EXCLUSIV Guvernul vrea să ia 10 miliarde de lei din facturile tuturor consumatorilor de electricitate, în următorii zece ani, pentru a sprijini Complexul Energetic Oltenia. Cât e impactul în factură

Vă prezentăm, în premieră, care este mecanismul de sprijin decis de Guvern pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, care va fi negociat cu Bruxelles-ul. Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține compania, afectată sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.  Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina.

De câteva luni, în piața de energie se vorbește despre intenția Guvernului României de a introduce o schemă de sprijin, care să fie evident agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia, producător de energie electrică, pe bază de lignit, a doua sursă de energie electrică a României. CE Oltenia este profund afectată de creșterea prețurilor certificatelor de emisii de CO2, și fără o schemă de sprijin riscă să se închidă, ceea ce înseamnă că România nu își poate asigura consumul de energie electrică, nici cu importuri la valoarea maximă tehnică posibilă.

În premieră, vă arătăm care este această schemă de sprijin, care deja face obiectul unui Memorandum care a fost prezentat Guvernului, dar despre care oficialii români refuză, deocamdată, să vorbească.

Pe scurt, Guvernul dorește ca toți consumatorii români de energie electrică să plătească o așa numită taxă de adecvanță CEO, trecută în factura fiecăruia (pe sistemul certificatelor verzi sau a contribuției de cogenerare), timp de zece ani, în perioada 2020-2030, în sumă totală de 10,65 miliarde de lei (maximum), adică peste două miliarde de euro.

Impactul la consumator: 0,033 lei/kWh (adică 3,3 bani) în primul an, 2020, urmând ca acesta să scadă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030.

“În prezent tarifele reglementate pentru consumatorii casnici sunt de circa 0.412 lei/kWh astfel încât taxa adecvanță-CEO va majora aceste tarife cu 8% în 2020, 4.8% în 2021 și 4.3% in 2022”, potrivit schemei.

Din acești bani, CEO va plăti, an de an, o parte din certificatele de emisii (nu toate) pe care este obligată să la achiziționeze de pe bursa europeană EEX pentru a putea produce energie electrică. Modelarea arată că, în decursul celor zece ani, CEO va plăti din sursele sale proprii 78,8 milioane de certificate, iar din banii strânși din această schemă de sprijin diferența de 67,7 milioane, cifre la care s-a ajuns în urma prognozării producției de energie electrică a Complexului în următorii zece ani.

Evaluarea acestui mecanism de sprijin se va face anual, de către ANRE, iar valoarea acestui ajutor sau perioada de timp pot scădea, în funcție de ce capacitate energetice apar pe piața din România care să înlocuiască termocentralele pe cărbune ale CEO.

Schema de sprijin se bazează pe prognoze riguroase de producție, pe costurile actuale ale CEO pentru fiecare grup energetic, pe situația actuală a prețurilor la energie din piață și a prognozelor, și are în spate inclusiv un studiu de adecvanță al Sistemului Electroenergetic Național, realizat de Transelectrica, care arată că, cel puțin în această perioadă de timp, centralele pe cărbune ale CE Oltenia sunt indispensabile pentru a asigura necesarul de energie electrică al țării.

Totul pentru a putea convinge Comisia Europeană să fie de acord cu această schemă de sprijin pentru susținerea energiei pe lignit produse în Oltenia, în condițiile în care politica Bruxelles-ului este exact inversă: cea de descurajare a utilizării cărbunelui.

De ce este nevoie de schema de sprijin, și încă repede

Răspunsul este simplu: din sursele proprii, CE Oltenia nu poate plăti toate certificatele de emisii, în condițiile în care prețul acestora a crescut constant, ajungând la 29 de euro. Anul trecut a plătit 1,4 miliarde de lei, în condițiile în care a luat un credit de jumătate de miliard pentru asta, iar pentru acest an are de plată 1,6 miliarde de lei, bani care trebuie plătiți în aprilie 2020. Iată ce scrie în motivarea necesității introducerii schemei:

“Din analizele societatii, fara o interventie a statului roman, CE Oltenia se afla in imposibilitatea de a se conforma pentru anul 2019, conformare ce trebuie sa aiba loc in 30 aprilie 2020, caz in care dupa aceasta data societatea va intra in insolventa sau chiar direct in faliment deoarece:

 – pentru anul 2019 societatea poate achizitiona din surse proprii doar 3.000.000 de certificate de CO2 din cele 12.200.000 de certificate de CO2 necesare in conditiile in care pretul mediu al certificatelor de CO2 va fi in jurul valorii de 27 Euro/certificat de CO2

 – deficitul de cashflow estimat este de circa 1.200 milioane lei”.

Ce înseamnă închiderea tuturor capacităților de producție ale CE Oltenia, în condițiile în care se va ajunge la asta dacă nu se aprobă schema de sprijin, vom detalia într-un material următor.

Căile legale

Există două soluții avansate pentru a se putea aplica această schemă, în condițiile în care se vorbește despre o situație excepțională care poate afecta siguranța națională.

Prima este chiar Tratatul Uniunii Europene, care la Art. 4 alin (2) spune așa: “ Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele, precum și identitatea lor națională, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale, inclusiv în ceea ce privește autonomia locală și regională. Aceasta respectă funcțiile esențiale ale statului și, în special, pe cele care au ca obiect asigurarea integrității sale teritoriale, menținerea ordinii publice și apărarea securității naționale. În special, securitatea națională rămâne responsabilitatea exclusivă a fiecărui stat membru.”

În opinia CEO, dacă se invocă siguranța națională, nu este nevoie de acordul Comisiei, acordarea acestui ajutor de stat putând fi realizată prin Ordonanță de Urgență sau lege.

A doua esteinvocarea Art. 107 alin (3) lit (b) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE):  Pot fi considerate compatibile cu piaţa internă:

(b) ajutoarele destinate să promoveze realizarea unui proiect important de interes european comun sau să remedieze perturbări grave ale economiei unui stat membru”

În această variantă este nevoie de acordul Comisiei Europene

În ce stadiu este schema de sprijin

Mecanismul a fost deja doptat la nivelul Ministerului Energiei, și a fost trimis deja spre aprobare Guvernului. În data de 13 septembrie, Guvernul a aprobat Memorandumul Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia SA, în vederea asigurării securitătii alimentării cu energie electrică si mentinerii capacitătilor energetice pe termen scurt si mediu, în procesul de tranzitie către decarbonarea sectorului energetic.

Guvernul a mandatat Ministerul Energiei, cu sprijinul Consiliului Concurenței, pentru începerea consultărilor cu Comisia Europeană in vederea adoptării acestei scheme de sprijin.

 

3 Comments

  1. Eu am citit ca termocentrale din Germania dar si altele si-au asigurat certificatele la preturi bune de pe pietele futures pe multi ani la preturi foarte bune dupa ce s-a facut reformele pietie de CO2. Astia de CEO au stat cu degetu-n gura.
    Ar trebui ca toata conducerea sa isi dea demisia pentru imcompetenta.

  2. Oare de ce nu se vrea reorganizarea sectorului de productie si punerea in functiune a unul sau doua grupuri energetice la CEO ?Nu vrea UE ?sau nu vor baietii destepti ?

  3. Propunerea mea este ca acest guvern, si toate „mintile luminate” care isi permit sa emita asemenea aberatii – cum este aceasta schema de ajutor, sa isi bage „mecanismul de sprijin” undeva in partea dorsala, si sa ne lase in pace… si pe noi, romanii si tinerii din tara asta care inca mai speram la un viitor, dar sa lase si tara asta sa mai respire. Ca de atata incompetenta, prostie si rautate – i-a cam ajuns.
    Intr-o europa in care toti ceilalti isi fac planuri de reducere a poluarii, a consumului, planuri de implementare a surselor de energie verde, ai nostri se gandesc cum sa mai tina in functiune (in viata!!) inca 10 ani unitati absolut complet depasite tehnic si moral! Si asta nu oricum, ci pe buzunarele si plamanii consumatorilor! Imi pare rau, dar as plati cu placere si responsabilitate taxa de sprijin pentru eoliene, fotovoltaice, hidrocentrale, impaduriri, selectare a deseurilor, masini electrice etc. Refuz sa platesc pentru o viata in gunoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *