Chinezii de la Dahai construiesc o fabrică de panouri fotovoltaice în România, cu o capacitate de producție de 2.000 MW pe an

Producătorul de panouri fotovoltaice Dahai Solar din China construiește în județul Călărași o fabrică de panouri fotovoltaice cu o capacitate anuală de 2.000 MW. Fabrica va fi operațională la toamnă.

Dahai Solar a început construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice în Călărași, care acum așteaptă livrarea liniei de ansamblare, potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții companiei chineze la solicitarea noastră. Fabrica va avea o capacitate de producție de 2.000 MW de panouri fotovoltaice pe an, iar compania spune că va deveni operațională în acest an, în “august-septembrie”.

Fabrica va avea circa 150 de angajați, care vor fi recrutați din România și din mai multe țări din Estul Europei.

“Piața tintită pentru livrearea panourilor este reprezentată de țările europene. Am ales România datorită potențialului său uriaș de dezvoltare și sperăm să folosim România ca centru de producție și vânzări în Europa de Est și să ne extindem în țările din Europa de Est”, au sous reprezentanții Dahar la solicitarea noastră de a da detalii despre viitorii clienâi și despre motivul pentru care construiesc o fabrică aici.

Investiția în fabrica de la Călărași se ridică la 10 milioane de euro, după cum au transmis reprezentanții firmei. Aici vor fi produse panouri fotovoltaice TOPcon (Tunnel Oxide Passivated Contact – o tehnologie avansată esențială pentru eficiența și durabilitatea panourilor solare) monofaciale, bifaciale, cu o capacitate de până la 690W.

Dahai Solar are deja un showroom în București.

Odată finalizată, fabrica chinezilor ar fi, potrivit datelor noastre, singura astfel de unitate din România cu o capacitate smnificativă. În Romînia a mai activat o fabrică de panouri a unui antreprenor local, Altius Fotovoltaic, în Giurgiu, cu o capacitate maximă de 1.500 MW dar din ce știm s-a închis pentru că nu a mai putut face față concurenței din China. De asemenea, o unitate de asamblare avea și o altă firmă, Wattrom, dar, la fel, se pare că acum doar vinde panouri.

Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Dahai este de fapt un conglomerat industrial activ în mai multe diomenii, cu sediul în provincia Shandong din China. Dahai Solar a fost înființată în 2011 și acum are peste 1.000 de angajaâi în patru fabrici cu o capacitate anuală de producție de 5.000 MW la care se adaugă linii de producție de stații de încărcare, invertoare și baterii.

2 Comments

  1. Acum 16 ani,când eram dir gen la Icemenerg ,un institut care deținea harta potențialului de sre( surse regenerabile de energie) al României,avea tradiție în domeniul cercetării aplicative încă din anii ‘ 70 ai sec trecut – am militat pentru astfel de fabrică pe care o vedeam rodul cooperării statului cu sectorul privat( ppp- parteneriat public privat,legiferat de zece ani și la noi) . Ca de un zid m- am izbit,incredibil pentru oamenii normali. Au încercat antreprenorii,dar au fost depășiți de complexitatea unei astfel de piețe. Toți doreau terenurile institutului organizat ca SC filiala a Transelectrica,ajun în insolvență nedeclarată . Am reușit redresarea și transformarea în INCD după zece ani de chin,care au fi putut să fie de izbânda! Dar noi,nu și nu! Desigur că este bine sa fie aici asamblate,unde este piața. Dar afacerea cu terenuri mâniase concesionate pe 49 de ani ” investitorilor pv” trebuie urgent curmată.

  2. Tura viitoare să „cotizezi” mai mult și la cine trebuie…..și după ce o faci profitabilă vei fi schimbat din funcție cu un numit politic mult mai „competent” decât ai putea fi tu vreodată…..asta e viața în Romania. Și nu văd rostul la a produce și exporta noi românii…… fructele, legumele, mierea, grâul, etc făcute în altă țară sunt mai bune, sunt „bio”, au toate calitățile la superlativ. Vom ajunge să importăm și copii…..ai noștri nu vor mai sunt calitativi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *