Ce plăteşti de fapt în factura la curent. De ce liberalizarea nu aduce economii şi mai mari 

De la 1 ianuarie, piaţa de energie electrică este 100% liberalizată pentru consumatorii casnici. Oamenii care aleg să schimbe contractul sau/şi furnizorul câştigă la facturi, dar avantajul este limitat de o realitate simplă: majoritatea componentelor facturii de energie electrică sunt reglementate de stat.

Factura de energie electrică conţine mai multe componente, alături de preţul propriu zis al energiei: tarifele de distribuţie, transport, şi mai multe taxe. Toate acestea sunt reglementate de stat şi înseamnă, în factură, mai mult decât preţul de achiziţie al energiei.

Citeşte şi: Peste 7 milioane de români au rămas captivi la furnizorii de electricitate, şi după liberalizarea pieţei. Ce urmează pentru ei

Iată, detaliat, ce conţine factura de energie electrică pentru un consumator alimentat în regim concurenţial de către Enel, cu menţiunea că, exceptând preţul energiei, toate celelalte componente le veţi găsi, cu aceeaşi valoare, în orice factură de energie, a oricărui furnizor, fie el concurenţial sau de ultimă instanţă, din zona Bucureştiului:

Energia activă consumată: 0,18 lei/kWh. Este singura componentă liberalizată, care poate diferi de la un furnizor la altul
Tariful de distribuţie: 0,142 lei/kWh
Tariful de introducere a energiei în reţea: 0, 001 lei/kWh
Tariful de extracţie a energiei din reţea: 0,015 lei/kWh
Servicii sistem: 0,013 lei/kWh
Certificate verzi: 0,0456 lei/kWh
Acciză: 0,004 lei/kWh
Contribuţie pentru cogenerare: 0,012 lei/kWh
TVA: 19%

Adunând toate aceste componente, rezultă un preţ total de 0,41 lei, fără TVA, şi de 0,49 de lei, cu TVA, pentru un kWh, la Enel (fără a lua în calcul abonamentul zilnic, în acest caz de 0,16 lei pe zi, fără TVA). Din cei aproape 50 de bani, cu TVA, componenta care este liberă, adică preţul propriu zis al energiei şi marja de furnizare, adică cei 18 bani, reprezintă aşadar doar 36% din factura totală.
Aşadar, acesta este motivul pentru care chiar şi în regim concurenţial, scăderea facturilor este limitată, în condiţiile în care toate celelalte tarife sunt reglementate de stat, fie prin ordinele ANRE pentru componentele de energie, fie prin Codul Fiscal pentru partea de accize şi TVA.

Citeşte şi: Se poate şi invers: Preţul energiei electrice pe piaţa spot de la Bucureşti a ajuns la un ban/KWh

Chiar şi în aceste condiţii, avantajul trecerii pe piaţa concurenţială rămâne. Potrivit comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE, pentru un consummator casnic cu un consum de până la 2.500 kWh annual, facture este mai mică cu până la 21%.

Doar 10% dintre consumatorii casnici trecuseră pe piaţa concurenţială de energie electrică, cu trei luni înainte de liberalizarea pieţei. Restul erau alimentaţi în continuare în regim de serviciu universal, la preţuri reglementate de ANRE.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *