Petrom pentru piaţa reglementată în acest an este cumpărată de E.On, care deţine o singură zonă de reţea dintre cele opt. Nu este o afacere foarte bună, pentru că este o energie mai scumpă, iar reglementatorul a alocat companiei germane mai mult de la Petrom decât de la Hidroelectrica (cea mai ieftină energie, 111 lei/MWh), de unde a primit 323 GWh

Reglementatorul nu a alocat energie de la centrala pe gaze de la Brazi pentru următoarele două luni de primăvară, pentru piaţa reglementată.

Se remarcă faptul că au fost alocate cantităţi mici pentru cei mai mari doi FUI, Electrica şi, mai ales Enel. Dacă în primul caz se explică prin faptul că Electrica a primit mai multă energie hidro, pentru Enel (care a primit mai puţin de la Hidroelectrica) este posibil să nu fi fost nevoie, fiind posibil ca acest furnizor să fi contractat deja energie de vârf pentru acest an, înainte de apariţia legii privind instituirea pieţei reglementate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *