Ponderea petrolului în mixul energetic va descreşte semnificativ în deceniile ce vin, iar cea mai mere creştere va fi înregistrată pe sectorul energiei din surse regenerabile, potrivit unei cercetări a British Petroleum (BP).
Iată care sunt cele mai importante tendinţe în energie, potrivit Energy Outlook 2030
-Consumul de resurse energetice va creşte cu 1,6% pe an, în perioada 2010-2030, rezultând o creştere totală de 39% la finalul intervalului. Rata de creştere va fi însă descendemtă, de la 2,5% pe an în ultimul deceniu, la 2% în următorul şi la 1,3% în perioada 2020-2030.
-Mixul energetic se schimbă lent, dar gazele şi combustibilii non-fosili vor câştiga terean. Cea mai mare creştere se va înregistra pe segmentul regenerabilelor (biocarburanţii incluşi aici), a căror utilizare va creşte cu 8,2% pe an. Dintre combustibilii fosili, gazul va creşte cel mai mult (2,1% pe an) iar petrolul cel mai puţin (0,7% pe an).
-Creşterea cererii globale de energie va fi susţinuă de combustibilii non-fosili. Regenerabilele, energia nucleară şi cea hidro vor asigura 34% din creştere. Pentru prima dată, cele trei surse de combustibili non-fosili vor cântări mai mult decât o singură materie energetică fosilă. Regenerabilele singure vor contribui mai mult la creştere decât petrolul.
-Energia folosită pentru producţia de electricitate va fi sectorul cu cea mai mare creştere, cu 57% din totalul creşterii consumului primar de energie. Sectorul generării de electricitate este şi principalul vector al diversificării mixului energetic.
-Industria va fi domeniul unde se va regăsi cea mai mare parte a creşterii consmului final de energie, mai ales în economiile emergente, cu 60%. Cea mai slabă creştere va fi în sectorul transporturilor.
-Cererea globală de electricitate (creştere de 2,6% pe an) va creşte mai mult decât cererea de energie primară în următorii trei ani, chiar dacă nu în acelaşi ritm cu PIB-ul global (3,7% pe an). Totuşi, plusul de eficienţă din sectorul producţiei de electricitate va face ca creşterea de combustibil să crească ceva mai puţin decât producţia de electricitate, respectiv cu 2,1% pe an în perioada 2010-2030.
-În următorii zece ani, cărbunele va contribui cel mai mult la creşterea generării de electricitate, cu 39%, dar combustibilii non-fosili ajung repede din urmă. Nuclearul, hidro şi alte regenerabile vor avea o contribuţie egală cu cea a cărbunelui. În deceniul 2020-2030, creşterea va veni în special din regenerabile (75%) şi foarte puţin din cărbune. Contribuţia gazului rămâne relativ constantă, 31%.
-Resursele fosile vor avea o contribuţie de 26-28% fiecare, iar cele non-fosile câte 6-7% fiecare, la nivelul anului 2030. Petrolul îşi va continua tendinţa de scădere în mixul energetic, iar ponderea gazului va creşte. Tendinţa de creştere a ponderii cărbunelui, sesizată în ultimul timp, se va inversa, declinul devenind evident din 2020. Rata de creştere a regenerabilelor în mixul energetic va semăna cu ascensiunea energiei nucleare din anii 80-90.
–