Crezi că te fură la factura de curent? Iată cum poţi verifica, singur, dacă e bun contorul de acasă

Dacă bănuiţi că plătiţi pentru energia electrică mai mult decât consumaţi, există două metode, foarte simple, prin care puteţi verifica chiar dvs. dacă este bun sau nu contorul de curent pe care îl aveţi acasă.

Prima metodă prin care puteţi vedea dacă aveţi un contor care vă înregistrează corect consumul de energie electrică este la îndemâna oricui şi nu costă nimic. Este vorba doar de regulile simple ale fizicii, după cum ne-a explicat un inginer de la o fabrică de contoare.

Aveţi nevoie doar de un cronometru şi de un echipament electric din casă, cu un consum constant, a cărui putere o ştiţi şi care să fie, de preferat, de calitate. Am decis să exemplificăm cu un radiator electric care are o putere de 2.000 de waţi. Iată ce trebuie să faceţi.

Mai întâi, scoateţi tot din priză şi nu aprindeţi nicio sursă de iluminat, astfel încât să fiţi sigur că nu există absolut nimic în casă care să consume energie electrică. După ce v-aţi convins de acest lucru, băgaţi în priză radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi. După ce l-aţi băgat în priză, mergeţi cu cronometrul în faţa contorului. Notaţi, exact în acest moment, indexul afişat. Apoi, staţi cu radiatorul in priză timp de, să spunem, 10 minute de când aţi notat indexul. Exact în momentul în care aţi oprit radiatorul, notaţi indexul de pe contor!

În cele 10 minute, radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi a consumat 333,3 waţi/oră (puterea orară împărţită la timpul de funcţionare). Calculaţi acum diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi  afişate de contor, şi vedeţi dacă obţineţi această valoare, sau una aproape identică (şi contoarele noi pot avea o marjă de eroare de max. 1%) pentru intervalul de timp în care radiatorul a fost în priză. Dacă obţineţi acest rezultat sau unul foarte apropiat, contorul înregistrează corect consumul dvs.

Puteţi face experimentul cu orice aparat consumator de energie, care să aibă un consum constant, şi pe orice interval de timp. Singura menţiune este că trebuie chiar să fiţi sigur de puterea aparatului (ce scrie în specificaţii să fie şi în realitate) – de aceea am spus că ar fi bine să fie unul de calitate.

A doua soluţie este mai costisitoare şi presupune câteva minime cunoştinţe, este mai precisă dar nu se poate aplica chiar oriunde. Distribuitorul de electricitate (Enel, CEZ, E.On, Electrica) are drept asupra reţelei electrice până la contor. Reţeaua de după contor este proprietatea dvs. În acest caz, puteţi cumpăra un contor de la magazin, (monofazat), pe care îl montaţi exact după contorul distribuitorului şi pe care îl legaţi la reţeaua din casă. Adică, din firidele de fază şi nul de la ieşirea din contorul vechi, legaţi firele, în aceeaşi ordine, la contorul nou, iar de la ieşirea din contorul nou legaţi firmele la panoul cu siguranţe din casă. Practic, mai aveţi un contor după contorul”oficial” care vă măsoare consumul în baza căruia plătiţi factura.

Acum, ce trebuie să faceţi este să notaţi indexul de pe contorul vechi. Pentru cel nou, el este, evident zero, sau aproape de zero. Puteţi merge cu cele două contoare timp de, să spunem, o lună. Atunci, faceţi diferenţa dintre indexul nou de pe contorul vechi şi indexul vechi de pe contorul vechi, notat cu o lună în urmă, când aţi montat contorul dvs. Vedeţi şi indexul de pe contorul montat de dvs. Dacă cele două valori sunt identice sau aproape identice, contorul pus de distribuitor măsoară corect: Dacă nu, iar contorul distribuitorului a înregistrat mai mult, înseamnă că plătiţi mai mult, şi ar trebui să contactaţi distribuitorul pentru citirea contorului.

Pont: Dacă puteţi, faceţi o fotografie cu ambele contoare în momentul în care îl instalaţi pe al dumneavoastră şi apoi încă una peste o lună, cu menţiunea că indecşii contoarelor trebuie să se distingă clar în fotografie. Vă poate ajuta să demonstraţi distribuitorului că acel contor “vechi” măsoară mai mult decât consumaţi, dacă vă veţi afla în această situaţie!

ATENŢIE! Aceasta a doua metodă nu poate fi aplicată în orice caz ŞI NU DE ORICINE! Instalarea lui presupune foarte multă atenţie (inclusiv scoaterea de sub tensiune) şi poate provoca accidente nefericite, chiar mortale. E-nergia.ro v-a prezentat această metodă doar cu titlu de exemplu. Nu faceţi acest lucru singur şi, dacă doriţi să vă montaţi acest al doilea contor, apelaţi la un electrician autorizat! Intervenţiile la reţeaua electrică pot fi mortale!

5 Comments

  1. Prima metoda nu se poate aplica la noile supercontorizari electronice tip eon . Acesti contori nu afiseaza subunitati (watt) ale kilowattului , lucru ce e o escrocherie din start , chiar de functioneaza corect .

  2. Eroare grosolana si manipulare a populatiei. Verificarea la 10 min e valabila doar la contoarele cu disc (f f rare) pentru ca numai acelea afiseaza si sutimi de kilowat. Contoarele din poza cu doamna afiseaza doar kilowatii intregi. O alta magarie a contoarelor din poza e aceea ca afiseaza si puterea consumata la un moment dat. Numai ca reglarea acestei afisari se face din an in pasti, adica nu arata puterea consumata in timp real, ci cand vrea contorul. Astfel, sa zicem ca ai bagat in priza un calorifer de 1500 de wati si-l tii 10 minute. Contorul va afisa aceasta putere si dupa cateva ore de la scoaterea caloriferului din priza. Mai mare hotia este la consumul de gaze naturale pentru ca desi la usa ai contor volumetric, hotii, cu complicitatea guvernantilor, iti calculeaza factura in kilowati. Traiasca PCR! Singurul partid politic care a facut ceva pentru tara si popor ! Restul, tradatori de tara si de neam ! China comunista – prima putere economica a lumii ! Rromanii, cozi de topor !

  3. Am facut reclamatie ca acest contoar inteligent mi a inregistrat enorm intr o luna cat in 3 si au venit au controlat chipurile fara sa fiu de fata fara sa vada ce aparatura am si fara sa intrerupa consumul la apartamentul meu sa vada daca totusi inregistreaza .Dar in primul rand trbuia sa fiu de fata sa ma anuntae.Am ajuns la concluzia ca se fura santem furati inselati si nu ai ce face.

  4. cine ma poate ajuta cu un sfat ce sa fac vecinul de sus a tras caldura prin pardoseala si mi a cupit cablul meu de la lumina hol si sufragerie pentru ca acum 30 ani cablu luminei mele era in tavanul meu si pardoseala celui de deasupra mea .Nu era tras prin tub .Ce pot face si dac nu am riscul de scurt care sa cauzeze o pierdere de curent .Cum il pot obliga sa mi repare ?Si daca vreau sa mi montez si in casa un alt contor ca sa verific daca ma fura pot si daca trebuie aprobare enel si cine il instaleaza enelul?Multumesc

  5. cum sa verific ca sunt furata grosolan si prin contoar si prin vecinul de deasupra care a facut mici transee in planseul lui si tavanul meu in care se afla firele mele de la lumina asa ca eu am ramas fara curent in sufragerie si pe hol si el a tras firele de curent ale lui si a tirnat sapa degeaba i am spus ca mi a sectionat cablurile care erau in pardoseala lui ca asa erau blocurile vechi facute ,degeaba nu am avut intelegere eu mi am tras lumina in 2 camere de un electrician din doza aparent pe perete in carcasa.Acum cand am dat drumu la centrala platesc de rup la 4 camere cu centrala data la 4 kw caldura intre 19 ,20 grade in casa ma costa la 2 luni 2.742,67lei iar vecina de bloc cu acelas spatiu si cu centrala la 5kw a platit cu aproape o mie mai putin ce pot face si plus ca ma pacalit la incheiere contractului in ianuarie a spus ca incheiem contract mai mic decat il aveam si defapt este cu mult mai mare ce sa fac cum sa il verific pe vecin daca cumva ma fura ?exista un aparat care sa arate o pierdere de curent undeva in perete poate de la intreruperea cablului acela nu pot sti noi nu ne pricepem suntem si pensoinari e mai greu sa umbli pe unde la cine cum sa dovedesti?Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *