Burduja, după ce am primit 3 mld. euro pentru schema CfD: România a devenit după mulți ani, exportator net de energie și va continua să fie

Comisia Europeană a aprobat României o schemă a contractelor pentru diferență  în valoare de 3 miliarde de euro pentru a sprijini investiții în instalații eoliene și solare fotovoltaice de 5.000 MW, “un nou jalon PNRR îndeplinit și, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producției de energie verde”, după cum a transmis ministrul Energiei.

Aceste fonduri vor veni din Fondul pentru Modernizare. 5000MW energie verde (3000 MW parcuri solare și 2000MW parcuri eoliene) reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României. Prin contractele pentru diferență, în urma unei proceduri competitive publice și transparente, se va fixa prețul de vânzare a energiei electrice generată de aceste investiții pentru următorii 15 ani.

„Pentru toți românii, aceste investiții înseamnă un preț mai mic al energiei electrice pe termen mediu și lung, un aer mai curat și o producție mai mare de energie. România a devenit anul trecut, după mulți ani, net exportator de energie. Și vom continua să exportăm, România consolidându-și statutul de lider regional în sectorul energetic. Mulțumesc întregii echipe care a reușit această victorie pentru România. Este un nou jalon PNRR îndeplinit și, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producției de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiții cu o valoare de peste 15 miliarde EUR în sectorul energetic românesc”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei într-un comunicat de presă.

Schema de sprijin prevede două runde de licitație, respectiv în 2024 (prima licitație de 2 GW – constând din 1 GW solar și 1 GW eolian) și în 2025 (restul de 3 GW în a doua licitație, cuprinzând 1,5 GW eolian și 1,5 GW solar). Mecanismul va fi finantat din Fondul de Modernizare, pentru reducerea impactului la consumatori.

Vor fi eligibile, în cadrul măsurii, proiectele de construcţie şi exploatare a unor instalaţii noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice şi din surse eoliene onshore.

Cum funcționează schema Contractelor pentru Diferență (CfD)

Schema funcționează ca un ajutor acordat viitorilor investitori în eolian și fotovolaic, prin care practic li se garantează un preț al energiei electrice timp de 15 ani.  Se vor organiza licitații competitive, în care fiecare investitor ce va trebui să indice un preț de exercitare (EUR/MWh), capacitatea de producere care urmează să fie instalată și o dată țintă de punere în funcțiune.

Preţul de exercitare va fi stabilit prin procedurile de ofertare („pay-as-bid”, plată corespunzătoare preţului oferit), și se va stabili și un preț de referinţă va fi calculat ca medie lunară ponderată în funcţie de producţie a preţului de piaţă al energiei electrice pe pieţele pentru ziua următoare.

Atunci când preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăţi egale cu diferenţa dintre cele două preţuri. În schimb, atunci când preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferenţa autorităţilor române.

Plățile CfD vor fi efectuate pentru fiecare MWh de energie electrică generată și livrată în Sistemul Electroenergetic Național,

Citește și:

România a fost exportator net de energie electrică în 2023, pe fondul scăderii consumului, exploziei prosumatorilor și a creșterii producției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *