Cu cât ar creşte preţurile la gaz şi electricitate, dacă piaţa s-ar liberaliza mâine. Estimare ACUE

Asociația Companiilor de Utilități arată că, în cazul unei dereglementări bruște a piețelor de gaze și energie electrică, la care s-ar putea ajunge ca urmare a abrogării OUG 114, prețurile de achiziție a energiei și gazelor, care ulterior vor fi transferate consumatorilor în facturi, ar crește prea mult pentru a putea fi suportate de consumatori. ACUE cere o re-liberalizare treptată a piețelor.

„Liberalizarea bruscă și completă a prețurilor pentru consumatorii finali va conduce către majorări cu aproximativ 50 RON pentru gaz, de la 110 RON/MWh, și cu aproximativ 100 RON pentru energia electrică de la 490 RON/MWh”.
Estimarea aparție Federației ACUE (Asociația Companiilor de Utilități), care grupează marii distribuitori și furnizori de energie electrică și gaze, și apare într-un document elaborat de Federație, în contexul în care se vorbește tot mai mult în acest timp despre re-liberalizarea piețelor de gaze și energie electrică, care au fost re-reglementate de OUG 114/2018, coroborată cu OUG 19/2019.

În acest sens, pentru a se evita un impact al creșterii bruște a facturilor, în special la gaze, ACUE propune implementarea unor măsuri tranzitorii de redeschidere a pieţei.

Pentru segmentul de piață angro, ACUE vede ca scop creșterea lichidității, prin măsuri ca: Implementarea unui program de disponibilizare gaze (gas release) -calendar de tranzacţionare cu produse lunare, trimestriale, anuale; Îmbunătăţirea regulilor de echilibrare; Implementarea unor servicii de clearing ; Creşterea capacităţii de interconectare.
Pentru segmentul de furnizare, obiectivul este transferul integral al costului gazului în preţul final, iar asta s-ar putea face prin „îmbunătăţirea metodologiei de stabilire a tarifului de furnizare către clienţii finali pentru a transfera complet şi la timp preţul realizat pe piaţa angro”.

În final, un alt obiectiv al dereglementării se referă la protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili, iar măsurile ar fi: Îmbunătăţirea definiţiei pentru a corela toţi indicatorii relevanţi ; Parcurgerea unui proces de identificare; Stabilirea sursei de finanţare ; Stabilirea unui mecanism de subvenţionare dedicat.

Citește și:

România trebuie să modifice legile pe gaze în mai puțin de o lună, altfel va plăti amenzi de sute de mii de euro pe zi

După implementarea acestor măsuri ar trebui să se ajungă la „reducerea graduală a volumelor din producţie (de gaze-n.red.) oferite la preţ plafonat, la injectarea treptată a preţului de piaţă în plafonul de preţ, ceea ce va conduce în final la dereglementarea preţului angro, și la reducerea până la eliminare a obligaţiei de tranzacţionare pe pieţele centralizate”.

După reglementările din cele două OUG, populația plătește energie electrică la preț reglementat de ANRE (produsă de Hidro-, Nuclearelectrica și Petrom, și gaze naturale tot la preț reglementat de ANRE, doar din producția internă, la prețul de 68 de lei/MWh. Însă, săptămâna trecută. Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea articolului 61 din OUG 114 care stabilea introducerea prețurilor reglementate la energia electrică și gazele naturale livrate populației, ceea ce, teoretic, redeschide calea re-liberalizării prețurilor, chiar dacă momentan procesul a fost stopat (Comisia de buget, care este raportoare, a amânat dezbaterea).

Recent, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a declarat că a primit de la Comisia Europeană sugestia ca această re-liberalizare a piețelor să se facă pe baza unui calendar, timp de 18 luni, sugestie cu care Autoritatea ar fi de principiu de accord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *