Nou record pentru certificatul de carbon: 43 de euro

Certificatul de carbon a atins un nou record la începutul acestei săptămâni, fiind tranzacționat cu 43 de euro pe piața din Londra, potrivit companiei românești de consultanță în domeniu Carbon Expert.

Certificatul EUA a ajuns luni, 15.03.2021, la un nou record de 43 €/tCO2, pe fondul creșterii pretului energiei electrice, gazelor și pietei globale de actiuni, scriu cei de la Carbon Expert în informarea lor către clienți.

Prețul certificatului EUA pe bursa ICE ECX din Londra a deschis în această dimineață, 16.03.2021, la 42,21 €/tCO2, mai arată cei de la Carbon Expert.

“Așteptarea unor prețuri mai ridicate ale carbonului, previzionate de altfel de analisti, au determinat companiile industriale poluatoare să înceapă cumpararea necesarului de certificate de CO2. La cererea crescanda de certificate, s-au adaugat alti factori, precum vremea neobișnuit de rece, care a facut sa cresca cererea pentru încălzirea oraselor. În acelasi timp, este posibil ca speculatorii să fi accelerat creșterea prețului, prin creșterea prețurilor la termen.

Aproximativ 230 de fonduri de investiții dețin contracte futures legate de certificate EUA, în creștere față de 140 în 2019. Pozițiile „long” de pe bursa ICE de la Londra, ce reprezinta practic pariul ca prețul va crește s-au dublat din noiembrie 2020”, mai arată compania.

De menționat că în memorandumul prin care a fost aprobat programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune și compania din România cea mai afectată de creșterea certificatelor de emisii, toamna trecută, autoritățile și compania estimau că prețul carbonului va ajunge la 44 de euro în 2024.

Citește și:

CE Oltenia vrea să împrumute până la 1,5 milioane de certificate de carbon, ca să supraviețuiască. De ce e riscant

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *