Calendarul închiderii termocentralelor pe lignit din Oltenia. Ce se pune în loc și când

Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător e energie electrică din România va închide, în următorii zece ani, grupuri energetice pe lignit cu o putere instalată totală de aproape 1.000 MW în centralele din Oltenia, și va pune în funcțiune centrale pe gaz de 800 MW.

Strategia de reducere a emisiilor de CO2 ale Complexului Energetic (CE) Oltenia, cu care autoritățile de la București speră să convingă Bruxelles-ul să aprobe schema de sprijin pe următorii zece ani despre care am scris AICI, prevede retragerea din exploatare a unor grupuri pe lignit cu o putere instalată totală de 945 MW. Astfel, dacă în acest an, puterea instalată totală este de 3.240 MW în centralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, la orizontul anului 2020, va mai fi disponibilă o putere instalată pe lignit de doar 2.295 MW.

În schimb, vor apărea grupuri noi pe gaz, cu o capacitate instalată totală de 800 MW, care vor începe să fie puse în funcțiune începând cu anul 2024-atunci vor fi disponibili primii 200 MW. Directorul companiei, Sorin Boza, a spus în mai multe rânduri că se vor construi grupuri noi pe gaze, în ciclu combinat, la Turceni, Ișalnița și Craiova 2.

Rovinari, cea mai eficientă centrală a CEO, este cea care va funcționa și peste 10 ani cu cele trei grupuri (în total 990 MW) cu care funcționează azi, fără ca vreunul să intre în viitoarea piață de capacități pe care autoritățile vor să o instituie.

Turceni: Puterea instalată totală a grupurilor pe lignit este, acum, de 1.320 MW (cele patru grupuri de câte 330 MW). De la anul și până în 2025 inclusiv, vor funcționa toate, cu mențiunea că unul dintre ele va intra, tot de la anul, în piața de capacități. Începând din 2026, acesta va fi închis și, tot în acel an, la Turceni va apărea grupul nou pe gaze de 300 MW.

Ișalnița: Puterea instalată în grupurile pe lignit actuală, de 630 MW, va fi menținută până în anul 2025, cu mențiunea că un grup de 315 MW va funcționa, de la anul, în viitoarea piață de capacități. Asta până în 2025, din 2016 urmând să fie retras din exploatare. Și aici, tot în 2026 va intra în funcțiune noul grup pe gaz de 300 MW.

Craiova 2. Cei 300 MW instalați care funcționează cu lignit voi fi păstrați până în anul 2023, inclusiv. Din 2024 capacitățile pe lignit ale acestei centrale vor fi închise. Din acel an, va intra în producție grupul nou pe gaz de 200 MW.

În total, după toate aceste închideri de capacități pe cărbune și punere în funcțiune de grupuri pe gaze, emisiile de CO2 combinate ale întregului complex vor scădea de la 0,91 tone de C02/MWh, în 2019, la 0,77 tone , în 2030.

Există însă un mare dar: investițiile în cele trei grupuri noi pe gaze sunt evaluate la 560 de milioane de euro, bani pe care compania nu îi poate disponibiliza, dacă nu i se aprobă schema de spijin prin care va primi, în cei zece ani care urmează, cele peste două miliarde de euro de la consumatorii români pentru a suporta o parte din costul certificatelor de emisii.

2 Comments

  1. Bun articol, foarte bun, felicitari d-le Nicut.
    Halucinanta tara…
    Tragand linie, efectul net al celor de mai sus este ca pe parcursul a zece ani CEO vrea doua miliarde euro de la consumatorii romani ca sa faca centrale pe gaz in valoare de 560 milioane de euro. Ma uit la aceste doua cifre si ma intreb – imi lipsesc mie niste tigle de pe casa?!?
    N-ar fi oare mai bine, de exemplu, sa:
    1) punem mana de la mana si sa le dam aia 560 milioane de euro in urmatoarele sase luni ca sa-si construiasca CCGT-urile alea pana la sfarsitul lui 2021 si sa ne scuteasca de restul birului de un miliard jumate?
    sau, mai bine,
    2) sa facem o subscribtie publica prin care sa adunam alea doua miliarde de euro, facem o companie de proiect detinuta public, dar in care – detaliu absolut esential!!! – statul sa nu aiba niciun procent, iar asta sa construiasca cele 3000 MW care se pot construi cu banii astia?
    sau, inca si mai bine,
    3) sa-i lasam pe privatii aia care vor sa-si investeasca banii sa o faca? Isi mai aminteste cineva cati ani de zile s-a milogit Alro pe langa autoritatile romane ca sa i se permita sa construiasca o centrala pe gaze de vreo 500 MW?
    Nu s-a putut, dom’le, nu s-a putut, ca n-au prezentat proiectul in dosar cu sina…

    Eh, pai daca nu s-a putut, nici nu se poate si nici n-o sa se poata vreodata, atunci mai bine sa cotizam la CEO oricate miliarde vor ei.

  2. Cu cateva luni in urma persoana importanta, consilier personal al ministrului ME, ne explica ca pana in 2030 grupurile pe carbune din CEO se vor inchide si vor fi inlocuite cu regenerabile (presupun ca este si motivul pentru care face parte din cateva CS la societati din energie).Acum aflam ca vor fi inlocuite cu grupuri pe gaze (a uitat sa ne spuna ca dupa punerea punerea in functiune, energia va fi stocata in depozitele pe care le contruia fostul ministru ME)Nu e exclus maine sa aflam ca vor fi inlocuite de grupuri nucleare,studiile parca sunt facute inainte de 1990.Exista si varianta de a fi inlocuite cu centrale cu pompaj,adica se monteaza mai multe pompe care vor pompa energia electrica in jos si seara o aduce inapoi.Zic si eu si asa nu ma asculta nimeni, de ce oare nu se aproba o noua organizare a societatilor de productie, in asa fel incat sa avem o piata concurentiala.Nu ne lasa UE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *