Căldură și apă caldă în București: Elcen are în derulare investiții în capacități de vârf la două CET-uri și va începe lucrările și la a treia

Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică al Capitalei, are în derulare trei proiecte de investiții pentru creșterea producției de energie termică pentru vârfurile de consum, potrivit datelor comunicate de companie. Primele capacități vor fi puse în funcțiune anul viitor.

Un proiect se referă la “retehnologizarea/Implementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, la CET Grozăvești”, la care se lucrează deja. Este un contract de circa 29 de milioane de lei, cu dată estimată de punere în funcțiune la începutul trimestrului doi din 2023.

Un al doilea proiect se referă la “retehnologizarea/lmplementarea unei/unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 200 Gcal/h, la CET Bucureşti Sud”, la care, la fel, au început lucrările. Este un proiect de circa 41 de milioane de lei, cu dată estimată de punere în funcțiune la finalul trimestrului trei din 2023.

Un al treilea proiect se referă la “retehnologizarea/lmplementarea unei capacități de producere a energiei termice în regim de vârf de circa 100 Gcal/h, în CET București Vest”. Contractul este semnat, iar lucrările la acest proiect de investiții vor începe în circa o lună de zile.

“Aceste investiții, cuprinse în Planul de Reorganizare modificat al ELCEN, vizează retehnologizarea/modernizarea unităților de producere a energiei termice în regim de vârf (cazane de apă fierbinte), cu scopul alinierii acestora la cerințele naționale și europene de mediu”, ne-a transmis compania.

“Implementarea Programului de investiții al ELCEN este absolut necesară în condițiile în care ELCEN dispune, în mare parte, de capacități energetice învechite (peste 50 de ani) care sunt autorizate să funcționeze din punct de vedere al legislației de mediu până cel mai târziu în anul 2023. După anul 2023, fără aceste investiții, ELCEN nu va putea să asigure necesarul de energie termică previzionat a fi acoperit din sursele ELCEN în Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul București”, mai spune compania

Aceste trei proiecte ale ELCEN sunt, de asemenea, incluse în lista proiectelor de investiții agreată și transmisă de statul român Comisiei Europene pentru a beneficia de finanțare prin mecanismul 10c. Compania a inițiat deja demersurile de retehnologizareîntrucât constrângerile de mediu obligă societatea în aplicarea urgentă a acestor investiții.

“Totuși, finanțarea din surse proprii ELCEN este în mod considerabil limitată de contextul actual al pieței de energie marcat de volatilitatea/explozia prețurilor la gaze și certificate de CO2 (în prezent peste 90 euro/tCO2 cu tendință de creștere). Important, costul certificatelor de CO2 reprezintă a doua cea mai mare valoare din ponderea cheltuielilor la nivelul ELCEN, după cheltuielile alocate pentru achiziționarea combustibilului/materiei prime pentru producerea energiei electrice și termice”, mai arată compania.

ELCEN deţine un rol important în ecuaţia energetică naţională întrucât este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.

Citește și:

Șeful Elcen, răspuns pentru primarul Fritz: “Noi ne-am făcut temele încă din vară”. Elcen iese din insolvență, dar “strânge” din nou datorii ale Termoenergetica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *