Pe o piaţă invadată de panouri fotovoltaice chinezeşti şi chiar de panouri second-hand vândute ca noi, există riscul ca, în contextul unui interes din ce în ce mai mare printre consumatorii persoane fizice, bucuria unei achiziţii ieftine să fie de fapt un calvar după câţiva ani. Iată ce spune un producător român de panouri.
foto: fabrica Altius Fotovoltaic, Zona Liberă Giurgiu
“Vrem să atenţionăm clienţii români că sunt deja instalate în România zeci de centrale fotovoltaice ale căror panouri şi-au diminuat puterea cu procente cuprinse între 30 şi 60% din cea nominală în câţiva ani. Să fie atenţi la ce cumpără, pentru că pierderile de putere înseamnă pierderi de producţie, şi, în final pierderi de bani”, spune Sorin Bonciu, CEO şi proprietar al Altius Fotovoltaic, una dintre puţinele firme din România şi chiar din Europa de Est care produc panouri fotovoltaice pe o piaţă invadată de panourile din China.
Altius Fotovoltaic, firmă românească deţinută de Bonciu, are o fabrică de panouri în judeţul Giurgiu, cu o capacitate de producţie maximă de 1.500 MW pe an, construită în 2011.
“Din 2011 până în 2018, am avut o scădere a preţului de la 1 euro la 0,24 euro/watt-putere panou. În Europa Occidentală, producătorii nu fac faţă competiţiei chineze, mai ales datorită unor ajutoare oferite de stat producătorilor de acolo şi a crizei de supraproducţie generate tot acolo”, spune Sorin Bonciu.
El ne-a spus şi preţul panourilor româneşti: între 0,28 şi 0,32 euro/watt.
Însă totul vine cu un preţ.
“Eu trebuie să mă apropii de preţul chinezesc dar folosesc doar materiale occidentale, iar producătorii europeni nu vor da niciodată preţuri chinezeşti, pentru că este altă calitate. Noi importăm celulele, sticla, folia, rebonul (pasta de sudură-n.red.), de la firme din Germania şi Spania”, spune Bonciu.
“Noi garantăm producţia de energie pe toată durata de viaţă a panoului. Pierderile normale de putere nu trebuie să fie mai mari de 5-7% pe an în primii cinci ani, nu la valorile pe care vi le-am zis. Noi dăm garanţie de produs de 12 ani şi durată de viaţă de 25 de ani, şi avem din start un grafic al pierderilor normate de putere pe care le are panoul, de-a lungul utilizării”, spune Bonciu.
Producătorul român mai arată un alt avantaj al produselor europene în faţa panourilor chinezeşti, care se cheamă toleranţa pozitivă. Din fabrică panoul european de 300 W vine cu o putere cu 2% peste cea nominală, pe care cumpărătorul practic nu o plăteşte, dar “aşa este cutuma în Europa”, iar consumatorul are iniţial chiar un plus de putere, în condiţiile în care la multe dintre panourile aduse din China puterea este mai mică din start, “dacă măsurăm panoul”, faţă de capacitatea nominală.
Ce mai riscă cei care aleg panouri fără să aibă certitudinea producătorului? Garanţia.
“Un panou poate să suporte 20 de tipuri de degradări în timpul funcţionării. Pot să vă spun că dacă panoul trebuie laminat măcar 12 minute, dacă nu 18, unii îl laminează doar şase minute, pentru că ei trebuie să producă mult şi repede. Or, cine mai vine peste cinci ani să îţi schimbe acel panou?, unele dintre cele puse acum nu se mai găsesc pe piaţă, tehnologia a evoluat”, spune Bonciu, care a mai arătat că există şi procese intentate de clienţi mari din cauza condiţiilor de garanţie.
Un alt pericol, pe care clienţii români nu îl ştiu, se cheamă “re-powering”, adică panouri fotovoltaioce aduse în ţară din Occident la preţuri “fabulos de mici”, sub 0,2 euro/W provenite din înlocuiri. Ele sunt de fapt panouri folosite şi demontate pentru că au ajuns mult sub puterea nominală, dar ajung să fie vândute ca şi cum ar fi panouri noi. Sorin Bonciu spune că intră masiv în ţară astfel de panouri, din Germania sau Italia.
Producătorul român va participa şi la programul guvernamental de subvenţionare cu până la 20.000 de lei a instalării unui sistem fotovoltaic de către persoanele fizice, în condiţiile în care, pe lângă producţia de panouri, are experienţă şi în montarea de instalaţii fotovoltaice “la cheie”, pentru că a pus deja în funcţiune centrale de 120 MW în România dar şi în ţări din vestul Europei: Olanda, Portugalia, Turcia, Franţa. Bonciu spune chiar că se gândeşte să suporte iniţial şi avansurile clienţilor. “Am putea să finanţăm noi partea de cofinanţare a aplicantului, cei 2.000 de lei, plus diferenţa de putere de peste 3 kW”, spune directorul Altius Fotovoltaic.
Preocupare pentru clienţii industriali
Bonciu mai afirmă că are în vedere consumatorii industriali, cărora să li se adreseze nu doar cu produsul şi montajul, ci şi cu o schemă de finanţare.
“Sunt în discuţii acum cu parteneri români şi internaţionali, cu care doresc să dezvolt un program de finanţare pe 4-6 ani a centralelor fotovoltaice destinate autoconsumului persoanelor juridice. Din calculele de rentabilitate pe care le-am făcut, investiţia se poate amortiza în cinci până la şase ani şi jumătate, în funcţie de modalitatea de racordare”, ne-a mai spus directorul producătorului autohton de panouri fotovoltaice.
Catre Altius Fotovoltaic, Zona Liberă Giurgiu
Doresc o colaborare cu dumneavoastra pentru montarea unor panouri fotovoltaice pe o locuinta din com. GOLESTI, jud. VRANCEA, langa FOCSANI la 4 Km., ca persoana fizica prin programul Fondului pentru Mediu.
STEFAN CONSTANTIN, 0761336439.
Catrea Altius fotovoltaic:
Intrebare:Prin programul pe care guvernul il face privitor la alocarea sumei de 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem de 3 Kw , cum va fi acesta instalat de catre firma autorizata , „OFF GRID” sau „ON GRID”?
Este foarte important de stiut acest lucru, desi cred ca majoritatea persoanelor care vor sa beneficiieze de acest program nu stiu ce inseamna off grid sau on grid.
Buna ziua
Sunt interesat sa cumpar de la firma dvs 6 panouri monocristaline de 250 W.Imi puteti spune pretul inclusiv transportul?
Multumesc
Dorel Malacea
Buna ziua , as dori sa montez cu dvs.un kit on grid 3 kw jud. Gorj 0732410188 Multumesc ,George Netea
….esti tare Bonciule! Pierdere 7% pe an, in 5 ani panoul ajunge la 60% din capacitatea instalata si platita!
In 8 ani ajunge sub 40% iar SEN doreste 100% prin contract!
Raspunsuri, te rog!
Buna ziua, sunt interesat, pentru montarea unui chit de către firma dvs.
Am o pensiune-nu are curent electric
Doresc sa montez un sistem fotovoltaic
Ma puteți ajuta ?
Mulțumesc !
Bună ziua…doresc sa montez un sistem fotovoltaic monocristalin hibrid monofazic on grid de 4kw in Tg Jiu…doresc un preț informativ…. mulțumesc
Buna ziua, aș dori sa instalez un sistem fotovoltaic de 130 kw în București. Pentru mai multe detalii va rog sa mă contactați.
Cu respect.