Complexul Energetic Oltenia (CEO), unicul producător semnificativ de energie electrică din România pe bază de cărbune a ajuns să încheie zilnic contracte de vânzare de energie electrică, cu livrare în anii următori. Iar cel mai mare cumpărător este, de departe, o companie de furnizare a unui antreprenor român.
În ultimele patru zile, CE Oltenia a semnat nu mai puțin de 28 contracte de energie electrică cu vânzare în anii următori, potrivit datelor de pe platforma operatorului pieței, OPCOM. Contractele au, sau pot avea, darul de a arăta Comisiei Europene că societatea are asigurată vânzarea energiei produse în viitor. Amintim că planul de restructurare, vital pentru companie, este încă în dezbaterea Comisiei Europene, care a anunțat o investigație amănunțită pe această temă.
Tinmar, cel mai interesat
Așadar, pe 26 martie, compania a încheiat șapte contracte de vânzare de energie electrică, cu livrare, atenție, pe patru ani, între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025. Toată energia scoasă la vânzare de CEO în această perioadă prin aceste contracte a fost cumpărată de Tinmar Energy, unul dintre furnizorii mari de energie cu capital românesc. Contractele presupun energie cu livrare în bandă, la puteri de 5 și 10 MW, în toți acești patru ani. În total 1,75 TWh de energie electrică ar urma să cumpere Tinmar de la CEO în acești patru ani, la prețuri de 271-272 de lei/MWh.
Cu o zi înainte, pe 25 martie, CEO a încheiat tot șapte contracte de livrare de energie electrică, tot cu livrare în 2022, tot cu profil bandă, și tot la puteri de 5 și 10 MW. Cumpărătorul a fost aceeași Tinmar, care, prin aceste contracte, urmează să primească de la CEO 438 GWh de energie electrică în anul 2022, pe care și-a adjudecat-o la un preț de 280-282 lei/MWh.
În ziua anterioară, pe 24 martie, la fel: CEO a încheiat tot șapte contracte de livrare de energie electrică, cu livrare tot pe patru ani, între 1 ianuarie 2022 și 31 decembrie 2025. Toată energia scoasă la vânzare de CEO în această perioadă prin aceste contracte a fost cumpărată tot de Tinmar Energy. La fel, energie bandă, la puteri orare de 5 sau 10 MW. La fel, 1,75 TWh de energie electrică, pentru care Tinmar a fost de acord să plătească între 270 și 272 lei/MWh.
Citește și:
Chirițoiu: Investigația Comisiei Europene asupra CE Oltenia mai poate dura câteva luni, dar vom ajuta compania să cumpere certificatele
Cu o zi înainte, pe 23 martie CE Oltenia a scos la vânzare tot șapte pachete de energie electrică, bandă, cu livrare în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. La fel, au fost adjudecate toate, în total 438 GWh. Energia este tot cu livrare în bandă, la puteri de 5 și 10 MW, iar prețurile din contracte au fost cuprinse între 279 și 287 lei/MWh. Din cele șapte contracte, două au fost încheiate tot cu Tinmar (175 GWh), iar restul cu E.On, Enel și EFT.
Așadar, majoritatea energiei contracte de CEO, în special cea cu vânzare pe termen foarte lung va ajunge la Tinmar Energy, una dintre cele mai mari companii private de energie din România, cu o cifră de afaceri de 410 milioane de euro în 2019. Controlată de omul de afaceri Augustin Oancea, Tinmar a avut anul trecut o cotă de 6,26% din piața furnizării de energie electrică la clienții finali, conform ultimelor rapoarte ale ANRE.
CEO, situație delicată
Complexul Energetic Oltenia, singurul producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, se confruntă cu o problemă mare pe termen scurt. Compania trebuie să cumpere certificatele de emisii aferente producției de energie electrică a anului trecut, și nu are bani pentru toate. Compania urma să aibă parte de un ajutor de la Guvern pentru plata lor, dar planul de restructurare care-i permitea acest lucru nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Compania fie va împrumuta o parte din certificatele de emisii, fie va beneficia de un împrumut de la stat, de circa 240 de milioane de euro, pentru plata lor.
Citește și: Nou record pentru certificatul de carbon: 43 de euro
CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021 şi furnizează energie termică pentru municipiul Craiova. Programul de restructurare presupune modificarea structurală a producţiei de energie dintr-o singură sursă, lignit, pe mai multe surse, mix energetic: gaz, regenerabile, cărbune. Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Işalniţa şi 475 MW la Turceni. Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune aceste capacităţi noi, se vor închide cele pe cărbune, deci din 3.570 MW vor rămâne în 2025 1.450 MW pe cărbune.