Care este preţul “corect”? Hidroelectrica a vândut energie electrică “bandă” pentru tot anul 2020, la 280 de lei/MWh, de 2,5 ori mai mare decât cel reglementat acum

Hidroelectrica a vândut, vineri, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale-licitaţie extinsă, zece pachete de energie, câte 5 MW orari, în bandă, pentru tot anul 2020, potrivit datelor de pe platformă. Preţurile la care producătorul de stat a vândut energia au variat între 283 şi 285 de lei/MWh, de fiecare dată cu câţiva lei peste cel solicitat de Hidroelectrica, ceea ce arată o presiune pe preţ din partea cumpărătorilor, probabil venită pe fondul unei oferte reduse de energie adaptată nevoilor lor.

În total, prin cele zece pachete, compania a vândut 439,2 GWh de energie electrică, cu livrare în tot anul viitor. Cu excepţia a două pachete, cumpărate de Getica 95 COM SRL, toate au fost cumpărate de grupurile mari, fie pentru furnizarea către clienţi, fie pentru consumul propriu tehnologic al reţelelor de distribuţie.

Electrica Furnizare a cumpărat patru astfel de pachete (câte 43,92 GWh fiecare), CEZ două (unul pentru CEZ Vânzare şi unul pentru Distribuţie Oltenia), iar Enel două (E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie Muntenia).

Preţurile la care Hidroelectrica a vândut pe piaţă energie în bandă pentru anul viitor sunt aşadar de peste două ori şi jumătate mai mari decât preţul cu care compania a fost obligată să vândă energie pentru piaţa reglementată (consumul populaţiei), 112 lei, după principiul cost plus profit reglementat de 5%. În acest an, compania de stat trebuie să vândă cam 10% din producţie, circa 1,6 TWh, la preţul de 112 lei MWh, dar de anul viitor este obligată să vândă până la 65% tot la preţ reglementat, cost plus profit de 5%. În acest caz, era evident că, din motive de profit, va încerca să vândă cât mai scump energia rămasă, pe piaţa concurenţială.

De altfel, Hidroelectrica a vândut energie electrică şi pentru intervalul de vârf, aşa cum puteţi citi aici:

Semnal de preţ pentru industrie? Hidroelectrica a vândut energie cu 330 lei/MW pentru tot anul 2020, cu 100 de lei peste preţurile din acest an

Cum populaţia, cel puţin cea care a rămas la „reglementat”, va plăti şi anul viitor energia la preţuri plafonate de stat pentru tot consumul, aceste preţuri sunt pentru consumatorii industriali, exceptând cantităţile pentru consumul propriu tehgnologic.

Comparaţiile de pre sunt dificil de făcut. Preţul este mare, dar cât de mare prin comparaţie? Spre exemplu, vineri, 19 martie, când Hidroelectrica a vândut energie bandă cu livrare tot anul viitor la peste 280 de lei, preţul spot (PZU) mediu, pe toate intervalele, era de 211 lei, dar comparaţia nu este neaparărat relevantă.

Citeşte şi:

Vicepreşedintele ANRE despre preţurile mari la energia pentru industrie în anii viitori: “Chiar dacă se încheie contracte la 300 lei/MWh, nu e obligatoriu să se şi livreze”

Pe de altă parte, indicatorul ROPEX_FM 2020,care arată media preţurilor de tranzacţionare pe platformele OPCOM (fără PZU) pentru energia contractată până acum, cu livrare în lunile anului următor arată niveluri lunare medii între 230 şi 235 de lei (pentru toate tipurile de energie, adică bandă, vârf şi gol), deci mult sub preţurile la care a vândut Hidroelectrica acum.

Compania și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, când a realizat un profit istoric, de circa 2 miliarde de lei. Compania operează hidrocentrale cu o putere instalată totală de circa 6.400 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *