Crezi că te fură la factura de curent? Iată cum poţi verifica, singur, dacă e bun contorul de acasă

Dacă bănuiţi că plătiţi pentru energia electrică mai mult decât consumaţi, există două metode, foarte simple, prin care puteţi verifica chiar dvs. dacă este bun sau nu contorul de curent pe care îl aveţi acasă.

Prima metodă prin care puteţi vedea dacă aveţi un contor care vă înregistrează corect consumul de energie electrică este la îndemâna oricui şi nu costă nimic. Este vorba doar de regulile simple ale fizicii, după cum ne-a explicat un inginer de la o fabrică de contoare.

Aveţi nevoie doar de un cronometru şi de un echipament electric din casă, cu un consum constant, a cărui putere o ştiţi şi care să fie, de preferat, de calitate. Am decis să exemplificăm cu un radiator electric care are o putere de 2.000 de waţi. Iată ce trebuie să faceţi.

Mai întâi, scoateţi tot din priză şi nu aprindeţi nicio sursă de iluminat, astfel încât să fiţi sigur că nu există absolut nimic în casă care să consume energie electrică. După ce v-aţi convins de acest lucru, băgaţi în priză radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi. După ce l-aţi băgat în priză, mergeţi cu cronometrul în faţa contorului. Notaţi, exact în acest moment, indexul afişat. Apoi, staţi cu radiatorul in priză timp de, să spunem, 10 minute de când aţi notat indexul. Exact în momentul în care aţi oprit radiatorul, notaţi indexul de pe contor!

În cele 10 minute, radiatorul cu o putere de 2.000 de waţi a consumat 333,3 waţi/oră (puterea orară împărţită la timpul de funcţionare). Calculaţi acum diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi  afişate de contor, şi vedeţi dacă obţineţi această valoare, sau una aproape identică (şi contoarele noi pot avea o marjă de eroare de max. 1%) pentru intervalul de timp în care radiatorul a fost în priză. Dacă obţineţi acest rezultat sau unul foarte apropiat, contorul înregistrează corect consumul dvs.

Puteţi face experimentul cu orice aparat consumator de energie, care să aibă un consum constant, şi pe orice interval de timp. Singura menţiune este că trebuie chiar să fiţi sigur de puterea aparatului (ce scrie în specificaţii să fie şi în realitate) – de aceea am spus că ar fi bine să fie unul de calitate.

A doua soluţie este mai costisitoare şi presupune câteva minime cunoştinţe, este mai precisă dar nu se poate aplica chiar oriunde. Distribuitorul de electricitate (Enel, CEZ, E.On, Electrica) are drept asupra reţelei electrice până la contor. Reţeaua de după contor este proprietatea dvs. În acest caz, puteţi cumpăra un contor de la magazin, (monofazat), pe care îl montaţi exact după contorul distribuitorului şi pe care îl legaţi la reţeaua din casă. Adică, din firidele de fază şi nul de la ieşirea din contorul vechi, legaţi firele, în aceeaşi ordine, la contorul nou, iar de la ieşirea din contorul nou legaţi firmele la panoul cu siguranţe din casă. Practic, mai aveţi un contor după contorul”oficial” care vă măsoare consumul în baza căruia plătiţi factura.

Acum, ce trebuie să faceţi este să notaţi indexul de pe contorul vechi. Pentru cel nou, el este, evident zero, sau aproape de zero. Puteţi merge cu cele două contoare timp de, să spunem, o lună. Atunci, faceţi diferenţa dintre indexul nou de pe contorul vechi şi indexul vechi de pe contorul vechi, notat cu o lună în urmă, când aţi montat contorul dvs. Vedeţi şi indexul de pe contorul montat de dvs. Dacă cele două valori sunt identice sau aproape identice, contorul pus de distribuitor măsoară corect: Dacă nu, iar contorul distribuitorului a înregistrat mai mult, înseamnă că plătiţi mai mult, şi ar trebui să contactaţi distribuitorul pentru citirea contorului.

Pont: Dacă puteţi, faceţi o fotografie cu ambele contoare în momentul în care îl instalaţi pe al dumneavoastră şi apoi încă una peste o lună, cu menţiunea că indecşii contoarelor trebuie să se distingă clar în fotografie. Vă poate ajuta să demonstraţi distribuitorului că acel contor “vechi” măsoară mai mult decât consumaţi, dacă vă veţi afla în această situaţie!

ATENŢIE! Aceasta a doua metodă nu poate fi aplicată în orice caz ŞI NU DE ORICINE! Instalarea lui presupune foarte multă atenţie (inclusiv scoaterea de sub tensiune) şi poate provoca accidente nefericite, chiar mortale. E-nergia.ro v-a prezentat această metodă doar cu titlu de exemplu. Nu faceţi acest lucru singur şi, dacă doriţi să vă montaţi acest al doilea contor, apelaţi la un electrician autorizat! Intervenţiile la reţeaua electrică pot fi mortale!

38 Comments

 1. Prima metoda nu se poate aplica la noile supercontorizari electronice tip eon . Acesti contori nu afiseaza subunitati (watt) ale kilowattului , lucru ce e o escrocherie din start , chiar de functioneaza corect .

 2. Eroare grosolana si manipulare a populatiei. Verificarea la 10 min e valabila doar la contoarele cu disc (f f rare) pentru ca numai acelea afiseaza si sutimi de kilowat. Contoarele din poza cu doamna afiseaza doar kilowatii intregi. O alta magarie a contoarelor din poza e aceea ca afiseaza si puterea consumata la un moment dat. Numai ca reglarea acestei afisari se face din an in pasti, adica nu arata puterea consumata in timp real, ci cand vrea contorul. Astfel, sa zicem ca ai bagat in priza un calorifer de 1500 de wati si-l tii 10 minute. Contorul va afisa aceasta putere si dupa cateva ore de la scoaterea caloriferului din priza. Mai mare hotia este la consumul de gaze naturale pentru ca desi la usa ai contor volumetric, hotii, cu complicitatea guvernantilor, iti calculeaza factura in kilowati. Traiasca PCR! Singurul partid politic care a facut ceva pentru tara si popor ! Restul, tradatori de tara si de neam ! China comunista – prima putere economica a lumii ! Rromanii, cozi de topor !

  1. Am și eu o întrebare, cam idioată, un contor electronic nu poate fi controlat și de sistem? Și știu că internetul poate fi furnizat și prin intermediul rețelei de energie electrică, de aceea întreb. Este posibil controlul contorului de energie electrică, prin internet? Ca totuși este un aparat electronice dispune de un software. Multumesc

 3. Am facut reclamatie ca acest contoar inteligent mi a inregistrat enorm intr o luna cat in 3 si au venit au controlat chipurile fara sa fiu de fata fara sa vada ce aparatura am si fara sa intrerupa consumul la apartamentul meu sa vada daca totusi inregistreaza .Dar in primul rand trbuia sa fiu de fata sa ma anuntae.Am ajuns la concluzia ca se fura santem furati inselati si nu ai ce face.

   1. Buna seara sunt la Enel energie electrică, de aproape 2 luni sa schimbat contoru fără să fie cineva acasă numai copilul de 15 ani pe care la pus și să semneze oare e bine, întreb și eu , Problema e că de cînd au schimbat contorul m-au umflat cu o factură de 1,400 de lei de unde au scos suma asta nu știu , În principiu ,zis am sunat la iei mi-au împuiat capul , că sa făcut regilazare din februarie și pină în luna a 8 regularizare sa făcut și în martie Am platit 350 de Lei ,bun +încă 2 luni total 5 luni mi-au băgat 1400 de Lei ce ziceți de Enel sunt corecți

 4. cine ma poate ajuta cu un sfat ce sa fac vecinul de sus a tras caldura prin pardoseala si mi a cupit cablul meu de la lumina hol si sufragerie pentru ca acum 30 ani cablu luminei mele era in tavanul meu si pardoseala celui de deasupra mea .Nu era tras prin tub .Ce pot face si dac nu am riscul de scurt care sa cauzeze o pierdere de curent .Cum il pot obliga sa mi repare ?Si daca vreau sa mi montez si in casa un alt contor ca sa verific daca ma fura pot si daca trebuie aprobare enel si cine il instaleaza enelul?Multumesc

  1. Dorina mergi la enel si scrii si la cei de la inspectia in constructii nu avea boie sa faca ce a facut poti muri acolo atentie mare

 5. cum sa verific ca sunt furata grosolan si prin contoar si prin vecinul de deasupra care a facut mici transee in planseul lui si tavanul meu in care se afla firele mele de la lumina asa ca eu am ramas fara curent in sufragerie si pe hol si el a tras firele de curent ale lui si a tirnat sapa degeaba i am spus ca mi a sectionat cablurile care erau in pardoseala lui ca asa erau blocurile vechi facute ,degeaba nu am avut intelegere eu mi am tras lumina in 2 camere de un electrician din doza aparent pe perete in carcasa.Acum cand am dat drumu la centrala platesc de rup la 4 camere cu centrala data la 4 kw caldura intre 19 ,20 grade in casa ma costa la 2 luni 2.742,67lei iar vecina de bloc cu acelas spatiu si cu centrala la 5kw a platit cu aproape o mie mai putin ce pot face si plus ca ma pacalit la incheiere contractului in ianuarie a spus ca incheiem contract mai mic decat il aveam si defapt este cu mult mai mare ce sa fac cum sa il verific pe vecin daca cumva ma fura ?exista un aparat care sa arate o pierdere de curent undeva in perete poate de la intreruperea cablului acela nu pot sti noi nu ne pricepem suntem si pensoinari e mai greu sa umbli pe unde la cine cum sa dovedesti?Va multumesc

  1. Refaceti instalatia electrica prin casa dumneavoasta si anulati traseele care intrau in planseu.Asa o sa stiti sigur sunteti doar dumneavoasta consumatorul.Si vedeti dupa daca urca factura vecinului😀

 6. Eu am o casa la tara , unde nu locuieste nimeni . Am oprit totul , de la tablou si totusi imi inregistreaza un consum de 2.5 kw pe luna . Astfel platesc un fel de chirie la CEZ . Imi poate fa cineva vreun sfat ?
  Multumesc !

  1. Scoateți siguranță dinainte de contuar. Dacă totuși se mai învârte faceți reclamație.

 7. Acelasi lucru l-am intampinat si eu . Opresc toti consumatorii si totusi se inregistreaza consum . Ce credeti ca raspuns primesc de la Electrica furnizare Boldesti Scaieni Prahova ( unde sunt arondat ) ??? Relatez dialogul : – Aveti leduri la intrerupatoarele de la iluminat ? Da , zic … ! Eeee sa stiti ca de acolo se intampla fenomenul . Bun dar acestea sunt de 0.000 wati , ca de aceea sunt leduri , raspund eu contrariat , cum se face ca platesc cu 50% mai mult pe factura de cand ati schimbat contorul intreb eu din nou … Dupa un moment de tacere , inspectorul de la Electrica imi raspunde , in zeflemea ; La dumneata acasa este o fantoma , stiu eu ce este acolo ? Si imi inchide telefonul , lamurindu-ma ca totusi exista un univers paralel , care consuma energie activa din sistemul nostru si pentru care trebuie sa platim noi . Multumim Electrica Muntenia Nord SA …!

 8. Articolul este o tâmpenie scrisă de cineva fără cunoştinţe elementare. Consumul este de energie şi se măsoară în kWh (kilowaţioră) adică puterea P măsurată în kW (kilowaţi) înmulţită (nu împărţită cum se scrie în articol) cu timpul t măsurat în h (ore). În plus, cum arată şi alt comentator, contoarele digitale nu actualizează afişajul decât la anumite intervale, relativ mici, dar dacă fac verificarea cu energii consumate mici s-ar putea ca actualizarea să introducă erori mari. Pentru verificare repetaţi experienţa cu un bec de 100 W pe care îl ţineţi aprins o durată corespunzătoare aceleiaşi energii consumate, adică ceva mai mult de 3,5 ore. Singura verificare certă pe care o puteţi face este să deconectaţi locuinţa de la alimentarea cu electricitate scoţând siguranţa generală şi, după o aşteptare de cca. jumătate de oră să nu vedeţi vreo modificare a indicaţiei contorului. Dacă apare, e posibil ca cineva să fure energie de la dvs. sau să existe o avarie. În ambele cazuri e necesar să notificaţi de urgenţă furnizorul de energie şi să apelaţi la un electrician autorizat pentru a identifica sursa. NU INTERVENIŢI SINGURI DACĂ NU AVEŢI CALIFICAREA NECESARĂ! PERICOL DE MOARTE!

 9. Buna ziua,
  Locuim intr-o curte comuna trei familii.Eu am jumatate de proprietate vreo 300 mp,iar ceilalti doi au impruna atit.Sintem despartiti de gard eu am poarta proprie deci pe hirtie sintem in spatiu comun.Pina recent am avut gazul in comun dar eu mi-am facut in nou bransament si acum nu am treaba cu ei.Problema este cu contorul electric al vecinei care se afla pe casa mea ,ca si tabloul de siguranta ,pe care nu vrea sa o mite pe casa ei.In acest fel nu pot sa-mi scot contorul l-a strada ,cum se face acum. Va rog indrumati-ma cum sa procedez.Cel mai usor ar fi sa-i scot siguranta si apoi ii treba ei. Multumesc

  1. Sime Emil Contorul de acolo trebuie scos la limita propietati asa spune legea adica in curte ,pe casa nu are ce cauta in 2020 sau in 2021 cotorul acela ii propietatea celor de la enel,eon,electrica etc nu dati bani dv sa scoateti contorul afara nici vevina asta trebuie sa o faca cel caruia ii platiti factura de energie asta spune legea intrati pe anre.ro si sesizatii ca pe propietate aveti contirul cel mai simolu mergeti la judecatoria de care apartinrti si depuneti chemare in judecata a furnizorului pentru a va scoate contorul ,,la limita propietati,, asta cautati pe google si la deschiderea de proces daca aveti venit mic lunat in bani faceti cerere de ajutor public judiciar in care cereti a fi scutit de taxa de timbru si alte taxe din lipsa de bani ,o cerere a vi se pune avocat din ogiciu adica gratuit si mergeti mai departe cerad scoaterea contorului prin hotarare judecatoresca la limita propietati.

  2. Sine Emil contorul mai nou trebuie sa stea afara pe stalp asa spune legea ,,la limita propietati,,nu pe propietatea dv ! Nu dati banii pentru al scoate dv sau vevina in instata vi se va da dreptate ii propietatea dv nu a celor de la energie si nici a vecinei . Cei de la energie va vor spune sa faceti lucrsrra cu o firma autorizata pe bani dv pe cad asta se face de furnizor acesta nu are ce sa caute pe propietatea dv nici cu stederul pe casa mai nou totul se face pe sub pamant asa ii legea iar cei de la enel ,eon la cine santeti nu au ce cauta in curtea dv decat cu acceptul dv asadar eu iam scos afara in decembrie 2017 cad au venit la regularizare sa faca poza la contor si lam filmat si nu iam acceptat accesul in curte pe propietate asa au montat contore cu telecitire ca am sesizat anre.ro ,politia asta puteti face la politie unde le interziceti accesul in curte in instanta ii cel mai ieftin

 10. Pe doua luni ,ianuarie si februarie am primit factura de 849 de lei,in celelelte luni platea 250,280 lei iarna,cum pot verifica scurgerile de energie

  1. In ultimele 6 luni in fiecare luna imi vine de plata 230/280 lei … in contextul in care inainte plateam 130/160 lei … le’am dat email , am sunat …nu ma poate lamuri nimeni de ce si din ce cauza …consumul nu este mai mare de 260kWh pe luna …

 11. mi sa montat un contor electronic
  cum pot urmari daca am pierderi de curent (da la masa masina de spalat frigideru etc)
  am instalatia cu ampamintare
  la cel cu rotita antrerupeam consumatori si ma uidam daca se roteste
  la cel electronic stie careva ?/

 12. Buna ziua! Si eu am o problema ! Am cumparat o casa asta vara si nu stau in ea ,dar pe o saptamana cat am stat acolo mi-a venit un consum de 813 kw! La 1 noiembrie am dat contorul si in 4 am plecat din Romania! Cu un bec pe led ce a ramas aprins in 26 noiembrie am avut 600 de kw consumati ! Acum mi-a venit factura cu 1180 de kw consumati ! Am reclamat la Enel si dupa doua luni au venit si au spus ca nu arenimic contorul,ca probabil e o pierdere de curent in retea! Au plecat si gata! Eu am o alta factura de 887 de lei fara sa locuiesc acolo! Ce sa fac eu??

  1. 1.Scoate toate din priza si stinge toate becurile. 2. Citeste indexul de pe contor si noteaza-l. 3. Noteaza ora si minutul. 4.La tabloul general acolo ai o siguranta generala, daca sunt 2 inseamna ca sunt fuzibile si desurubeaza-le pe amandoua cu grija sa nu cada sigurantele din capacele desfacute. Daca este numai una (bipolara) inseamna ca este cu protectie si are o „limbuta” in pozitia de sus, apasa pe acea clapeta si se va deschide circuitul cu un mic zgomot. 5.Lasa sa treaca o ora. 6.Citeste iar indexul, trebuie sa fie la fel. 7.Insurubeaza sau ridica acea mica clapeta a sigurantei automate in sus la tabloul general. 8. Asteapta o ora FARA sa pui nimic in priza sau sa aprinzi becurile. 9. Citeste iar indexul, fa diferenta dintre ultimul si primul index; ar trebui sa fie „0”, daca nu cineva sau ceva „fura curent” cheama specialistul!

 13. Daca locuiesti la bloc, intr-un apartament, vecinii care locuiesc exact sub apartamentul tau sau cel care locuieste exact deasupra apartamentului tau, poate face anumite conexiuni la firele electrice, instalatia electrica si sa fure curent de la tine? Multumesc !

 14. “Contoare inteligente” , “ aplicatie enel” pe smart phone metode de furt calificat prin “ estimare”.
  Sunt furat la energia electrica de aproximativ doua luni. Ultima citire la asa-zisului contor a fost de 10033 kWh pe data de 25 ian 2023 si pusa asa pe aplicatia enel. Am facut print sreen. Ma uit azi 04 feb 2023 pe asa-zisa aplicatie enel si vad ultima citire 10055.Am facut iar prin screen. Cei 22 kWh sunt pusi la deruta: doar seamana bine cifrele 10033 cu 10055..Repet, am poze cu ce cifre am aplicat. enel nu stie matematica: estimarea se poate face si cu semnul “-“, nu numai “+”. Am scris spcial “enel” cu litere mici. Asteptam toti sa vedem cu ce sume vom fi taxati in plus in perioada 15- 31 decembrie cand nu era inca legiferat pretul, era ceva ambiguu atunci ca in serialul DOSARELE X. Deci in ianuarie 2023 am platit toata cantitatea de energie electrica, plus furaciunile de cativa zeci de kWh (numita “ estimare”) si acum asteptam sa platim in plus jumatate de luna decembrie “estimat” la noile- foste tarife. Deci trei furaciuni din start. Observ ca luna aceasta se perpetua furaciunea, in mod continuat, in genul “ doamna Uuuddrreeaa”.

  1. si eu am avut o problema cu ei, cu o factura emisa aiurea, dar le-am scris pe messenger, pe pagina lor de facebook. s-a rezolvat in cateva zile. poate merge si la tine

 15. Romania capitalistă subjugată agenturilor străine. Guvernanții votați de noi sunt împotriva noastră. Are dreptate domn Traian. De 6 luni am panouri solare și nu vor să îmi schimbe contorul. Am făcut și reclamații la ANRE. Niste hoți ordinari. Sa mai dam cu stampila in ei…

 16. Buna ziua am și eu o problema care cunoaște am un contoar electronic deasupra unde citesc indexul apare o cifră care se schimba constant de la 1la 5 până să mi se schimbe contoarul cel vechi nu consumam mai mult de 200kw pe lună acum am peste 400kw lunar fara să adaug alți consumatori in casa aș dorii sa aflu ce înseamnă acele cifre variabile care se tot schimbă constant de la 1 la 5 aștept un răspuns care cunoaște.

  1. si mie mi s-a marit consumul de la 4kwh la 10kwh din decembrie 2022
   eu cred ca ceasurile acestea sunt controlate de la distanta
   o cunostiinta a fost deconectat si reconectat pt suma de 700 lei pt ca a uitat sa plateasca o factura
   mi se pare ca se fura curentul noaptea
   imi montez un contor in casa ca sa compar si voi cere expertiza metrologica
   unde sunt cifrele 1 si 5 care se schimba constant?asta nu am observat!

  2. Sunt treptele de consum ,in functie de cat consumati in acel moment ,de la 0 pana la cca 4 kw ,sau cat aveti puterea instalata,dar are o remanența ,se schimba mai tarziu si se mentine msi mult

 17. Ne vaitam toti de problemele care sunt la ENEl,.eu trimit indexul in fiecare luna ei imi pun in plus 20-30 de Kw oare de ce? Pentru ca daca depasesti un anumit nr de kw ti se socoteste mai mult per kw. Am dovezi fac poza la index cind il trimit. Am sa sun la protectia consumatorului sa vad daca mi se face dreptate. Asta e o smecherie de fapt o golanie care statul asta nenorocit hot si mafiot o accepta

 18. de furat ne fura
  in factura se vede un index transmis si index estimat distribuitor DEER
  factura se face terminandu-se cu index estimat distribuitor chiar daca transmiti citire contor
  de citit nu vine nimeni la fata locului ci iti baga estimat distribuitor
  pretul curentului la Hidroelectrica este de 0.28 lei si trecand prin baietii destepti ajunge la 0.78 lei
  contorul inteligent a fost montat fara sa fiu de fata si procesul verbal a fost semnat in locul meu
  acest lucru oare nu se incadreaza la fals in acte si uz de fals?
  contoarele sunt controlate de la distanta!
  o cunostiinta a fost deconectat si reconectat de la distanta
  mi se pare ca contoarele inregistreaza mai mult noaptea si cand s-a folosit un consumator mai mare ex masina spalat si parca functioneaza dupa un consum mediu anterior si consumul suplimentar apare in cursul noptii nu in cursul zilei ca sa nu observi ca ai fost furat
  daca intr-o zi consumi 7kwh sau 10kwh in zilele urmatoare vei avea acelasi consum chiar daca deconectezi jumatate din consumatori
  daca te deconectezi complet contorul sta bland ca sa nu-i prinzi
  contorul simte daca nu fost consum mare ca sa nu observam
  eu cred ca aceste contoare sunt controlate de un soft de la distanta
  ele sunt fabricate in China si omologate in Olanda
  nu au aviz metrologic din Romania
  cu scuza ca suntem in UE mi s-a spus ca sunt valabile si daca sunt omologate in Olanda si nu in Romania tot sunt valabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *