Ce energie vom consuma în 2030

Ponderea petrolului în mixul energetic va descreşte semnificativ în deceniile ce vin, iar cea mai mere creştere va fi înregistrată pe sectorul energiei din surse regenerabile, potrivit unei cercetări a British Petroleum (BP).

Iată care sunt cele mai importante tendinţe în energie, potrivit Energy Outlook 2030

-Consumul de resurse energetice va creşte cu 1,6% pe an, în perioada 2010-2030, rezultând o creştere totală de 39% la finalul intervalului. Rata de creştere va fi însă descendemtă, de la 2,5% pe an în ultimul deceniu, la 2% în următorul şi la 1,3% în perioada 2020-2030.

-Mixul energetic se schimbă lent, dar gazele şi combustibilii non-fosili vor câştiga terean. Cea mai mare creştere se va înregistra pe segmentul regenerabilelor (biocarburanţii incluşi aici), a căror utilizare va creşte cu 8,2% pe an. Dintre combustibilii fosili, gazul va creşte cel mai mult (2,1% pe an) iar petrolul cel mai puţin (0,7% pe an).

-Creşterea cererii globale de energie va fi susţinuă de combustibilii non-fosili. Regenerabilele, energia nucleară şi cea hidro vor asigura 34% din creştere. Pentru prima dată, cele trei surse de combustibili non-fosili vor cântări mai mult decât o singură materie energetică fosilă. Regenerabilele singure vor contribui mai mult la creştere decât petrolul.

-Energia folosită pentru producţia de electricitate va fi sectorul cu cea mai mare creştere, cu 57% din totalul creşterii consumului primar de energie. Sectorul generării de electricitate este şi principalul vector al diversificării mixului energetic.

-Industria va fi domeniul unde se va regăsi cea mai mare parte a creşterii consmului final de energie, mai ales în economiile emergente, cu 60%. Cea mai slabă creştere va fi în sectorul transporturilor.

-Cererea globală de electricitate (creştere de 2,6% pe an) va creşte mai mult decât cererea de energie primară în următorii trei ani, chiar dacă nu în acelaşi ritm cu PIB-ul global (3,7% pe an). Totuşi, plusul de eficienţă din sectorul producţiei de electricitate va face ca creşterea de combustibil să crească ceva mai puţin decât producţia de electricitate, respectiv cu 2,1% pe an în perioada 2010-2030.

-În următorii zece ani, cărbunele va contribui cel mai mult la creşterea generării de electricitate, cu 39%, dar combustibilii non-fosili ajung repede din urmă. Nuclearul, hidro şi alte regenerabile vor avea o contribuţie egală cu cea a cărbunelui. În deceniul 2020-2030, creşterea va veni în special din regenerabile (75%) şi foarte puţin din cărbune. Contribuţia gazului rămâne relativ constantă, 31%.

 -Resursele fosile vor avea o contribuţie de 26-28% fiecare, iar cele non-fosile câte 6-7% fiecare, la nivelul anului 2030. Petrolul îşi va continua tendinţa de scădere în mixul energetic, iar ponderea gazului va creşte. Tendinţa de creştere a ponderii cărbunelui, sesizată în ultimul timp, se va inversa, declinul devenind evident din 2020. Rata de creştere a regenerabilelor în mixul energetic va semăna cu ascensiunea energiei nucleare din anii 80-90.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *