Centrala nucleară de la Cernavodă va livra energie electrică Republicii Moldova, începând de luna viitoare. Condițiile și prețul

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va livra energie electrică firmei de stat Energocom din Republica Moldova, în baza unui cotract bilateral, potrivit Europa Liberă Moldova.

Compania SA Energocom a anunțat la 18 septembrie că începând cu luna următoare va procura energie electrică produsă de centrala nucleară de la Cernavodă din România. Energia va fi livrată la o putere de 10 MW bandă, iar prețul este de 400 de RON/MWh, scrie Europa Liberă Moldova

Reprezentanții Energocom, firmă deținută integral de guvernul de la Chișinău, au anunțat că au rezervat în acest sens o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la compania Nuclearelectrica. În cadrul acestei proceduri a fost depusă o garanție bancară, urmată de participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căreia SA Energocom a fost declarată câștigătoare.

Compania spune că în lunile următoare cantitatea ar putea crește în funcție de necesitățile Republicii Moldova.

Puteți citi aici integral textul celor de la Europa Liberă Moldova

Potrivit ultimei strategiii energetice a României, unul dintre obiectivele Bucureștiului este asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova. Mai mult, vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.

“Securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova. Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță. În acest context, România aspiră să consolideze profilul țării de pilon regional al securității energetice”, se arată în strategie.

“Pentru România, prioritatea de prim-rang este interconectarea energetică cu Republica Moldova, asigurându-i acesteia securitatea energetică în proporție de 100%”, se mai arată în document, care mai vorbește și despre faptul că România trebuie să integreze piața de energie electrică a Republicii Moldova în cea națională și internațională.

Citește și:

Republica Moldova țintește finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *